Operatív törzs: elkezdődött a széleskörű tesztelés az iskolákban

Kellemetlen vizsgálat vár az oktatásban és az idősek ellátásban résztvevőkre, de most ezt tűrni kell Müller Cecília tisztifőorvos bejelentése alapján. Az operatív törzs beszámolója szerint kész a kormány akár digitális oktatással, akár bezárással lépni, ha koronavírusos tanulót diagnosztizálnak.
Rácz Gergő, 2020. november 23. hétfő, 12:09
Fotó: hirado.hu

Célzott teszteléssel igyekszik a fertőzöttségi arányt felmérni a kormányzat, hogy mennyire hasonló a hazai oktatói, oktatásban résztvevők Covid-19 fertőzöttsége a nyugati államokhoz képest - mondta Müller Cecília tisztifőorvos a testület napi tájékoztatóján.

Arra készülnek a hazai hatóságok, hogy a vizsgálatok alapján egyszerre több országból jövő vakcinát lehet kezelni. Reálisan nagyobb mennyiségben jövő év elején lesz ez elérhető, választhatóan.

Müller azt is elmondta, hogy a szezonális influenza elleni influenza oltás nem fogyott el, a szállításában akadhatnak fennakadások. Szólni kell az orvosnak, ahol megkapható a kellő tanács. Például a 3 év alatti gyerekek vakcinájából - ami korosztályra célzott - még rengeteg van. Ha a gyerekek oltását előzetes egyeztetést követően meg lehet oldani, az az ellátórendszer terheltségét is mérsékli.

Mostantól a népegészségügyi központ mobilegységei is csatlakoznak a koronavírusos mintavételhez. Müller kérése szerint ezt is előzetes, az orvossal egyeztetett módon vegye mindenki igénybe.

Bezáratja a kihágó boltot a rendőr

Kiss Róbert rendőr alezredes szerint sok olyan üzlet és vendéglátó van, amelyek szándékosan szembemennek a kijárási tilalomra vonatkozó szabályokkal, és este is nyitva tartanak. Ezekkel szemben akár bezárással is fellépnek a rendőrök, ezzel kell számolnia a szabálytalankodóknak

Tesztelnek az oktatásban

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár elmondása szerint a járvány miatt sok középiskolákban digitális oktatás van, több iskolában zárlat van. Mára 349 óvodát is bezártak.

Az esetek 51 százalékában egyetlen pozitív tanulót találnak, ami elég a lezáráshoz

Ha veszélyt érzékelnek, akkor ugyanazokat az intézkedéseket, amiket eddig is bevezettet a kormányzat, mint a digitális oktatás és az iskolabezárás, bevezeti az oktatási kormányzat - mondta Maruzsa.

Kezdődik az oktatásban a széleskörű tesztelés - pénteken már elkezdték a szociális ellátásban dolgozók tesztelését - hétfőn indulhat mindez az oktatásban dolgozóknál. Müller elmondása szerint ez egy folyamat, ami javasolt, kellemetlen a mintavétel, de nagyon hasznos tudni az intézményekben a fertőzöttségi szintet.

Maruzsa szerint ennek országos szinten is kiemelt fontossága van.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.11.23 14:52

És elkezdődött a diktatúra szívózása a néppel.
A diktátor ma bejelentette, hogy a 65 év alattiak 9-11-ig ki vannak zárva a boltokból, de a 65 év felettiek máskor is bemehetnek.
Ez nem járványügyi védekezés, hanem szórakozás a néppel. Azokkal, akik eltartják a nyuggereket, meg a rohadék politikusokat.
Ha orbán védeni akarná az időseket, akkor azok meg nem vásárolhatnának a többiekkel.
Tehát kamu az idősáv.
Akit megbüntetnek 9-11 között, menjen bíróságra, akár Strasbourgig, ha kell!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html