Orbán levélben magyarázkodik Merkelnek

Magyarország és a magyar kormány a legteljesebb mértékben tiszteletben tartja az európai normákat és az Európai Unió alapszerződését, a magyar Országgyűlés pedig nem fogadott el egyetlen olyan törvényt sem, amely sértené ezeket a fontos értékeket - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az Angela Merkel német kancellárhoz írt levelében.
MTI, 2013. március 14. csütörtök, 16:03
Fotó: Napi.hu

A szerdai keltezésű dokumentumot Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke juttatta el csütörtökön az MTI-nek. A magyar kormányfő azzal összefüggésben fordult levélben a német kancellárhoz, hogy a magyar alaptörvény negyedik módosításáról vitázott csütörtökön a német törvényhozás alsóháza, a Bundestag. Orbán Viktor azért kereste meg még szerdán Angela Merkelt, mert - mint írta - feltételezte, hogy a német szövetségi kormány megfelelő képviselője is reagálhat a vitában elhangzottakra.

"Szeretném Önnek ismételten kinyilvánítani, hogy Magyarország és a magyar kormány az európai normákat és az Európai Unió alapszerződését a legteljesebb mértékben tiszteletben tartja. A Magyar Országgyűlés nem fogadott el egyetlen olyan törvényt sem, amely sértené ezeket a fontos értékeket" - írta Merkelnek a magyar miniszterelnök.
Hozzátette, hogy ha a Bundestag vagy a német kormány a magyar törvényalkotással kapcsolatos bármely kérdés iránt részletekbe menő érdeklődést mutat, a magyar kabinet, mint mindig, most is örömmel áll rendelkezésükre a szükséges információkkal.

Orbán Viktor egyúttal tájékoztatta a kancellárt, hogy Magyarország európai értékek melletti elkötelezettségét szóban és írásban is megerősítette az európai uniós intézmények vezetőinek.

"A Bundestag és a német szövetségi kormány magyar politika iránt mutatott érdeklődését ezúton is tisztelettel megköszönöm" - zárta sorait a kormányfő.

A német parlamentben az azonnali kérdések órájában foglalkoztak csütörtökön a magyar alkotmánymódosítással az ellenzéki Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kezdeményezésére. A vitában az ellenzék valamennyi pártja elítélte a módosítást, és követelte, hogy a megítélésük szerint az európai alapértékeket sértő lépés ellen határozottan lépjen fel Angela Merkel kancellár és a német kormány. A kormánypárti képviselők bírálták az ellenzéki felszólalások hangnemét, és kiemelték, hogy az ügy uniós intézményekre, nem pedig a német parlamentre tartozik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

M801, 2013.03.14 19:47

Tegyük fel, hogy elhiszem, hogy nem fogadtatott el EU-t sértő törvényt. Csakhogy az utóbbi két évet végighazudta, és tavaly is sokáig volt EU-s szégyenpadon, teljesen lejáratva Magyarországot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.03.14 18:18

Bajban vannak a németek is . Leállt a gazdaság. Igaz ,erős ,de áll...,jó lenne ezzel foglalkozni ,miért nem nőnek??...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html