Orbán elmozdíthatatlan? (FT)

Több körülmény is amellett szól, hogy Orbán Viktor kimozdíthatatlan a magyar politikai élet centrumából - ez derül ki a Financial Times cikkéből, amely meglepően pontos kiegészítő megjegyzéseket fűz egy Magyarországról szóló friss angol nyelvű tanulmányhoz.
Napi.hu, 2015. február 4. szerda, 11:05
Fotó: MTI/EPA

A magyar politika, akár csak a magyar nyelv, meglehetősen rejtélyes a külső szemlélő számára, amire Orbán Viktor második kormányának megalakulása rátett még egy lapáttal. Vagy másként fogalmazva újabb réteggel vastagította a külvilágot és Magyarországot elválasztó "paprikafüggönyt" - kezdi ironizáló megjegyzéssel a magyar viszonyokról szóló cikkét Kester Eddy, a Financial Times (FT) régiós szakírója.

A magyar miniszterelnök általában kerüli, hogy válaszoljon a külföldi média képviselőinek kérdéseire, s ha megszólal azt magyarul teszi, bár angolul is felelhetne. Ez mutatja, hogy mondandóját hazai közönségének szánja. Mindez arról jut eszébe az FT szakírójának, hogy megjelent a Hungarian Politics 2014 című tanulmány, egy olyan angol nyelvű tanulmány készült Magyarországról, amelyet magyarországi szerzők jegyeznek. Kevés ilyen forrás áll a külföldi megfigyelők rendelkezésére - panaszkodik Eddy. Ez esetben Győri Gábor és Bíró-Nagy András, a Policy Solutions kutatóinak munkájáról van szó, amelynek elkészítését a német Friedrich Ebert Alapítvány támogatta.

Így működik a centrális erőtér

A tanulmány értékeli a három tavalyi választást. A Jobbik tavaszi sikere - a parlamenti választásokon a szavazók ötöde tette az X-et e párt logója mellé - nem csupán azért vet fel komoly kérdéseket, mert a szélsőjobboldali párt ellenséges a kisebbségekkel és a demokrácia bizonyos vonatkozásaival szemben, hanem azért is, mert tartós sikere hozzájárul a politikai rendszer megmerevedéséhez. Nevezetesen hosszú időre lehetetlenné teszi, hogy a baloldal alternatívát állítson a hatalmon lévőkkel szemben.

Az egyoldalúan bevezetett új választási rendszer a nagy politikai erőknek kedvez, ami arra kényszeríti a szétforgácsolt demokratikus ellenzéket, hogy - akárcsak 2013-ban - a következő választások előtt is politikai bazári alkukat folytasson az egyesülésről. Enélkül esélye sincs arra, hogy a parlamentbe juttassa képviselőit. A tavalyi tapasztalatok alapján azonban úgy tűnik, ily módon nem tudja kellőképpen összefogni a Fidesz-ellenes szavazókat, ezért nem tudja olyan mértékben mérsékelni a kormánypárt fölényét, hogy az veszélyeztesse a Fidesz parlamenti többségét.

A kormánypárt még 35-40 százalékos támogatottsággal is hatalmon maradhat. A Jobbikot és a szocialistákat a szavazók jelentős tömegei utasítják el, ami megosztja a Fidesszel szembeni választóközönséget. Nagy szerencséje ez a kormánypártnak, hiszen ezt biztosítja, hogy relatív többségével tartósan hatalmon maradhasson - derül ki a tanulmányból.

Hangszórón át dübörgő gazdaság

A szerzők a magyar kormány külpolitikáját, az elhíresült keleti nyitást elemezve arra a követeztetésre jutnak, hogy immáron nem tekinthető egyértelműnek Magyarország stratégiai elkötelezettsége a Nyugat mellett. Nem véletlen, hogy ez beindította a riadócsengőket az ország szövetségeseinek körében, főként az USA-ban, amellyel fagypontra jutottak a budapesti kormány kapcsolatai.

A gazdasággal kapcsolatban a tanulmány megjegyzi, hogy a növekedés a kormánypárt érdekeinek megfelelően, a választások előtt menetrendszerűen indult be. Téved azonban az, aki azt hiszi, hogy az elmúlt év sikerei valamiféle alaposan átgondolt gazdasági stratégiának köszönhetők. Felerősítette a gazdaság "dübörgésének" hangját néhány jól időzített bejelentés - mindenekelőtt a devizahitelesek problémájának rendezéséről - és némi manipuláció. Az utóbbi alatt bizonyára az uniós források koncentrált felhasználására és a rezsicsökkentésre gondolhatnak a szerzők.

Nem jobboldali jobboldal

Az FT szakírója dicséri a Policy Solutions tanulmányát jó angolságáért és pontos helyzetelemzéséért, ám talál egy lényeges hiányosságot is. Hiba, hogy a szerzők továbbra is a hagyományos bal-jobb felosztásban tálalják a magyarországi politikai erőket. Ez ugyanis elfedi a politikai viszonyok zavarosságát. A magát jobbközépnek tartó Fidesz, amely tagja az Európai Néppártnak, csak néhány elemében felel meg ennek a jelzőnek.

Azzal, hogy az Orbán-kormány felszámolta a demokratikus súlyok és ellensúlyok rendszerét, hogy a miniszterelnök ismételten felhasználja az államot saját hóbortjai kielégítésére (a legjobb példák erre a stadionépítések), továbbá hogy erősen rá van kattanva magánvállalatok államosítására, a Fidesz szembe megy a modernt konzervativizmussal. Az ugyanis versenypárti és a minimális állam híve. Emellett igen erősen tartják magukat azok a vádak, amelyek szerint az Orbán-rendszer voltaképpen egy uram-bátyám világ, hogy az uniós forrásokat Fidesz közeli magánzsebekbe csatornázzák át.

Iszapbirkózó-bajnok

Ezzel szemben a baloldaliként emlegetett magyarországi pártok privatizáltak, amikor hatalmon voltak és ez ma sem szitokszó a számukra, akárcsak a piaci verseny. Bármi és bárki, aki Magyarországon megkapja a baloldali vagy a liberális jelzőt, azonnal a nemzet árulójának minősül. Idetartozik egyébként a választók legalább másfél milliós tábora.

Ezek a zavaros, átláthatatlan, pontatlanul definiált viszonyok szerves részei a magyar politikának. Ebben a közegben, a magyarországi politikai iszapbirkózásban láthatóan Orbán bizonyul a legsikeresebb versenyző - véli Kester Eddy, akit sokan vádolnak elfogultsággal a budapesti kormánnyal szemben. Azt viszont nem állíthatják róla, hogy ne ismerné meglehetősen pontosan az itteni viszonyokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Abbe, 2015.02.05 13:14

@Borisz1106: "Vole haverod már lejjebb vitte a lécet, ő már csak azt állította, hogy "magyar es eladhato termeket" előállító cég sincs."

Az alábbi részt, valahogy kihagytad....

Akkor lesz kisebb gazdasági csoda, ha a magyar oligarcha itthon fektet be, és többet fizet a sok tízezer melósának, mint a gaz multi.

Olyan kisvállalkozót sokat ismerek - néhánynak dolgozunk is - aki pl műszaki üvegárut állít elő. A tulajjal együtt vannak vagy 20-an-
A világon nem kell annyi kémcső, amennyit el kellene adni egy Q7-es áráért...
A gond az, amit már írtam: számottevő termelési értékű, tiszta magyar tulajdonú, sok munkást alkalmazó vállalkozás nincs. Innen indultunk:))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bitpork, 2015.02.05 11:55

@VASIG: OV nem egy személynél végződik. Személyét "demokratikusan" le lehet váltani (hozzáteszem egy illegitim választási rendszer alapján), de az általa bebetonozott emberek ( ilyen pl Polt Péter ) biztosítják neki a hatalom gyakorlásához szükséges hátteret úgy átlag 9 évig.
A jobbik nem szabad hogy tényező legyen! Akinek a csecsén a Budaházi és TomCat hasonmások fejlődnek, nem lehet mérvadó - és emlékezz Jörg Haiderre illetve a megválasztása után bekövetkezett szituációra.
Amit a jobbtól eltérő gondolkodásmóddal ekvalizálsz, nem több mint butaság. Akkor sem vettem szifont amikor a jelenlegi kormányerőre szavaztam ( amiért most bocsánatot kérek ), de soha nem fogok a jobbikra voksolni ( igen, kis betűvel)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

VASIG, 2015.02.05 10:27

Nem lehet Orbánt kimozdítani? Miért, eltörölték a 2018 as választásokat? Tessék azt megnyerni, és hopp, máris nincs Viktor.
Ha úgy fogalmazunk, hogy Orbánt valószínűleg nem fogják tudni mostanában kimozdítani, akkor oké. De az miért van? Hát azért, mert nincs alternatíva. Az összes többi párt vagy jelentéktelen, komolytalan, vagy egyszerűen vállalhatatlan.
Ha az úgynevezett balliberális oldal valóban orbánt akarna váltani, mert úgy gondolják, az ország többet érdemel ennél, akkor már rég összeálltak volna. De ehylett nemhogy összeállnának, még tovább szakadoznak, hogy egyenként a jelentéktelennél is jelentéktelenebbek legyenek, vagy egyenesen megszűnjenek. Ez számomra bizonyítja azt, hogy a ballib oldalon semmiféle érdemi politizálás nem zajlik, csak simán előjöttek másod, harmad sőt huszadvonalbeli senkik, akik egy már rég döglött hatalom oszló tetém próbálnak még kis koncokhoz jutni. Szóval így százszor inkább a korrupt "illiberális" fidesz, mint ez a retardált társaság.
És mi van a jobbikkal? A jobbikról feltűnően senki sem beszél. se balos se jobbos média. Senki! Miért?
Több oka is lehet. Persze hivatalosan mondhatjuk, hogy "a szóba nem állással tüntet a teljes média a szélsőségek ellen". Ja.... a helyzet azonban az, hogy európában számos számtalan jobbikhoz hasonló radikális párt létezik, sőt, sok közülük sokal nyíltabban kisebbségellenes. Azokkal mégis foglalkozik az adott ország liberális médiája.
A másik lehetőség: Szerintem a ballib oldal széthullásának és életképtelenné válásának legfőbb oka a jobbik. Erre ki is tér picit a cikk. A jobbik egy olyan fédfalat képez a fidesznek, aminek birtokában szinte bármit megtehet, még egy ilyen brutál népszerűségvesztést is megengedhet magának, hiszen senki sem nő a fejére.

Azt meg már lentebb többen leírták, hogy a libsi nyugat mindig is támadni fog egy ilyen erőt, hiszen a nyugatnak épp az az érdeke, hogy k.európa megmaradjon egy olcsó csavarozóüzemnek, ami 1 millióért legyártja a 10 millióért eladott Audit meg Merdzsót, de a kokakólát meg az ájfónt akkor is megveszi, ha beledöglik anyagilag, mert hát az a vágyott "nyugat".
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

juliann, 2015.02.05 09:45

@juliann: Utánaszámoltam::: 35-éves TRIAC !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

juliann, 2015.02.05 09:41

@Borisz1106: (Ilyen nincs még egy a világon).
Bizonyos vezérlési programokhoz illeszthető egység mely erősáramú hálózatok szabályozását végzi mágneskapcsolók nélküli.

Válasz:::Nehogy hanyattvágjam magam ,20évvel ezelötti TRIAC-os szabályzás miatt !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html