"Kedvező járványügyi adatokról tudok beszámolni" - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs sajtótájékoztatóján. A mutáns vírustörzs egyelőre nem terjed gyorsan, ezer alatt maradt az új fertőzöttek száma. 976 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 354 252 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 95 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 11 615 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 233 232 fő, az aktív fertőzöttek száma 109 405 főre csökkent. 4 218 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 294-en vannak lélegeztetőgépen, vagyis az kórházi kezelésre szorulók száma is csökken.

Kevés a vakcina

A védőoltási program folytatódik. Az eddig Magyarországra érkezett vakcinákat mára gyakorlatilag felhasználták, eddig több mint 130 ezer ember kapott oltást, 2939 ember pedig már a második oltását is megkapta. Az eddig beoltottak többsége egészségügyi dolgozó, emellett már tízezer idősotthonban lakó és dolgozó oltása is már megtörtént. Az oltás ütemét, gyorsaságát a vakcinák érkezése határozza meg. A következő vakcinaszállítmány kedden megérkezett, a Pfizer az előzőnél kevesebb, közel 36 ezer ember oltására elég oltóanyagot szállít.

Az oltások számának határát a vakcinák száma határozza meg, az operatív törzs reméli, hogy minél több vakcinát engedélyeznek majd. és minél több embert be tudjanak oltani. Kedvezően alakulnak a felmérések, egyre többen bíznak a védőoltásokban, és egyre többen igénylik a vakcinálást. Eddig közel 3 ezer fő van túl a második oltáson. Az egészségügyi dolgozók körében történt a legtöbb oltás - 120 ezer -, de még mindig vannak olyanok, akik nem oltatták be magukat hiába dolgoznak az első vonalban. Több ezer egészségügyi dolgozó van még a várólistán.

Egy hét múlva érkezik egy újabb szállítmány, addig be kell érni ezzel a 36 ezer főre elégséges Pfizer-vakcinával. Aki egyszer már oltakozott, annak biztosítani kell a második adagot is. A Pfizer vakcinája után a 21. napon, a Modernáé után a 28. napon kapják meg a második adagot, ezt követően alakul ki a teljes védettség. A mostani 36 ezres adag pár napon belül el fog fogyni. A kormány keresi, milyen más oltóanyagot lehetne még szerezni, hogy minél több ember szerezhessen védettséget. 1,755 millió fő regisztrált eddig oltásra, ebből 655 ezren levélben, a többiek az interneten kérték a vakcinát.

Kezdik az idősek beoltását

Az egészségügyi dolgozók és az intézmények lakói után a 89 év fölötti otthon tartózkodókat oltják be. Az idősotthonoknál jelenleg 10 százalékon áll a beoltottság, mert nem volt több vakcina, de az otthon lakóknak is szeretnék biztosítani az oltási lehetőséget. Már 10 ezer 89 év fölötti ember jelezte, hogy élne az oltási lehetőséggel.

Magyarország 19,7 millió adag oltóanyagot kötött le eddig a Pfizer, Astra-Zeneca, Moderna, Janssen, Curevac cégeknél. Hiába van azonban lekötve sok vakcina, nem érkezik elég szállítmány, illetve többnek nincs még engedélye, ezért kénytelen a kormány más forrásokat felkutatni, az orosz és kínai gyártókkal is tárgyalni.