Orbán Viktor magyar miniszterelnök visszautasította az őt és pártját ért nemzetközi bírálatokat azt követően, hogy a konzervatív Fidesz a hét végén diadalmaskodott a parlamenti választáson - írja a BBC. A választók megkérdőjelezhetetlen támogatást adtak programjához és alkotmányos változtatásaihoz - mondta. Az EBESZ nemzetközi felügyelő csoport ugyanakkor kifogásolta, hogy a korlátozó kampányszabályok és az elfogult média segítette a Fideszt.

Orbán a BBC tudósítójának, Nick Thorpe-nak ezzel kapcsolatos kérdésre egyszerűen csak annyit mondott: a választóközönség választ adott ezekre a véleményekre a hét végén. Világos, félreérthetetlen, elsöprő támogatást adott pártjának és neki. Ezért nincs miről beszélni. Ha a szakértők mégis szükségét látják ennek, akkor vitatkozhatnak ezekről a kérdésekről, de neki ezzel nincs dolga.

Az EBESZ bírálatai csak visszhangozták az uniós politikusok korábbi kifogásait azzal kapcsolatban, hogy Orbán kiterjeszti az állam hatalmát olyan területekre, mint a jogszolgáltatás és a média - emlékeztet Thorpe. A választási kampány alatt a Fidesz kitartott amellett, hogy mély reformokra van szükség a kommunizmus örökségének eltakarításához és a GDP arányos költségvetési hiány három százalék alatt tartásához.

A szavazáson folytatódott a baloldal hanyatlása - folytatódik a tudósítás -, a szocialista és liberális ellenzék az elmúlt években nem tudott kilábalni a 2010-ben elszenvedett brutális vereségből. A Jobbik puhább imázsa, amelyet a választásra felvett, meghozta a szavazatokban mérhető osztalékát.

Várakozások szerint az új kormány további bankokat és közszolgáltatókat fog államosítani, továbblép az atomenergia felhasználásának bővítésében és fenntartja rendpárti hozzáállását. A Fidesz ellenzi az Oroszország elleni uniós szankciókat és támogatja a nemzetek Európája elképzelést, amely szerint az EU-nak erős szuverén államok szövetségének kellene lennie.