Orbán rekordra készül, hiába szapulják

Orbán Viktor Magyarországa minden ellenkező híresztelés ellenére demokrácia, s bár sok Fidesz-szavazónak is elege van a kormány arroganciájából, újra fogják választani a miniszterelnököt jövőre. Az EU és a magyar ellenzék tovább folytathatja az árnyékbokszolást ellene - olvasható a spectator.co.uk portálon.
Komócsin Sándor, 2017. október 12. csütörtök, 11:33
Fotó: Shutterstock

Európai baloldali és liberális politikusok, illetve értelmiségiek sokat fecsegnek Orbán Viktorról. Kedvenc minősítésük a magyar miniszterelnökről, hogy autoritáriánus, autokrata, sőt diktatórikus módon gyakorolja a hatalmat, majd miután ezt megállapítják elégedetten gratulálnak maguknak, hogy jól megmondták a véleményüket - kezdi pikírt megjegyzéssel cikkét Fischer Tibor a brit konzervatív spectator.co.uk portálon.

Be lehet szólni

A szerző néhány hónapja Budapesten járt, és a repülőtérről befelé utazva a városba látta azokat az óriásplakátokat, amelyek Orbánt és Mészáros Lőrinc milliárdost, felcsúti polgármestert ábrázolják azzal a váddal, miszerint lopnak. Fischer ennek alapján úgy véli, elég gyenge autokrácia az, ahol ilyen plakátok áraszthatják el az utcákat.

Ugyanez a véleménye Simicska Lajos nagyvállalkozó elhíresült g-napjairól. Orbán volt szövetségese a sajtóban széles körben olvasható nyilatkozatokban, illetve legutóbb feliratokon használhatta az egyik legdurvább jelzőt, amellyel a magyar nyelvben illethetnek valakit. És nem vitte el a rendőrség (az ok egyszerű: saját plakátjait festette le - a szerk.)

Van ellenzék, de milyen?

A Specatator szerzője vitatja Paul Lendvai magyar származású osztrák újságíró Orbánról szóló, angolul nemrégen megjelent könyvének azt a megállapítását, miszerint Magyarország miniszterelnökének vitathatatlan és korlátlan hatalma lenne az országban. Ez nem igaz: van politikai ellenzék, vannak bíróságok, amelyek a kormány ellen dönthetnek, vannak választások és - ahogy azt akár az utcán is láthatjuk - rengeteg bírálatot fogalmaznak meg vele, kormányával és környezetével szemben.

Lendvai könyvében azt írja, hogy Orbán pártja a 2010-es választásokon szerzett olyan felhatalmazást, abszolút többséget a parlamentben, amelynek birtokában a kormányfő kiépíthette rendszerét. A Spectator publicistája azonban nem győzi hangsúlyozni, hogy Magyarországon van ellenzék, csak éppen szerinte nem túl jól látja el a feladatát.

Ugyanez a véleménye arról, hogy Orbánt szélsójobboldalinak bélyegzik, miközben egyebek mellett az elmúlt nyolc évre esik a Saul fia című film elkészítése. Sokan tartják Vlagyimir Putyin orosz elnök pincsikutyájának is, pedig a Nyugat sem kelt Ukrajna védelmére, amikor az oroszok három éve elcsatolták az ország területének egy részét. Orbán csak üzletel Putyinnal, ahogy bármely más ország vezetője teheti.

Sértegetések háborúja

Magyarországgal az a baj - véli Fischer -, hogy végletes ellentét feszül az Orbán Viktor vezette Fidesz-kormány és az ellenzék között. Kölcsönös sértegetésekkel vívott polgárháború zajlik a felek között. Felnőttekhez illő politikai vitát alig hallani, mindenki csak mondja a magáét. Nem kétséges, hogy eközben egyesek egyenlőségjelet tesznek a kormányfő és a zsarnok Caligula császár közé, miközben úgy tűnik, Orbán már amögött is Soros Györgyöt látja, ha a madarak a kertjébe piszkítanak.

Fischer ismer számos olyan Fidesz-támogatót, aki nem igazán boldog attól, amit tapasztal. Sokaknak elegük van a gazdag miniszterek arroganciájából és a politikai többség gőgös viselkedéséből. Mindez erodálja Orbán hitelét. Ugyanakkor nagyon úgy néz ki, hogy jövőre nyer a parlamenti választásokon, és ha kitölti a mandátumát, ő lesz a magyar történelem leghosszabban szolgáló miniszterelnöke.

Éppen ezért az EU jól teszi, ha felkészül a vele folytatott iszapbirkózás folytatására. És persze továbbra is hallgathatjuk majd azokat a hangokat, amelyek arról szólnak, hogy Orbán megeszi reggelire a demokráciát - fejezi be az indításhoz hasonló pikírt megjegyzéssel cikkét a Spectator publicistája.

(A nyitókép forrása: Szabó Dániel, Napi.hu)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2017.10.12 15:22

Soros megállapodott Orsóssal hogy nálunk a migránsok helyett a cigányokat szaporítják el. A célra, a fehér ember kiirtására ugyanolyan alkalmas biológiai fegyver. Ennyi. A többi műbalhé, cirkusz az ostoba birka népnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2017.10.12 15:10

Magyarországon puha diktatúra van, még. Ezt aligha lehet vitatni. Ne felejtsük el, a kommunizmusban is tartottak választásokat, működtek a bíróságok és az állammal szemben is ítéltek. Bírálni is lehetett, Hofi Géza is megtette és még sokan mások.
A bíráló plakátokat ma levakarják, sőt azt is ami nem igazán bíráló. A sajtótermékeket is egy akolba terelték nagyjából, ugyanígy a közszolgálati médiákat.
Az, hogy itt írhatok? Nos bizonyára nem írják a lap javára akkor sem ha csak az én nézeteimet tükrözi a hozzászólás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Hun Atilla, 2017.10.12 13:23

@ekeke: ...mert volna antiszemita feliratot ráfújni!
A TEK agyonverte volna alatta.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2017.10.12 12:54

Menjen már nyugodtan, vigye a békemenetet és storckot is
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ekeke, 2017.10.12 12:16

"És nem vitte el a rendőrség (az ok egyszerű: saját plakátjait festette le - a szerk.)"


Jól megmagyarázta a "szerk":-P
Vagyis szerinte ha ma Magyarországon van egy(sok) plakáthelye, az minden további nélkül éjjel bármilyen faszságot firkálhat rá, merthogy az az övé...

Muhaha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html