EU-csúcs: Orbán "erős" napokra készül

Orbán Viktor szerint "erős napjai" lesznek a jövő héten Brüsszelben, mert a napirendre kerülő európai bizottsági javaslat szerint egy magyar ember számára egy valóságos "horrorgyűjtemény". A miniszterelnök erről pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt.
Szabó Zsuzsanna, 2018. október 12. péntek, 08:33
Fotó: MTI Fotó

Minden szög kibújt a zsákból, a tények az asztalon vannak - jellemezte az európai helyzetet Orbán Viktor miniszterelnök a jövő heti EU-csúcs előtt egy mondatban összefoglalva. A Kossuth Rádióban elhangzott interjújában most sem felejtette el hangsúlyozni, hogy most jelenleg az EU vezetésében a bevándorláspárti erők vannak többségben, akik mindent el akarnak dönteni májusig, az Európai Parlamenti választásig, mert attól tartanak, hogy a választások után a bevándorlást elutasító erők kerülnek többségbe.

Az Európai Bizottság ezért most közzétette programját arról, hogy mit kellene sürgősen végrehajtani, ami Orbán szerint egy valóságos "horrorgyűjtemény egy magyar ember számára". Abban ugyanis olyan dolgok szerepelnek, mint az állandó betelepítési program, legális migrációs útvonalak megnyitása, afrikai országokkal való közös kísérleti migrációs programok és humanitárius vízum bevezetése, NGO-k bevonása a vízumelbírálásba, illetve a határvédelem elvétele a tagállamoktól - sorolta.

A javaslatban határvédelem helyett határmenedzsmentről beszélnek, ami teljesen más kategória - fogalmazott Orbán, aki szerint a jövő hete ezek miatt "erős napjai" lesznek a jövő héten Brüsszelben.

"A határvédelem szó azt jelenti, a határ, amit megvédünk, a határmenedzsment azt jelenti, hogy van ott valami, amin az átjutást valahogy el kell intézni. Ez egy teljesen más gondolkodásmódot kifejező kategória, illetve definíció" - fogalmazott a miniszterelnök.

Az interjúban elhangzott, hogy az ENSZ is a migráció szervezésével foglalkozik, nekünk pedig világossá kell tenni, hogy ránk nem vonatkoznak ezek a direktívák.

Miért támadják a letelepedési kötvényeket?

A riporter a letelepedési kötvényekre is rákérdezett, miután a Transparency Internationa Magyarország a héten mutatta be, hogy hazánk több mint 21 milliárd forintot  bukott ezen a bizniszen. A riporter úgy vélte, hogy vélhetően azért készült el ez a jelentés, mert a civil szervezetek is bekapcsolódtak az EP-választásba és csak lejáratás az egész.

Orbán válaszában úgy vélte, hogy 2010-ben Magyarország kiszolgáltatott helyzetben volt, óriási harcokat kellett vívni a pénzügyi túlélésért. A kötvények ehhez kellettek.

A miniszterelnök ugyanakkor úgy vélte, hogy az "eredmény minket minősít", a magyar gazdaság teljesítményét ugyanis mindenki elismeri, gyorsabban növünk mint az EU-átlag, nemsokára elérjük a teljes foglalkoztatást - sorolta. Orbán ugyanakkor megjegyezte: "ahol hús van, ott légy is van" - "a kormánynak az a dolga, hogy a spekulánsokat - mint amilyen Soros György is- elhessentse".

A mi feladatunk, hogy barátokat gyűjtsünk

A török államfő látogatásával kapcsolatban elmondta: a magyar külpolitika általános alapelve, hogy barátokat gyűjtsünk, ne ellenségeket. Orbán hangsúlyozta, a Kárpát-medencére három hatalom gyakorolt hatást, Berlin, Moszkva, Isztambul, ezért nem lehet Ankara elől elzárkózni. Magyarország biztonsága közvetlenül összefügg a török politikával - mondta a miniszterelnök, aki azt is megemlítette, hogy Törökországban 4 millió migráns van, aki megindulnának, ha a törökök hagynák. A miniszterelnök szerint ezért elemi érdekünk, hogy Törökországnak erős politikai rendszere, erős vezetője legyen.

Orbán válaszában arra is kitért, hogy Magyarország fantasztikus gazdasági teljesítményt nyújt, ehhez pedig aktív kereskedelmi politika kell, a törökökkel is.

Mivel vette rá Tarlóst az indulásra?

Orbánt Tarlós István polgármesteri jelöltségéről is kérdezték. A miniszterelnök elmondása szerint a Fidesz kerületi polgármestereinek döntése volt a felkérés, akik szeretnének továbbra is együtt dolgozni Tarlós Istvánnal. A miniszterelnök szerint Tarlós Istvánnak is voltak feltételei - elsősorban a budapesti fejlesztésekbe szeretett volna nagyobb beleszólást -, amelyeket "örömmel teljesített".

Emelik az ápolási díjat

A miniszterelnök szintén kérdésre válaszolva megerősítette, hogy jövőre emelkedik a gyermekek után járó ápolási díj összege. Jövő év januárjától a gyermekek utáni ápolási díjat egy lépésben 100 ezer forintra emelik, ami nettó értékben 90 ezer forintot fog jelenteni, majd erről a szintről folyamatosan fogják emelni tovább, hogy 2022-re elérje a minimálbér szintjét - mondta a miniszterelnök, aki szerint a szülők gondozásáért járó díjat is emelni fogják.

Képünk forrása: MTI Fotó/Szigetváry Zsolt

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.10.12 22:13

@zana: legalább nem a saját családjukon belül közösültek mint a te belterjes fajtád, hozzád hasonló fogyatékkal élőket létrehozva...

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.10.12 21:57

@Panzerkraftwagen_Drei:" Szerintem nem segílyért, ingyenélni jöttek, nem robbantgattak és erőszakoltak, "
De bizony ingyenélő rablók, fosztogatók voltak. Még hogy nem erőszakoltak, dehogynem még az apácákat is a barbár, koszos, pogány, üvöltöző, lovon száguldozó magyarok.
Orbán bandája ezek utódai, ezek is a nyugatiak pénzén élnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.10.12 19:28

@sziddha: "1100 éve ,gyakorlatilag a magyarság is migráns sokaságként igázta le, a Kárpát medence őslakosait !"

Szerintem nem segílyért, ingyenélni jöttek, nem robbantgattak és erőszakoltak, de a többi stimmel a hasonlatoddal, Móricka.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lordofearth, 2018.10.12 19:13

@europeer:
Erre keresztet vethetsz - ez egy hazug, söpredék politikus, hiteltelen korrupt patkány.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sziddha, 2018.10.12 12:48

Egy klubnak,így az EU-nak is vannak szabályai ! Akinek nem tetszik lépjen ki ! Ja,ezt nem akarja mert jönnek az EU
milliárdok,amelyek jó részét elmagánosítják ! Pl. erre az ELIOS ügy ! Kétségtelen , 2010 előtt is tűntek el közpénzek pl.
az értelmetlen nyomvonalon kierőszakolt és igen drágán épült 4-es metró is ! Egy 17 milliárdos magángépen
repkedő kormányfő, aligha lehet hiteles képviselője az általa oly fennen hirdetett keresztényiségnek !
NE LOPJ ! Mondá az írás ! És tény az is,hogy 1100 éve ,gyakorlatilag a magyarság is migráns sokaságként igázta le,
a Kárpát medence őslakosait !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html