Advektív köd volt a Balatonnál - megszólalt az OMSZ

Az befagyni próbáló Balaton felszíne fölött 2019. február 7-én reggel látványos áramlási ködöt lehetett megfigyelni - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).
Szász Péter, 2019. február 7. csütörtök, 13:00
Fotó: Shutterstock - A kép illusztráció

A Balatonnál ezen a télen hol rövid időre kialakult, hol eltűnt a jég. Az elmúlt napokban az átmeneti melegedés miatt az eleinte összefüggő jégtáblák összetörtek és a nyílt víz jobbára jégmentessé vált, csak a part közelében alakult ki néhány száz méteres jégtorlaszokból álló jégfelszín.

Csütörtök hajnalra ismét hidegre fordult az idő és a tavon újból összefüggő, de nagyon vékony jégréteg képződött.

Ahogy a vékony jégréteget elkezdte melegíteni a reggeli napsütés, megindult a párolgás és ködfoltok alakultak ki. A gyenge délkeleti áramlás a képződő ködöt nem tudta felszakítani, inkább mint valamilyen felszín közeli felhőt sodorni kezdte, így kialakult az áramlási köd, vagy ahogy a szakmában nevezik advektív köd - írja az OMSZ.

A légköri állapot egyébként is kedvezett a ködnek. Az éjszakai derült ég nyomán az alsó néhány száz méterben 5-6 fokkal is hidegebb lett a hőmérséklet, mint a felette levő rétegekben.

A felszíni hőmérséklet olyan alacsony volt, amilyet a hőmérsékleti profil csak 3000 méter magasságban vett fel ismét. Az, hogy a köd nem alakult ki korábban, abban jelentős szerepet kapott a talaj közeli kemény fagy. A talajon megfagyott jégből jóval kisebb hatásfokkal jut a vízgőz a levegőbe, mintha a vizes talaj párologna.

HOZZÁSZÓLÁSOK