Olajat önthetett a tűzre a magyar miniszterelnök

A Le Soir című belga napilap és a Politico brüsszeli hírportál a magyar miniszterelnök politikája körül az Európai Néppártban (EPP) kialakult feszültség kapcsán, míg a Spiegel Online című független német hírportál a kormány emlékezetpolitikájával kapcsolatban foglalkozott pénteken Magyarországgal - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2018. október 12. péntek, 15:20
Fotó: AFP

Az Európai Néppárton (EPP) belüli feszültséget tovább súlyosbíthatja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök többek között az Arany Hajnal nevű görög szélsőjobboldali párt képviselőinek is levélben mondott köszönetet, amiért nem szavazták meg a Sargentini-jelentést az Európai Parlamentben - írta a Le Soir az MTI szerint.

A cikk szerint a "neonáciknak" küldött köszönőlevél "olaj lehet a tűzre", azonban ez csupán a legutóbbi lépése a Fidesznek a mérsékelt konzervatív pártcsaládtól való ideológiai eltávolodásában.

"A vezetők az EPP jövő heti csúcsértekezletén elvileg megvitathatják a magyarországi helyzetet. Nem akarjuk megszabni Orbánnak, hogy kinek írjon és kinek ne, ez legyen az ő problémája, de az biztos, hogy nem kötelességünk szeretni a barátaink minden barátját" - mondta egy névtelenséget kérő pártbeli forrás a belga napilapnak.

Mint írták, Orbán Viktor nem sokkal ezelőtt még az Európai Néppárt "jóindulatú védelmét" élvezte, a legfrissebb fejlemények miatt azonban megváltozott a helyzet, ugyanis a magyar kormányfő "autoriter lépései kellemetlen helyzetbe hozzák" a pártot.

A pártszakadás Orbánon múlik

A Politico brüsszeli hírportál pénteken Manfred Weberrel, az EPP európai parlamenti frakcióvezetőjével közölt rövid interjút, aki arra a kérdésre, hogy elkerülhető-e a pártszakadás, azt válaszolta, hogy ez "jelentős részt Orbán Viktoron múlik". "Orbán Viktornak más irányba kell haladnia, ezért támogatjuk ebben a tekintetben teljes mértékben az Európai Bizottságot, ezért támogatjuk a hetes cikk szerinti eljárást. Igennel szavaztam, mert a Fidesznek meg kell értenie, hogy lépnie kell" - közölte Weber.

Zéró tolerancia

A magyarországi emlékezetpolitikával kapcsolatban közölt írást a Spiegel Online című független német hírportál. A zsidógyűlöletet üldözni, a zsidógyűlölőket dicsőíteni című írásában Keno Verseck kiemelte: Orbán Viktor miniszterelnök "zéró toleranciát rendelt el a zsidógyűlölettel szemben", de a politikus és pártja ezzel egyidejűleg "bevallottan antiszemita" emberek előtt adózik tisztelettel.

A "magyar szélsőjobboldaliak" eredménytelenül követelik "egyik legnagyobb bálványuk", Héjjas Iván "jogi rehabilitációját", de Orbán Viktor pártja, a Fidesz soraiból "legalábbis eszmei rehabilitációt" kapott, amikor Lezsák Sándor parlamenti alelnök, a párt "egyik legismertebb keményvonalasa" hősként és szabadságharcosként méltatta a 73 ember megkínzásáért és meggyilkolásáért 1947-ben, távollétében elítélt férfit.

A "hivatalos magyar mércék szerint is megengedhetetlen, hogy az állam egyik legmagasabb rangú képviselője méltat egy elítélt antiszemita gyilkost", ugyanis az antiszemitizmussal szembeni zéró tolerancia "nem üres frázis". Ugyanakkor "az olyan méltatások, mint Héjjasé egy új vezető kultúra részét alkotják, amelyet mélyreható történelmi revizionizmus jellemez" - írta a Spiegel Online szerzője.

A többi között hozzáfűzte: "a magyar kormányfőt ugyan inkább a labdarúgás érdekli, mint a történelem, és nem antiszemita", de pártját megnyitotta az "egészen a szélsőjobbig húzódó ideológiai spektrum felé, hogy az összes többi erőt kiszorítsa onnan".

Képünk forrása: AFP Photo/Thierry Charlier

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2018.10.15 20:22

@zappara:
Remélhetőleg tudod, hogy az előző alkotmány a komcsik 47-es alkotmánya, némileg átpofozva, pont ahogyan a mostani alkotmány a 90-es alkotmány némileg átpofozva.
Amúgy meg ezt írtad:
"mivel nincs közös alkotmányunk (pl.nekem sincs semmi közöm hozzá, ugyan nem is kérdeztek, ezért a lojalitásról sem beszélhetünk..az egy dolog...de nem vagyok egyedül, a társadalom nagy része pont így van)"
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.10.15 17:59

Remélem a tűzben amit gyújtott maga vész el...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2018.10.15 16:01

Magyarország büszke diktátora, sok helyet kap a magyar történelemkönyvekben.
Sőt, külön könyvet, hacsak nem lesz majd olyan vezetője az országnak, amelyik majd kitiltja a történelmet az iskolákból, mint ahogy most Szlovákiában van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2018.10.15 15:27

@zappara: "pedig elvárhatnám, hogy mondjuk engem is képviseljenek...az egész országot..függetlenül attól, ki mit gondol, ki mire szavazott"
4 éve nem volt alternatívád ha jól emlékszem. Most már találtál ezek szerint. Hurrá!
Nyilván nem a Fideszt, mert ugye az kormányoz (még mindig). Szóval érdek-képviseleted a parlamentben biztos, hogy van (feltételezve, hogy nem az Együtt, Momentum vagy a Kétfarkú Kutyapárt stb. volt a nyerő nálad). A magas részvétellel sem lehet bajod, mint korábban volt, ahogyan a munkanélküliség is átváltott munkaerő-hiányba. Mi itt a baj akkor még mindig? Teljesülnek az elvárásaid szépen és neked ez sem jó...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2018.10.15 14:38

@zappara: Csak arra kérlek kértelek, ne azzal gyere folyamatosan , mi nem jó, mi nem tetszik neked. Vallj színt és mond ki nyíltan mit szeretnél , kit szeretnél a miniszteri székben látni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html