Orbán levelet kapott az orvosi kamarától

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke a kamara elnökségének nevében levelet írt Orbán Viktornak, amelyben az orvosi bérek rendezését kéri. A levelet a MOK honlapja szerint még pénteken küldték el a miniszterelnöknek - írja az Index.
Szabó Zsuzsanna, 2020. május 30. szombat, 18:00
Fotó: MTI Fotó / Varga György

A levélben Kincses Gyula arra hívja fel a miniszterelnök figyelmét, hogy véleménye szerint "a járvány rávilágított arra, hogy a magyar egészségügy szerkezeti és financiális megújítása mára halaszthatatlanná vált" - írja az Index.hu.

Kincses szerint a magánegészségügy önmagában nem megoldás, és milliók számára nem hozzáférhető, "nemcsak a járvány súlyosabb szakaszában, de szervezeti és felszereltségi okok miatt, az egészségügy újraindításával járó terhelt időszakban sem képes a teljeskörű, betegbiztonságot garantáló működésre".

A MOK elnöke szerint egy átlátható, betegbiztonságot garantáló rendszer az egyik legfontosabb közérdek, amelyhez elengedhetetlen a orvosok bérének rendezése. "A magyar emberek egészségének védelmét nem lehet tovább - a gyorséttermi dolgozókéval megegyező 900 forintos orvosi és a szakmunkásokétól is elmaradó - 1700 forintos szakorvosi nettó órabérre építeni" - hangsúlyozza a levélben.

Kincses szerint bérrendezés nélkül nem állítható meg az orvosok elvándorlása, nem garantálható az egészségügyi közellátás, a járvány elleni hatékony védekezés, nem számolható fel a hálapénz rendszere és az egészségügy megindult átalakításához nem nyerhető el az orvosok tevőleges együttműködése.

Kincses megjegyzi, hogy a MOK által készített bértáblát az Emberi Erőforrások Minisztériuma befogadta tárgyalási alapként tavasszal, de a járványügyi védekezés miatt a tárgyalások félbeszakadtak. A tárgyalások újraindítását eddig egyelőre eredménytelenül kérték - teszi hozzá.

A járvány első szakaszának sikeres leküzdése után viszont Kincses szerint már nem a tárgyalások folytatása, hanem a bérrendezés vált halaszthatatlanná.

A MOK által a bértáblában az általános orvosnak 2500, a szakorvosnak 4300, a pálya végén lévő szaktekintélynek 7000 forintos nettó órabért javasol, amivel a hálapénz is megszűnhetne.

Kincses arra mutat rá levelében, hogy az eközben benyújtott 2021-es költségvetésben a gyógyító-megelőző eljárások tervezett 9,6 százalékos emelése nem fedezi az egészségügy betegbiztonságot garantáló és a járványveszély miatt megnövekedett költségű működését, sem pedig az egészségügyi dolgozók pályán- és itthontartásához szükséges bérek fedezetét.

Orbán Viktor egyébként a héten egy képviselői kérdésre válaszolva a parlamentben az mondta: július 1-jével fizetik ki az 500 ezer forintos plusz juttatást az egészségügyi dolgozóknak. A kormány Facebookon terjedő tájékoztatása továbbá azt is hirdeti, hogy idén még egy 20 százalékos béremelésre is számíthatnak az egészségügyi dolgozók.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2020.05.31 13:02

ez a szakszervezeti kérelem maga a demokrácia megcsufolása, mint amikor a gulágból a szenvedők fordulnak a jó stalin elvtárshoz, ha ő tudna ezekről a borzalmakról, intézkedne azonnal, mi ő- mindenható cigányvajda vagy erdélyi fejedelm, vagy diktátor? ez egy szakmai kérdés béremelés, amit a szkmának valódi egészség miniszternek és a szakértői stábjának meg a pénzügyminiszternek és embereine kell eldönteni, nem valakinek, aki a foöcin és a disznókon, meg a szinészkedésen meg a jogi csürés csavaráson kívül kontár.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix7, 2020.05.31 11:12

@krislaci:
Ne hazudozz more!
:D
http://www.meszk.hu/upload/meszk/document/egeszsegugyi_bertablak.pdf?web_id=
Alapbér emelés:
2019 júl. 1-től
2020 jan. 1-től

A következő emelés
2020 nov. 1-től
2021 jan. 1-től...
Sose adtak mi? Hazudós c*gány...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Aomori, 2020.05.31 10:01

Mielőtt levelezésbe kezdtek volna a MOK megkövethette volna mindazokat, akiket megijesztett a két héten belül várható 50-60 ezres fertőzöttről deliráló nyilatkozatukkal, ami kimerítette A RÉMHÍRTERJESZTÉS BÜNTETŐJOGI TÉNYÁLLÁSÁT. Minden további csak ez után!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2020.05.31 09:59

megy a szájkarate !!!! A NYUGDÍJASOK SZÍVESEN CSERÉLNÉNEK AZ ORVOSOKKAL, A BÉREMELÉSEK KAPCSÁN !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krislaci, 2020.05.31 09:34

Emlékezzünk, milyen régen igérgetik az egészségügyi bérrendezést, de semmit nem adtak alapbéresítve (egyszeri juttatásként se nagyon).
Még most sem, amikor a koronavírusosokat kellett éjjel - nappal ápolni, súlyos fertőzés veszélyben. (Kásler annyit "segített", hogy még a csak bent életben tartható betegeket is kidobatta a kórházakból - tőrőlmetszett tömeggyilkosként.
Na, és a sok hónapos előjegyzés, hogy lehetőleg meg se érd a kezelést?
Irány a magánegészségügy, majd ott a haverok gyógyítanak, horror áron (Csányi már évekkel ezelőtt vett egy kórházat).
Itt sem az orvosokra, se más kórházi dolgozókra, de az épületekre, gépekre, egyéb eszközökre sem költenek
(elvégre nem nemzetbiztonságilag elsőrendűen fontos kisvasútak, vagy stadionok - az őrült elmének ilyen a prioritási sorrendje!).
Jön az amerikai modell: akinek van magánbiztosítása, vagy készpénze az őrületesen drága ellátások kifizetésére az meggyógyul, a többin meg átlépünk az utcán. Szép új, fideszes világ!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html