Orbán: szeptemberben folytatjuk az IMF-fel

Szeptemberben tér vissza Magyarországra az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) delegációja - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
MTI, 2012. július 25. szerda, 15:23
Fotó: Napi.hu

Azt várják, hogy az IMF és az EU közös delegációja adjon át a kormánynak egy "helyzetösszesítést", abban jelölje meg azokat a pontokat, amelyekben szerintük változtatni kell a gazdaságpolitikán, nevezzék meg az előfeltételeiket, és mondják el a véleményüket a 2013-as büdzsé szerintük módosítandó pontjairól.

Szeptemberben ezeket a felvetéseket a kormány érdemben meg fogja válaszolni - mondta Orbán Viktor, aki biztatónak nevezte keddi tárgyalását az IMF/EU-delegációval, és hozzátette, egyetért az IMF és Magyarország abban, hogy hitelből nem lehet sem béreket emelni, sem szociális rendszert építeni, a gazdaság teljesítőképességét pedig növelni kell. Számos részletkérdésben ugyanakkor véleménykülönbségek alakultak ki, illetve maradtak fenn - folytatta, példaként említve, hogy bár az IMF és a kormány is szükségesnek látja a közszféra átalakítását, a valutaalap ennek gyorsítását várja, ami a kabinet szerint viszont kockázatokkal jár. A kisebb, jobban szervezett államigazgatásban azonban nem térnek el a vélemények - magyarázta.

Orbán Viktor közölte továbbá, hogy különbségek vannak a tárgyalófelek között a pénzügyi szektor helyzetének, terhelhetőségének megítélésében: az IMF a gazdasági növekedéshez a pénzügyi szektor jövedelmezőségének helyreállítását a legfontosabb feltételek között tartja számon, a kormány szerint azonban bár nyereséges bankokra természetesen szükség van, de miközben az egész gazdaság veszteségeket szenved el, indokolatlannak tűnik, hogy éppen a pénzügyi szféra maradjon ki a közteherviselésből. Ennek az összeegyeztetése fontos eleme lesz a tárgyalásoknak - jegyezte meg.

Szavait összegezve úgy fogalmazott: "biztatóbbnak tűnik a dolog, mint amit az ember annak a három betűnek a hallatán, hogy IMF, egyébként gondolni szokott". "Mi sem vagyunk könnyű eset, de úgy láttam, ők sem azok" - tette hozzá a kormányfő, ismét hangsúlyozva, hogy a kabinet minél hamarabb sikeresen le akarja zárni a tárgyalásokat, de csak olyan megállapodást áll módjában megkötni, amely jól szolgálja Magyarország érdekét.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csikicsibitoth, 2012.07.26 17:22

KEDVES obsi ... szeretném, ha végiggondolnád a következőket :

- a nép /az Istenadta nép/ sajnos soha sem lesz annyi ismeret birtokába,
hogy a rendkívüli szakmai ismereteket igénylő kérdésekben döntési hely- zetben legyen. / különösen akkor, amikor az iskolázottsági fok igen alacsony - ellentétben a részegség fokától - Sajnos ez egyáltalán nem fog javulni a közel jövőben sem, hiszen jelenlegi oktatási rendszer, illetve az oktatásra fordítható forrás igen szűkös./
- minden közösen elfogadott szabály a lehető legmodernebb ismeretek felhasználásával került meghatározásra. Az talán kéréses, hogy az adott ország szakmai színvonala, hogyan tud ennek eleget tenni. El kellene dönteni, hogy a korszerűbbhöz igazodjunk, vagy rontsunk az elvárható jobbról a rosszabbakra.Talán esetenként lehet - ha nem okoz különösebb veszélyt - valamilyen átmeneti megoldás, illetve a felzár- koztatásra adott E.U.-s támogatás nagyobb részét kellene ezirányba fel- használni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2012.07.26 11:43

Nem értelek benneteket.
Nem volt jó a KGST,elnyomnak,kihasználnak az oroszok.Bezzeg ha mi is EU tagok lennénk.
Hát most azok vagyunk,lassan tíz éve.Igaz,sokat kellett várni rá,de így nem mondhatjuk,nem volt felkészülési idő.Jól kihasználtuk?Képeztünk EU-s szakembereket?Pályázatírásra,jogszabály értelmezésre,stb???
És kiderül ez se jó.Nekünk semmi nem jó.
Mi mindig többet szeretnénk mint a valós lehetőségünk.Pedig elég lenne csak azt jól kihasználni,okosan gazdálkodni vele,és nem sírni össze-vissza.És főleg nem EU-s zászlót égetni.Ezzel valahogy önmagunkat köpjük szembe.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

obsi, 2012.07.26 10:44

@csikicsibitoth:

Tisztelt csikicsibitoth!

Az unióra szavazó állampolgárok ennyi információval rendelkeztek a szavazás előtt:
"Vehetsz Bécsben cukrászdát"
"Járhat a gyereked holland egyetemre"
...Győzike nem sukerált arról, hogy az unió ilyen mélységében szabályozza az emberek életét, hogy pl. a Juli néninek wellnes ketrecet kell építenie, ha tyúkokat akar tartani...

Emlékezzen csak vissza.
A Lisszaboni Szerződést elolvasás (és értelmezés nélkül) írták alá a választók által a parlamentbe juttatott képviselők.

Miről beszélünk?...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csikicsibitoth, 2012.07.26 10:27

kedves "obsi" tudnod kéne, hogy ezt az "eltúlzott szabályozást" 27 ország képviselői hozták össze és ugyan ezek változtathatják meg.

Az egy barom aki azt hiszi, hogy egy ország, majd "rendbe szedi" saját érdeke szerint a többi 26 ország "érdekét"

A SZERZŐDÉS KÖZÖS MŰ, így annak változtatása is KÖZÖS lehet. Erre kivétel a mi drága kormányunk - bizonyára ez tévesztette meg "obsi"-t is - aki egyoldalúan, sőt visszamenőlegesen is LELKIISMERETI FURDALÁS NÉLKÜK TUD EGYOLDALÚAN VÁLTOZTATNI. Tálán ez abból adódik, hogy keresztények, így az Isten a pártjukon áll és NINCS SZÜKSÉG LELKIISME- RETRE.

LELKÜK RÁ.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csikicsibitoth, 2012.07.26 10:16

KEDVES BARÁTAIM ... egy dolgot nem vettetek figyelembe, azért folytató- dik szeptemberben a TÁRGYALÁS, MERT EL SEM KEZDŐDÖTT,illetve olyan hiányosság listát kapott akormány, amihez SZÜKSÉGES LESZ A PARLAMENTI DÖNTÉS.

Egyébként, hogyan lehetett a Gyurcsány delegációnak max 2 héten belül megkötni. Szerintem még 2 hét belefért volna a szabadságolások időpont-jába, ha minden rendben lett volna.

GONDOLJÁTOK VÉGIG A FENTIEKET, REMÉLEM EREDMÉNNYEL.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html