A miniszterelnök a Tranzit Food Kft.600 millió forintos beruházással létrehozott élelmiszeripari továbbfeldolgozó üzemének avatásán elmondta, az Eximbank adatbázisa alapján jelenleg körülbelül 2 ezer olyan kis- és középvállalkozás van Magyarországon, amelyik képes saját terméket és szolgáltatást előállítani és exportként értékesíteni.

A szakemberek szerint a magyar gazdaság akkor áll majd igazán a saját lábán, akkor lesz szinte megrendíthetetlen, akkor lesz versenyképes a nálunk szerencsésebb országokkal is, hogy ha ezeknek a cégeknek a száma 2 ezerről 12 ezerre fog nőni - fogalmazott a kormányfő. Orbán hozzátette: ha ez meglesz - és ehhez már most megvannak a pénzügyi-, finanszírozási és hitelnyújtási keretek - akkor a magyar gazdaság "feldönthetetlenül biztos" lábakon áll majd.

Szívbéli okok

A miniszterelnök, méltatva a fejlesztést megvalósító kacsa- és liba továbbfeldolgozással foglalkozó családi társaságot, kifejtette, nemcsak közgazdasági, hanem "szívbéli okokból" is az a helyes, ha a magyar gazdaság gerincét a magyar kézben lévő vállalkozások adják. Szavai szerint ehhez megvan a természeti háttér, hiszen a magyarok Európa egyik legjobb adottságú földjét örökölték, az éghajlat kiegyensúlyozott, jó a termőtalaj és az ipari szennyezés még mindig rendkívül alacsony.

Ráadásul a mezőgazdasági adottságokkal párosul az évszázadok alatt kifejlesztett gazdálkodási kultúra, a birtokgondozás ösztöne és szakismerete, röviden tehát, a magyarok általában jó gazdák - rögzítette Orbán.

A kis- és középvállalkozásoknak különösképpen szükségük van egy jól működő, bátor és nemzetileg elkötelezett kormányra - folytatta -, mivel a mai magyar gazdálkodás feltételeit nem kizárólag Budapesten alakítják, számos előírás, törvény és szabály Brüsszelben születik. Orbán aláhúzta, egyáltalán nem mindegy, milyen lelkületű, összetételű, gondolkodásmódú emberekből áll a kormányzat, azaz "tudja-e mi a dolga, tudja-e mit kell tennie a nagy európai uniós csatákban".

"...akinek nem borja, nem nyalja"

A miniszterelnök ugyanakkor emlékeztette az ünnepség résztvevőit, a kormányzat "óriási harcokat" vívott bizonyos gazdasági kérdésekben, így például a baromfiágazat támogatásának megvédése érdekében.

Az eredmény az lett, hogy 2018 december végéig engedélyezték Magyarország számára az állatjóléti támogatások fenntartását, a baromfi esetében ez az erre a célra fordítható támogatások megduplázását és 8 milliárd forintra emelését jelentette - ismertette Orbán. A kormányfő a félreértések eloszlatása érdekében leszögezte, "nem az Európai Unió ellen harcolunk, hanem a magyar emberek érdekeiért harcolunk az unióban."

"Aki ezt nem érti, annak csak annyit mondanék, hogy akinek nem borja, nem nyalja" - fűzte hozzá Orbán. Jó tudni - mondta -, hogy saját magunk helyett egyetlen európai nemzet sem fogja megvédeni a magyarok érdekeit.

A miniszterelnök beszédében arról is szólt, a következő hét évben jelentősen megváltozik a gazdaságfejlesztésre fordítható források elköltésének rendje. Egyszerűbb lesz és kevesebb bürokráciával jár majd a rendelkezésre álló támogatások lehívása, amelynek hatvan százalékát a gazdasághoz fogják rendelni.

A választás a "demokrácia ünnepe"

A kormányfő beszédében kitért az áprilisi választásokra is, amely szavai szerint jelentős esemény, a "demokrácia ünnepe" lesz, amelyen részt lehet venni és meg lehet hozni azt a döntést, amely eldönti a közös jövőt. Az elmúlt négy év nem volt könnyű, pénzügyi válság és gazdasági összeomlás szélén egyensúlyozott Magyarország, segélyalapú gazdaságban éltek az emberek egy munkaalapú gazdaság helyett - sorolta Orbán, hozzátéve, hogy Magyarország viszont most jobban teljesít, mint korábban.

Úgy érzem, a magyarok hinni kezdtek abban, hogy van értelme dolgozni, van értelme vállalkozni, fejleszteni és beruházni, mert előbb-utóbb a munka meghozza a várt sikert - jelentette ki. A miniszterelnök ugyanakkor nemzetgazdasági jelentőségűnek nevezte, hogy a kis- és középvállalkozások hogyan fognak dönteni az előttük álló választáson.

A vállalkozóknak igenis van szavuk, van jelentőségük, nem mindegy, mit mondanak, hová teszik a voksukat, nem mindegy, saját példájukkal mit erősítenek - tette hozzá.

QP | Quality Placement