Orbán: Vargával nem változik a gazdaságpolitika

Varga Mihály lesz az új nemzetgazdasági miniszter, miután a tárcát eddig vezető Matolcsy Györgyöt a miniszterelnök MNB-elnöknek jelölte.
MTI, 2013. március 1. péntek, 08:18
Fotó: Napi.hu

Arra a kérdésre, hogy mi lesz Varga Mihály IMF-tárgyalásokért felelős posztjával, Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt válaszolta: "az most annyira elvékonyodott már, hogy belefér a miniszteri munkakörébe".

A kormányfő egyúttal kijelentette: a kormányprogram marad, tehát a gazdaságpolitika iránya sem változik. Utóbbival kapcsolatban közölte, továbbra sem tűri el azt, hogy a szolgáltatók a tizedik bőrt is lehúzzák a magyar emberekről, ezért például árszabályozással, törvényalkotással korlátok közé kell szorítani ezek tevékenységét. Hozzáfűzte azt is, abban sem lehet változás, hogy az embereket ezentúl sem szabad büntetni azért, mert dolgoznak és többet keresnek, így a személyi jövedelemadót alacsony szinten kell tartani, amelynek mértékét - erősítette meg - tíz százalék alá csökkentené. A jövedelemadók helyett a súlypontot a fogyasztási és a forgalmi adók felé kell helyezni - tette hozzá.

Megismételte azt is, hogy az ország finanszírozhatósága körüli viták eldőltek, azokat a múltkori amerikai kötvénykibocsátással lezárták. Megjegyezte, szerinte a jegybankelnöknek és a gazdasági miniszternek van szerepe abban, hogy feloldja a bankok és a vállalkozások között fennálló ellentmondást, amely abból fakad, hogy míg a pénzintézetek azt mondják, ők az elmúlt időszakban is kínáltak olcsó hiteleket, csak nem volt rá megfelelő jelentkező, addig a cégek azt állítják, ők tele vannak sikeres ötletekkel, de nem kapnak kölcsönt jó feltételekkel.

 

Varga Mihály életrajza
Varga Mihály 1965. január 26-án született a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Karcagon, s ott is érettségizett.

1984-ben kezdte meg tanulmányait a budapesti Közgazdaság-tudományi Egyetemen, a belkereskedelmi kar áruforgalmi szakán 1989-ben kapott oklevelet. Ezután vállalatoknál közgazdasági munkakörökben dolgozott, 1995 és 1997 között a szolnoki Kereskedelmi és Gazdasági Főiskola oktatója volt.

1988 decemberében csatlakozott a Fideszhez, a párt Szolnok megyei csoportjának alapítója, 1993-95 között a megyei szervezet elnöke volt. 1992-1993-ban a Fidesz országos tanácsának elnöke volt, 1994-2003 között, majd 2005 óta a párt gazdaságpolitikáért felelős alelnöke, az országos elnökség tagja.

1990 óta országgyűlési képviselő, kétszer országos listán, 1998-tól Karcag egyéni választókerületéből jutott a parlamentbe. Az Országgyűlésben számos bizottságban dolgozott, elnöke volt az 1995-97 között működő bankkonszolidációt vizsgáló testületnek, 2002-2006 között a költségvetési és pénzügyi bizottság, 2006-2010-ben a költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottság munkáját irányította.

1995-1998 között, majd 2002 és 2010 között a Fidesz parlamenti frakcióvezető-helyetteseként dolgozott.

Az első Orbán-kormány idején, 1998-2000-ben a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára, majd 2001-2002-ben pénzügyminiszter volt. A második Orbán kormányban, 2010-től a Miniszterelnökséget vezette államtitkárként.

2012 június 2-tól tárca nélküli miniszterként az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatandó tárgyalásokat irányította.

Varga Mihály 2000-től a Johannita Lovagrend tagja, 2001-től a karcagi református egyházközség presbitere, a Rákóczi Szövetség tagja. 2003-tól a Nagykun Polgári Egyesület elnöke. A szolnoki gazdasági főiskola címzetes főiskolai tanára.

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

coni, 2013.03.01 15:08

troll, 2013. március 1., péntek 9:57

" a hazai középosztály és kkv szektor válláról a terhek egy részét átrakták a magyar piacból élő multicégekre.."

Orbán a multik vállára nehezen tudna bármit rakni, mert már eleveztek biztonságosabb vizekre, aki maradt azt ideig óráig stratégiai megállapodásokkal próbálja visszatartani. Lehet, nem láttad de 2,7%-kal csökkent a 4. negyedéves GDP. A KKV szektor az abszolút vesztese annak, hogy az utóbbi években csak a változás állandó.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.03.01 14:49

@troll: Egyáltalán nincs köze az adórendszer szegényebbeket sújtó és a gazdagabbakat kedvezményező változásának a belső fogyasztás zuhanásában... Persze?!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2013.03.01 12:14

@Kotkodus: ne keverjük össze az adóintézkedések hatását azzal, hogy a gyurcsány ideje alatt külföldről felvett rengeteg hitelt most törleszti a lakosság ,a cégek és az állam, emiatt a hatalmas pénzkiáramlás miatt jut kevesebb belső fogyasztásra, emiatt zsugorodott össze a piac.

ma jóval kevesebb adót fizetnek a kkv-k, de sajnos az természetes, hogy a gyurcsány idején külföldi hitelből finanszírozott lufigazdaság leeresztett.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

olasz, 2013.03.01 11:32

hat hogy Varga se a Kozgazdasagtudomanyi Egyetemen vegzett, az is tuti
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kotkodus, 2013.03.01 10:20

@troll: szóval te úgy látod, hogy a kkv-k terhei eddig csökkentek és lehetőségeik bővültek?

találkoztál mostanában magyar kkv-val? nézegettél felméréseket a kkv-k jelenlegi helyzetéről?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html