Orbán marad, de nem lesz jó neki - The Economist

Az Európai Unió adagolni fogja a budapesti kormányra nehezedő nyomást, hogy ne idegenítse el a magyarokat Európától. Orbán Viktor kormányfőt újra és újra emlékeztetni fogják arra, hogy nem tehet azt, amit akar - véli az Economist régiós tudósítója.
NAPI, 2013. június 11. kedd, 10:06

Az Európai Unió azzal vádolja Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, hogy az autokratikus hatalomgyakorlás irányába viszi el országát - kezdi az EU és Magyarország közti állandósult feszültség okainak bemutatását célzó videointerjúját a The Economist hetilap internetes portálja. Vendeline von Bredow, a lap kelet-közép-európai tudósítója a nézeteltérések forrását az új alaptörvény elfogadásában látja. Az Orbán-kormány megválasztása után 600 új jogszabályt fogadott el és sok egyéb változtatást vitt véghez, de az EU központjában és az USA-ban az új alkotmány indította be a riadójelzéseket, ennek életbe lépése óta van ütköző pályán Budapest és Brüsszel.

A kormányzó Fidesz és hívei azzal érvelnek, hogy elődeik teljes kudarca nyomán szerezhettek kétharmados többséget a 2010-es választáson. Ők csupán élnek a többséggel, azaz szabályszerűen üzemeltetik a demokráciát. Emellett szerintük Magyarországon sosem ment végbe igazi átmenet, aminek legjobb szimbóluma az volt, hogy az új alaptörvény elfogadása előtt az 1949-es alkotmány módosított változata volt érvényben. A médiában és az igazságszolgáltatásban a rendszerváltás előtti régi gárda emberei tevékenykedtek. Orbán úgy értelmezte 2010-es földindulásszerű győzelmét, hogy egyszer az életben adódik ilyen lehetőség a radikális változtatásra, és ennek megfelelően cselekedett - írja le az elmúlt három évet a külföldi megfigyelő nézőpontjából von Bredow.

Holnap győzne

Ha holnap lennének Magyarországon az országgyűlési választások, akkor Orbán Viktor nyerne. A kétharmados többséget ugyan valószínűleg elvesztené, mert nem olyan népszerű, mint négy éve, de újraválasztanák - mondja az Economist tudósítója. A kormányfő támogatottságát elkoptatta zavaros gazdaságpolitikája, az egymást követően bevezetett új adók miatt bizonytalanná vált szabályozási környezet, ami a külföldi tőkebeáramlás visszaeséséhez vezetett. Ez közvetve nagy gondot okoz sok magyarnak.

Ha hatalomban marad, tovább folytathatja az EU-val vívott csatáját. Ezt von Bredow is egy game-nek, meccsnek látja, amelyben a magyar kormány kettőt lép előre, majd egyet hátra. Van olyan terület, amelyen még ennyit sem kell tennie: az EU kifogásolja, hogy a Fidesz minden intézmény kulcspozícióiba a párthoz közeli embereket nevez ki, ami az alkotmánybíróságtól kezdve a jogszolgáltatáson át az oktatásig igaz. Ezen semmit sem változtattak.

Oldják meg maguk

A tudósító szerint az EU akkor gyakorolhatna az eddiginél nagyobb nyomást Orbánra, ha Magyarország még kívül lenne az unión. Ebben az esetben a felvétel, és az azzal járó előnyök elérésnek lebegtetésével jobb belátásra bírhatná a magyar kormányt. Enélkül legfeljebb az uniós szavazati jog felfüggesztésre jöhet szóba végső eszközként, ám ezt Brüsszel túl radikális lehetőségnek tartja.

Az európai vezetőknek számolniuk kell a szélsőséges, Európa- és bevándorlóellenes, a külföldiekkel szemben ellenséges Jobbikkal, amely azzal párhuzamosan erősödik, ahogy a magyarok a külvilág ellen fordulnak. A budapesti vezető körök ezért úgy látják, hogy az EU fenyegetni fogja Magyarországot a keményebb szankciókkal, de nem fog ilyeneket alkalmazni - jellemzi a helyzetet von Bredow.

Az ebből adódó végkövetkeztetés, hogy a helyzetet a magyaroknak maguknak kell megoldaniuk. Mintául Ausztria esete szolgálhat. Amikor ott bekerült a kormánykoalícióba a szélsőséges jobboldali párt, az EU támadásai csak dacosabbá tették az embereket. A "nehogy már beleszóljanak kit választunk meg" reakcióját váltották ki. Ugyanez előfordulhat Magyarországon is. Brüsszelnek ki kell centiznie, mekkora nyomást gyakorol. Biztosan nem mulasztják el újra és újra emlékeztetni Orbánt, hogy nem tehet meg mindent, amit akar.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2013.06.12 13:37

@bertalaszlo: "rezsi csökkentés kb évi 40000 ft"

Az összes havi plusz, amit felsorolt:
(3.600+100+900)*12=55.200 Ft/év.

Most akkor vessük ezt össze a kb. (?) 40.000 Ft/év rezsicsökkentéssel...

MELYIK A NAGYOBB LACIKA???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.06.12 13:35

@bertalaszlo: "útdíj = nem kalkulálható még nincs bevezetve évente kb 2x veszek matricát"

Remélem önellátó, s semmit nem vesz, ami útdíjas úton szállítandó... Szóval pakolgassa csak a kiadási forintokat még!

S ha ön szerint ez nem kalkulálható, akkor bizony bukik az egész elmélete: HONNAN SZEDI A NYUGDÍJ 30.000 FT-OS CSÖKKENTÉSÉT? S BELESZÁMOLTA AZ ÁFA ÉS A VASÚTI UTAZÁS KÖLTSÉGNÖVELŐ HATÁSAIT?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bertalaszlo, 2013.06.12 12:55

@rigolya: ,hogy hol volt a hiba???

+ 2% áfa = 100 Ft-on ként 1,6 Ft kb költök 200000 Ft ot = 3600 ft + kiadás/hó

útdíj = nem kalkulálható még nincs bevezetve évente kb 2x veszek matricát
telefon adó havi kb 100 ft
banki tranzakciós adó havi = kb 900 Ft

hogy mit nyerek:
nyugdíj havi 30000 Ft éves szinten= 360000 Ft
rezsi csökkentés kb évi 40000 ft

Mivel mondod nagy matematikus vagy remélem a különbözetet ki tudod számolni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.06.12 12:06

Újabb fidesznyik gyöngyszem orbániából:
http://www.hir24.hu/gazdasag/2013/06/12/635-millioba-fajt-az-el-sem-indult-allami-mobilszolgaltato/

635.000.000 FT ELMENT A SEMMIRE!!!!!!!!!!!!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.06.12 11:59

@bertalaszlo: Hol volt hiba a számításban?!

Szívesen veszem a kritikát, ha okulhatok belőle, de egy

"gyakorold a matekot még nagyon gyengén megy neked"

komment:

- gyerekes
- semmitmondó
- felesleges
- jól jellemzi önt!!!!!!!!!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html