Orbán: övön aluli ütést kaptunk, amin nem tudunk túllépni

Orbán Viktor szerint a határon túli magyarság törzsét, a kevésbé képzett, asszimilációnak jobban kitett alsó és középső rétegeit kell a következő évek magyar nemzetpolitikájának erősítenie, "a lombkorona", a magasan képzett szellemi elit ugyanis "rendben van". A miniszterelnökkel készült interjút a Krónika erdélyi magyar napilap és a lapcsaládjához tartozó székelyföldi helyi lapok közölték csütörtöki számukban.
Dzindzisz Sztefan, 2017. október 5. csütörtök, 09:02
Fotó: Getty Images

A nemzetpolitikában "középre és lefelé" céloz - jelentette ki az interjúban Orbán Viktor. Azt tapasztalta ugyanis, hogy a magasan képzett, biztos családi háttérrel rendelkező, értelmiségi rétegek megtalálják a maguk útját magyarként a Kárpát-medencében. Az alsóbb és középszintű csoportokkal viszont kiemelten kell foglalkozni. Őket az olyan nemzetpolitika segíti, amely szerint magyarnak lenni nemcsak felemelő érzés, hanem kifizetődő is. Ezt a célt szolgálják a Kárpát-medencei vállalkozásfejlesztési programok.

"A következő évek egyik nagy eredménye lesz, hogy a magyarok azt fogják tapasztalni: csak azért, mert magyarok, szélesebb fejlődési, foglalkoztatási, jövedelmi, iskoláztatási lehetőségekkel rendelkeznek, mint korábban. Tehát meg fogja érni a legutolsó falu legutolsó házában lakó magyar számára is, hogy megmaradjon a magyarságában. A magyarság törzsét kell most erősíteni, és a gyökerét öntözni, a lombkorona rendben van" - jelentette ki a miniszterelnök. (Orbán nem akar új kerítést a magyar határra.)

A román-magyar viszony hullámzása a miniszterelnök szerint annak a függvénye, hogy jó szándékú vezetése van-e Romániának, amely megadja Magyarországnak a tiszteletet, vagy rosszindulatú. "Mi, magyarok annyit tudunk tenni, hogy ilyen nehéz időszakokban sem viszonozzuk a provokációt provokációval és a durvaságot durvasággal. Az elmúlt időszakban néhány román politikai vezetőtől én személyesen is nagyon sokat nyeltem, velem együtt pedig az anyaország is, de sosem támadtunk vissza. Ennek már középtávon meglesz az eredménye. Most egy bizalomépítési korszakban vagyunk (...). Úgy érzem, össze tudunk illeszteni egy olyan együttműködési csomagot, amely elsősorban a gazdaságra összpontosít, és amely Romániának, a romániai magyaroknak és az anyaországnak egyaránt érdeke lehet" - vélekedett.

Orbán Viktor úgy látja, hogy az egész Kárpát-medencei magyar közösség nagy korszak kapujában áll. "Most már nem jogfosztás elleni védekezés, hanem jogerősítés lesz, nem szegénység, hanem nyugodt, kiszámítható ütemű és érzékelhető gyarapodás. (.) Ezentúl nem annak fogunk örülni, ha valaki más ad nekünk munkát, hanem magyarok fognak munkát adni magyaroknak versenyképes európai üzemekben" - fogalmazott. Szerinte a magyarok felívelő pályája a magyarokkal való együttműködést is kívánatossá teszi. Hozzátette: szeretné, ha e sikerben a románokkal is osztozhatna.

Övön aluli ütés

A miniszterelnök szerint Ukrajnának el kell döntenie, hogy akar-e európai ország lenni. "Ha igen, akkor meg kell érteniük, hogy a kisebbségek által megszerzett jogokból visszavenni nem lehet" - jelentette ki. Megjegyezte: Magyarország kiállt Ukrajna területi épsége mellett, és a leghangosabb képviselője volt annak, hogy az ország közelebb kerüljön az EU-hoz, állampolgárai kapják meg a vízummentességet. Cserében azt kérte, hogy ne tűzzék napirendre a kisebbség- és magyarellenes javaslatokat.

"Elhittük nekik, hogy ez nem fog megtörténni, mégis, ahogy sikerült elérnünk az ukránoknak adandó kereskedelmi kedvezményeket és vízummentességet, már másnap el is fogadtak egy ilyen törvényt. Ezt nem tudjuk másnak tekinteni, mint övön aluli ütésnek, ezen a magyar politika nem tud túllépni" - jelentette ki Orbán Viktor. Hozzátette: az ukrán parlament asztalán van két másik, hasonló szellemű törvénytervezet is. "Ha Európa most szó nélkül lenyeli, hogy az oktatási törvénnyel jogvisszavétel történik, akkor a többi jogszabály kapcsán sem számíthatunk semmi jóra" - fogalmazott.

Az erdélyi magyar autonómiatörekvésekről szólva kijelentette: a magyaroknak sem módjuk, sem lehetőségük nincs arra, hogy föladják ezt a célt. Hozzátette, érdemes erről tisztázó vitákat folytatni, mert Szerbiában például kiderült: attól, hogy a magyarok példaértékű autonómiában részesültek, Szerbia nem gyengébb lett, hanem erősebb.

A miniszterelnök arra biztatta a külhoni magyarokat, hogy vetessék fel magukat a választói névjegyzékbe, és éljenek a szavazás jogával a jövő tavaszi magyarországi parlamenti választáson. "A mostani regisztráció nem más, mint beiratkozás egy a mainál szebb, közös magyar jövőbe" - fogalmazta meg Orbán Viktor a Krónika napilapban és a lapcsaládjához tartozó székelyföldi helyi lapokban csütörtökön közölt interjúban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2017.10.08 14:16

@krislaci:
Világos, kitörni a szűkebb pátriából Romániában lehetséges kivándorlással, vagy a nyelvet megtanulva abban az országban boldogulni. Még annak is aki segédmunkásnak megy tudni kell a románul különben elveszett ember abban az országban, vagy leéli életét a világtól elzártan. Az emberek zöme azonban magasabb szintű munkát végez ott is a lapátlásnál, kinél feljebb annál fontosabb a román.
Azt mondják, a kétnyelvűség az asszimiláció előszobája. Vannak Magyarországon nemzetiségi falvakban, mindenki tud magyarul és mégsem asszimilálódtak, cáfolva az elméletet.
Orbán mint rendesen dumájával a szavazatokra játszik.
Azt a látszatot kelti teljesen hamisan, hogy a magyarságot fölé tudja emelni környezetének. Nem tudja, szerencse is hogy nem tudja néhány világgá kürtölt projekttel. Az ellenszenv megfejelve egy kis irigységgel ez nem hiányzik egyetlen határon túlinak sem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2017.10.08 13:44

@matyi2010: tényleg a Manyup rendszere egy idiótizmus volt , nekem csak önkéntes nyugdíjpénztári befizetésem volt, és miután a kezelő szervezetek csáki szalmájának érezték a rájuk bízott vagyont, berakták mindenféle szemét értékpapírba, és függetlenül azok romlásától semmit nem törődtek vele, óriásit buktak rajta és a nyugdíjasok is csak vesztettek, most már, hogy rájuk koppintottak, tudnak szép hozamokat gyártani, de ez egy megbízhatatlan szervezet, ha egyszerü kamatos befektetésként kezelték volna, komoly naerség lett volna rajta.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krislaci, 2017.10.08 12:42

@zana: Talán azért, mert igazuk van. Ha olvagatnál, eddig is számtalan cikket találtál volna arról, hogy a tömbmagyar területen lakók többsége - jó esetben - csak épphogy töri a románt. Így bezáródik előttük a továbbtanulás, és a minőségi munka lehetősége. Ez lenne a távlatos érdekük?
Ukrajnára - Kárpátaljára - ugyanez vonatkozik.
Más: Magyarország miniszterelnöke miért csak a külföldi magyarok törzsének és gyökerének a megerősítésével foglalkozik? Csőlátása van, hogy ezeket a problémákat a hazai lakosságnál nem érzékeli? Vagy csak ezek egyszerűen nem érdeklik?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Marzipan, 2017.10.06 21:30

@zana:
Ez a nagy magyarkodás a határon túliak esetében azt is eredményezheti, hogy például a román hivatalokban egy szerencsétlen székely a legalapvetőbb dolgait is csak segítséggel tudja elintézni.

Nem beszélve arról, hogy mekkora hátrányba kerül a munkaerőpiacon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ezt-nektek, 2017.10.06 21:16

@zana: "Ez a nagy magyarkodás a határon túliak esetében azt is eredményezheti, hogy például a román hivatalokban egy szerencsétlen székely a legalapvetőbb dolgait is csak segítséggel tudja elintézni."

Ezt tökéletesen jól látod, viszont a fityesznek nem a logikusan GONDOLKODÓ hazai, és határontúli emberekre van szüksége, hanem a "nemzeti" húrokat pengetve, minél több olyan szavazóra, akik majd rájuk szavaznak, az észérvektől függetlenül!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html