Orbán nem nyerhet - írja a az orosz RIA Novosztyi

Fordulóponthoz érkezett a magyar kormány: nem folytathatja tovább a manőverezést a Nyugat és Oroszország között úgy, ahogy az elmúlt években tette – állítja a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek nyilatkozó elemző a Budapest és Washington között kirobbant vitát kommentálva.
Napi.hu, 2014. október 23. csütörtök, 11:17

A magyar-orosz kapcsolatok alakulása hozzájárult ahhoz, hogy az Egyesült Államok súlyos diplomáciai üzenetet küldött Magyarországnak a budapesti tisztviselők kitiltásával az USA-ból - kezdi a konfliktust elemző cikkét a RIA Novoszty. Sőt az is kijelenthető, hogy a magyar kormány Oroszország-politikája kulcsszerepet játszik ebben - véli a finnországi Nemzetközi Kutatások Intézeténél dolgozó Rácz András.

Az érintett személyek neve nem fontos, a diplomáciai üzenetre kell odafigyelnünk - állítja a finn kutatóintézet vezető munkatársa. Az USA kormánya az elmúlt években többször bírálta a magyar vezetést. A kritikák részeként vezető amerikai diplomaták többször jelezték, hogy nem értenek egyet Orbán Viktor miniszterelnök keleti politikájával, elsősorban az egyre szorosabbá váló orosz kapcsolattal.

Lehet, de nem így

Az ügyek egymást követik kezdve a Déli Áramlat gázvezeték támogatásától - annak ellenére, hogy az EU a Moszkva elleni szankciók keretében jegeli ezt a projektet - az Ukrajnába irányuló gázreexport leállításán át - éppen akkor, amikor az EU-orosz-ukrán gáztárgyalások kritikus szakaszba értek - egészen addig, hogy néhány hete Budapesten fogadták Alekszej Millert, a Gazprom vezérigazgatóját. Kiválthatja az amerikaiak nemtetszését az állami tulajdonú Roszatommal kötött átláthatatlan szerződés is Paks 2. megépítésére.

Budapest több infót kér - USA Today
A magyar kormány kész kivizsgálni az amerikai kiutasítások hátterében lévő korrupciós ügyeket, ám ehhez több részletet kellene ismernie - derült ki Szijjártó Péter szavaiból. A külügyminiszter a USA Todaynak nyilatkozott. Budapest komolyan veszi az ügyet, de az amerikai-magyar kapcsolatokban tovább akar lépni az ezzel összefüggő diplomáciai konfliktuson.

Ukrajnával kapcsolatban leszögezte, hogy a magyar kormány támogatja szomszédja területi integritásának fenntartását, de a jelenlegi európai szankciókat Oroszországgal szemben hatástalannak tartja.

Minden európai ország igyekszik jó, pragmatikus kapcsolatokat kiépíteni Oroszországgal, ezzel semmi gond nincs. Magyarország nyugati szövetségeseinek nem ez ellen van kifogásuk, hanem az ellen, ahogy Budapest menedzseli a magyar-orosz kapcsolatokat - véli a szakértő. Úgy tűnik, hogy Magyarország kormánya szembe megy azzal a politikával, amelyet az ország szövetségesei, az EU és a NATO tagállamainak többsége elfogadott.

Válaszútnál

A politikai elemző meggyőződése, hogy Orbán nem nyerheti meg ezt a csatát. Az USA Magyarország legfontosabb stratégiai szövetségese, így van ez a politikai-gazdasági értékek, szabályok és a katonai biztonság szempontjából egyaránt. Ha egy országot az első számú szövetségese, a legfontosabb barátja bírál, akkor erre hallgatnia kell!

Rácz szerint a kormányhoz közel álló személyek kitiltása nem zsarolás Washington részéről. Inkább erős politikai jelzés. Magyarország válaszúthoz érkezett. Nincs helye a további manőverezésre! Nem tarthatja fenn stratégiai szövetségét az Egyesült Államokkal, miközben oly módon folytatja viszonyrendszerének alakítását Moszkvával, ahogy azt az elmúlt években tette!

Ki lehet zárni a magyarokat az EU-ból - Die Welt
Magyarország példát ad arra, hogy demokratikus államokban is lehetnek politikai erők, amelyek megpróbálják rákényszeríteni a többség akaratát a kisebbségekre, az egész társadalomra - idézi a német konzervatív Die Welt szerkesztőségi kommentárját a Klubrádió. Orbán Viktor kormánya a régió többi országánál sokkal tágabbra nyitja a kaput a Nyugat-ellenes, antidemokratikus, antiliberális lépések előtt.

Mindez túl sok lett az Egyesült Államoknak, amely a kormány közeli tisztviselők kitiltásával olyan intézkedést hozott a budapesti vezetés figyelmeztetésére, amelyet szövetséges állam ellen még soha nem alkalmazott. Ha Oroszország ellen szankciókat lehet hozni, akkor miért ne lehetne hasonló módon fellépni Magyarországgal szemben is? - teszi fel a szónoki kérdést a cikk. Magyarországnak szüksége van az EU-re, de vajon fordítva is így van-e ez? Visszariadnak-e az európaiak attól, hogy ha egy uniós tagállam kilóg sorból, akkor megbüntessék, tudomásul véve, hogy akár a kizárására is szükség lehet?

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ZalanIvan, 2014.10.26 09:36

@ingyen: Abból a kétmillióból kevesen voksoltak rá abból a célból, hogy Európa helyett Ázsia felé vegye az irányt. Sok embernek nem tetszik ez a Fideszen belül sem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ingyen, 2014.10.26 09:02

@ZalanIvan:

a pár ember az kb két millió fidesz szavazó.
orbán nem tankokkal foglalta el az országot, megválasztották az agymosott szemétládák.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ingyen, 2014.10.26 09:01

@unortodox:

a magyar állam pedig 40 ezret fizet a közmunkásainak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ZalanIvan, 2014.10.26 08:37

@tsz-elnok: Egy vagy pár ember miatt büntetne egy egész országot? Gondolom az új határok kijelölésénél azért figyelembe venné, a "kuripintyója" azért "orbanisztanban" legyen, és ne Ukrajnában, vagy Romániában.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tsz-elnok, 2014.10.26 02:40

@Tacitus: Ahogy mondod. Elzarni az EU-s penzcsapot es orbanisztan osszeomlik mint a kartyavar. Az EU-kizaras johet utana. Az EU-nak orbanisztan teljesen jelentektelen. Nem ugy Ukrajna, ami szazszor fontosabb, jelentosebb minden szempontbol. Pici jelentektelen orbanisztan jobban tenne ha nagyon meghuzna magat. A legrosszabb esetben johet Trianon II, ahol egy Luxemburg nagysagu Putapest es kornyekere lecsokkentenek azt a kis hoborgo orszagocskat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html