Orbán Viktor: minden diák maga fizesse a képzését

A miniszterelnök néhány év alatt úgy alakítaná át a felsőoktatás rendszerét, hogy abban minden diák maga tudja állni a tanulási költségét - derül ki Orbán Viktor a policity.hu-n megjelent interjújából. Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztosként végzett munkáját illetően a kormányfő jelezte: külön kiadványban foglalják össze, milyen ügyek feltárásával foglalkozott a kormány.
MTI, 2012. augusztus 13. hétfő, 12:15
Fotó: Napi.hu

A tandíjat ellenzem - mondta az internetes oldalon megjelent interjújában a kormányfő, hozzátéve: azt szeretné, hogy Magyarországon olyan felsőoktatási rendszer működjön, ahol képes minden diák maga állni a teljes tanulási költségét. Jelezte, ide csak több lépéssel lehet eljutni, a cél egy teljesen új felsőoktatási rendszer kialakítása.

"Egy önmagát finanszírozni képes felsőoktatási rendszerben gondolkodom, ahol az állam minden egyes magyar diák számára, aki az egyetemek által előírt minimális követelményt képes teljesíteni, biztosítja annak lehetőségét, hogy saját maga finanszírozhassa a tanulását úgy, hogy az a diáknak ne jelentsen vállalhatatlan megterhelést, és az igénybe vett erőforrásokat hosszú lejáratban kelljen majd visszaadnia" - fogalmazott Orbán Viktor.

Az államnak idén sem kellett volna támogatni a jogászképzést

Szavai szerint minél drágább egy képzés, annál inkább el kell nyújtani a visszafizetés idejét, és annál hosszabb türelmi időt kell kérni. Emellett  arra kell ösztönözni a munkaadókat, hogy amikor felvesznek fiatalokat, akkor váltsák ki őket ebből a diákhitelből. "Például azok a jogászok vagy közgazdászok, akik most állami ösztöndíjból nem részesültek, ha az államhoz jönnek munkáért, és elnyerik az állást, akkor az állam azonnal ki fogja váltani őket a diákhiteleikből" - mondta Orbán Viktor.

Az államilag finanszírozott jogászképzés keretszámával kapcsolatban szerinte az lett volna a helyes, ha már idén egyetlen ilyen férőhelyet sem biztosított volna az állam, "ám az oktatási kormányzat a fokozatosság mellett döntött".

Európában is figyelemreméltó a magyar ügynökügy rendezettsége

Az ügynökkérdésben jól haladunk - jelentette ki a miniszterelnök. Úgy értékelte, hogy a magyar ügynökügy rendezettsége jogi megoldások tekintetében figyelemre méltó Európában. "Én azon az állásponton vagyok, hogy a szabadság mellett érdemes lándzsát törni, tehát mindenki, aki áldozata volt az előző rendszernek, például megfigyelték, az korlátozás nélkül hozzáférhessen az őrá vonatkozó összes információhoz" - foglalt állást Orbán Viktor.

Könyvbe rendezik Budai Gyula munkásságát

Az elszámoltatás eddigi eredményeit a közelmúltban tekintette át a kormány, és megállapította, hogy komoly munkát végeztek az ezzel foglalkozók. "Inkább ott lehet az embernek csalódottsága, hogy lassabban haladnak az eljárások, mint azt az ember egészséges jogérzéke előre jelezné" - jelentette ki a miniszterelnök.

A sukorói telekcsere ügyében Gyurcsány Ferenc korábbi szocialista miniszterelnök ellen megszüntetett eljárás kapcsán feltett kérdésre közölte: az ügyészség a parlament alá tartozik, így a kormány, ha akarná sem tudná elérni, hogy a hatóság vádat emeljen. "Mi csak azért tudunk felelősséget vállalni, hogy felderítsük a tényeket, összegyűjtsük a dokumentumokat, és utána az igazságszolgáltatás rendelkezésére bocsájtsuk" - közölte Orbán.

Budai Gyula munkáját illetően azt mondta, egy áttekinthető könyvben össze kell foglalni, és hozzáférhetővé kell tenni, hogy mindenki lássa, mely ügyek feltárásával foglalkozott a kormány az elmúlt két évben. "Azért, hogy tisztán álljunk az Úr és a választók színe előtt: amit lehetett, mi megtettük" - tette hozzá a kormányfő.

Szétbomlik Európa

Az unió jövőjét illetően azt jósolta, "az Európai Unió láthatóan nem ketté fog szakadni, hanem egymástól jól látható módon elkülönülő területekre bomlik majd". Az egyik az államadósságot megfékezni nem tudó államok hanyatló világa, a másik pedig a közép-európai országok felemelkedő világa. Senki nem fog pénzt adni nekünk a közép-európai országokból, senki nem akarja a bajainkat megoldani helyettünk, de azt mindenki érzi, hogy az unión belül erősebb Közép-Európa egy felzárkózó Magyarországgal, mint egy gyenge Magyarországgal - mondta Orbán.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Patkan, 2012.08.14 07:30

és majd még mehettek az ari ,vicces papcsákokhoz tanácsot és főleg utolsó kenetet kunyizni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Patkan, 2012.08.14 07:28

ííííííííííígy van gyereeeeekek !!
Így nőnek majd fel az orbán gyerekek, hogy tudják a kis mocskos proli porontyok" hogy mindennek ára van!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rolaboy, 2012.08.14 04:02

Az ötlet tényleg nagyon jó, de fájó! Ezért javaslom, hogy már egészen korán, a bölcsödei képzésnél lépjen a rendszerbe a dolog (Pl: a picik mosogassanak el maguk után, vagy kisebb pártpolitikai munkákat végezzenek (nemzeti konzultációs levelek borítékolása - ez jó készségfejlesztő is egyben) ,így az ember szerves részévé válik, valmint csökkenti a nem politikus szülők,bölcsödei költségének állami hozzájárulását, viszont növeli a poltitikus csemeték élet körülményeit a számukra külön fenntartot már így is jóval magasabb színvonalú intézményekben. Így nőnek majd fel az orbán gyerekek, hogy tudják hogy mindennek ára van! Pl: Ha az ember nem megy el szavazni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ZalanIvan, 2012.08.13 22:11

Olyan jó ilyet olvasni tőle. Csak a Kis összegű sarcok nem jönnek be neki, mint a anno a pár száz forintos vizitdíj. Az ellen utolsó leheletéig harcolt volna. Érdekes ember a politikus.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

TrombiJoe, 2012.08.13 22:00

Akkor összefoglalhatom? Valaki,aki az állam pénzén járt egyetemre(v.in-kább mellé,focizni)közben Soros pénzén Amerikába+tőle kapott fénymásoló-kon gyártott röplapokkal+tüntikkel megdöntötte a hatalmat(hogy majd át-vehesse,nem azért hogy jobbat teremtsen!).Utána nem tudott értéket felmu-tatni,ezért 2002ben elküldtük.Aztán kampányolt a tandíj ellen, álltak is sorba a diákok éjjel szavazni,majd önköltségessé teszi a képzést,mikorra már a Közgépnek csak az unokái tandíjait kell már finanszíroznia, mi meg mehetünk közmunkás-rabszolgának? Ugyi?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html