Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az előző héten gyakorlatilag végig száraz idő volt a jellemző, csak a délnyugati határszélen esett kevés eső. A hétfői csapadék is szinte csak délnyugatra korlátozódott, de arrafelé is 5 milliméter (mm) alatt maradt a mennyisége délig.

Az elmúlt 30 nap során az Alföld nagyobb részén még 5 milliméter csapadék sem hullott, de 20 millimétert meghaladó összeget alig találni az országban. A talaj így tovább száradt, a fölső 20 centiméteres (cm) réteg nedvességtartalma országszerte a kritikus 40 százalék, az ország kétharmadán 30 százalék alá csökkent - írja az OMSZ.

A meleg időben egyre jobban beindul a vegetáció, fejlődne az őszi vetés is, de hatalmas szüksége lenne minél előbb legalább 20-30 mm csapadékra. A mandula, kajszi teljes virágzásban van, melyet a múlt hét közepi fagyok már károsítottak. A talaj hőmérséklete a fölső 20-30 cm-es mélységben jelenleg 10 Celsius-fok körüli az országban.

Az előttünk álló héten folytatódik a szárazság, az elmúlt hetihez igen hasonló időjárás ígérkezik.

Keddtől csak súrolják térségünket az időjárási frontok, és jellemzően száraz marad az idő, sok lesz a napsütés. Újra visszatérnek a hajnali fagyok, szerdától megint többfelé kell -3 fok körüli, csütörtökön ennél is hidegebb hajnali minimumokra számítani, ami komoly veszélyt jelent a virágzó kajszi- és mandulafák termésére.

Szerdáig fokozatos lehűlésre, majd a hét második felében ismét melegedésre lehet számítani. A hét közepén napközben csak 10 fok körüli értékek lesznek jellemzők, a hétvégére azonban többfelé meghaladja a 20 fokot is a hőmérséklet. Az 5 cm-es talajhőmérséklet nem változik számottevően a héten, a múlt hetivel megegyező heti menet lesz a jellemző.

A szárazság miatt továbbra is nagy a veszélye a vegetációs tüzeknek.