Orbán Viktor Manfred Webernek: Ti vagytok az elsők, akik balfácánnak néztek bennünket

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken válaszolt Manfred Webernek, úgy fogalmazva az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetőjéhez intézett reagálásában: "a helyzet világos, kedves Manfred. Ti meg akarjátok változtatni a jelenlegi jogi helyzetet, hogy olyan eszközt hozzatok létre, amelyet azonnal Magyarország és Lengyelország ellen fordíthattok" - idézi a kormányfő válaszát az MTI.
Szepesi Anita, 2020. december 4. péntek, 17:10
Fotó: Getty Images

Az MTI-hez is eljuttatott válaszban a kormányfő azt írta: az európai fősodratú média kirekeszti, mellőzi és letiltja azokat a gondolatokat, amelyek nem illenek az általuk nap mint nap sulykolt világképbe.

"Ezt is el fogják hallgatni. Nekünk, közép-európaiaknak ez nem ismeretlen. Erre találtuk ki a szamizdatot. Írj, nyomtass, olvass, terjessz! Szam izdat, vagyis magunktól magunknak" - fejtette ki Orbán Viktor.

Elsőként arra emlékeztetett, hogy Manfred Weber azt állította csütörtökön a Németországba akkreditált tudósítóknak: nem Magyarország és Lengyelország ellen hozzák létre a hírhedt jogállamisági mechanizmust, és hogy a cél a jogállamisági kérdések depolitizálása, kivonása a pártpolitikai vitákból.

"Az igazság azonban ennek éppen az ellenkezője" - jelentette ki a miniszterelnök, jelezve, hogy ezt több európai politikusi nyilatkozat is alátámasztja.

Az Európai Bizottság tagjai közül idézte Vera Jourovát, aki szerint "Orbán beteg demokráciát épít"; Didier Reynders-t, aki szerint "néhány tagállamban jogállamisági válság van, különösen Magyarországon és Lengyelországban"; Frans Timmermanst, aki úgy fogalmazott, "a szabad sajtó szinte nem létezik Magyarországon"; valamint Helena Dallit, aki azt mondta: "ez a mechanizmus a módja annak, hogy a tagállamokat betereljük a sorba".

Az Európai Parlament alelnökének, Katarina Barley-nak a szavait is felelevenítette, miszerint "Magyarországot és Lengyelországot ki kell éheztetni"; a liberális politikustól, Guy Verhofstadttól pedig azt a kijelentést idézte, hogy "nem kell bizonyítani, hogy Magyarország és Lengyelország működése összhangban áll-e a most felállítandó szisztémával. Ez már bizonyítva van. Most azonnal működésbe kell hozni".

Orbán Viktor emlékeztetett Heiko Maas német külügyminiszter nyilatkozatára is, amelyben úgy fogalmazott: "most lesz végre egy eszközünk, amely nagyon fájdalmas lesz Magyarország és Lengyelország számára".

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter pedig arról beszélt - idézte a kormányfő -, "semlegesíteni kell ezt a rákos daganatot. Magyarország ugyanolyan diktatúra, mint Belarusz".

A miniszterelnök ezek alapján azt írta Manfred Webernek: "ti meg akarjátok változtatni a jelenlegi jogi helyzetet, hogy olyan eszközt hozzatok létre, amelyet azonnal Magyarország és Lengyelország ellen fordíthattok".

Az Európai Bizottság, az Európai Parlament és felelős nemzeti kormánypolitikusok nyilatkozatainak fényében "ezt többé nem tudjátok letagadni" - tette hozzá. "És azt várjátok, hogy mi, magyarok elfogadjuk ezt" - jegyezte meg.

A frakcióvezetőnek szóló válaszát Orbán Viktor azzal zárta: a németek sok mindent kértek már a magyaroktól a történelem során, de "ti vagytok az elsők, akik balfácánnak is néztek bennünket. Nem vagyunk azok".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

abbe, 2020.12.06 12:55

@tegnaputan: " Tilos a múltra gondolni a szlovákoknak is, főleg arra hogy 7,5 milliárd euró erejéig helyt kellett állni nekik a görög által ellopott pénzért."

Vegyél elő egy római jogról szóló könyvet. Ugyanis egyes intézkedései benne foglaltatnak a mai jogrendben is.
" birtokba vevő húzza annak hasznát és viseli terheit"

A bevétel oldal előnyeit nem számolod, csak a kiadásit?
A szlovákok ezzel együtt is jól jártak az euro bevezetésével. Bőven megtérültek a kiadásaik. Már nem járnak át a határ magyar oldalára melózni, szinte csak akkor látunk szlovák gépkocsikat a győri Metro parkolójában, ha nekünk olyan jól megy, hogy akár 360-370 forintot is tudunk adni egy euróért....

A képletes kútba már beleugrott az imádott vályogvetőd.
(Paks 2, Bp. Belgrád vasút, kötvénykibocsátás, stb. Lassan vissza kell fizetni kamatostul a letelepedési kötvényeket is.
Tudod jobber arról a kötvényről beszélek, melynek hasznából úri módon él a habony művek, de a köznép fizeti vissza . Mi büntetésből ti, a hívők jutalomból.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tegnaputan, 2020.12.06 11:36

@matura: " nem elmebeteg nem kezd összehasonlítást a múltból"
Tilos a múltra gondolni a szlovákoknak is, főleg arra hogy 7,5 milliárd euró erejéig helyt kellett állni nekik a görög által ellopott pénzért. Pedig az csak görög tartozás volt, ez meg közös lenne...
Ilyen kútba akarod ugratni az országot...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.12.06 11:17

Azé, bazmeg, Orbán is hátizsákkal jár, mint Szájer... :DD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ittott, 2020.12.06 08:05

ez akkora bunkó, hogy nincs párja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2020.12.05 10:18

mindenre azért nem jó a jogászi ravaszkodás, ez a dumacsak arra, hogy lássuk a diagnózist, nem elmebeteg nem kezd összehasonlítást a múltból, mikor 1920-ig habsburg birodalom uralkodott , 1945-ig hitler némi kutyapórázzal, ezért 1945-től 1990-ig oroszok, most meg putyin , kínaiak és erdogan, miről beszél, EU nem uralkodik, ez önkéntes, de ez a hülye ezekhez az előző "történelmi" önállósághoz hasonlít, mielőtt be akarja ugratni a kutba az országot, bravo 2/3
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html