Orbánra osztották a negatív hős szerepét

Orbán Viktor regnálása olyan hatással lehet a magyar civil társadalom kiépülésére, mint az izzóan nacionalista Vlagyimir Meciaré volt Szlovákiában: a vele, mint negatív hőssel szembeni ellenállás hozhatja létre a polgári mozgalmakat.
Napi.hu, 2014. május 13. kedd, 11:02
Fotó: Napi.hu

Bárki beszélhet demokráciáról. Az újfasiszta orosz Vlagyimir Zsirinovszkij pártját Liberális Demokrata Pártnak hívják, a néhai Kelet-Németország neve Német Demokratikus Köztársaság volt, de még a sztálinista Észak-Korea hivatalos elnevezése is Koreai Demokratikus Népköztársaság. Kelet-Közép-Európa országai persze nem illenek ebbe sorba, mivel európai uniós tagságuk egyfajta garancia demokratikus működésükre - legalábbis belépésükkor létre kellett hozniuk egy sor ezt garantálni hivatott gazdasági és politikai intézményt.

A demokrácia igazi tesztje azonban az, hogy egy társadalom tagjai valóban demokrataként viselkednek-e - írja a Huffington Post című amerikai liberális portálon John Feffer. Cikkének címe: Magyarország: egy demokrácia demokraták nélkül. Az elmúlt 23 év magyarországi fejleményeit és az ország kapcsolatát a világgal egyetlen mondatban össze lehet foglalni: demokraták nélkül nem lehet létrehozni egy demokráciát - mondta a szerzőnek Bíró András, aki 1956-ban hagyta el Magyarországot, újságíróként és ENSZ-tanácsadóként dolgozott, majd a nyolcvanas évek elején létrehozott egy a romák felemelkedését segítő alapítványt.

Korruprácia

A demokrácia helyett egyre inkább a korrupció tartja össze a társadalmat - teszi hozzá. A korábbi szociálliberális kormányok alatt kezdődött el az a folyamat, amelyben a korrupció a gazdasági élet egyre fontosabb részévé vált. Akkor azonban nem tekintették legitimnek ezt a helyzetet. Most a parlament olyan törvényeket fogad el, amelyek legitimálják a strukturális korrupciót. Egyesek azért kapnak pénzt az államtól, hogy visszaforgassák azt a politikai maffiának - fejtegeti Bíró.

Nem jobb a helyzet a civil társadalom, a civil szervezetek szintjén sem. Az USA-ban kialakult rendszere van civilek szerveződéseknek, amely kezelni tudja a vadhajtásokat, ám a modell exportja Magyarországra kudarcot vallott. Az itteni 60 ezer civil szervezet és alapítvány rendszere úgy működik, mint egy üzleti szektor. Semmi esélye egy valós, politikai befolyással bíró civil társadalom kialakulásának.

Ugyanez igaz Bíró romaalapítványára is. A szervezet anyagi szempontból sikeresnek bizonyult: számos donort szerzett főként az USA-ból, és néhány év után egymillió dolláros költségvetéssel működött. Az adományozással járó csapda elkerülése érdekében kedvezményes kölcsönöket nyújtottak, amelyek visszafizetési rátája nagyon magasan alakult. Ugyanakkor azt tapasztalták, hogy a romalapítványok, amelyeket támogattak, lényegében családi vállalkozásokként működtek, a pénzük nem a romák felemelkedését szolgálta, hanem csupán egyesek túlélését.

Beteg társadalom

Bíró szerint a romák helyzete kifinomultabb tesztje a magyar demokráciának, mint az, hogy az állami intézményrendszer mennyire felel meg az EU-s elvárásoknak. Amíg a romák nem válnak valódi állampolgárokká - azon túl, hogy van személyi igazolványuk és a útlevelük -, addig a magyar politikai rendszer nem nevezhető demokráciának. Ez a lakmuszpapír, amely megmutatja egy társadalom mentális-pszichológiai állapotát, és a manapság Magyarország egy nagyon beteg ország.

Nem teljesen ért egyet azokkal, akik szerint Orbán Viktor kormányzása úgy működhet Magyarországon, mint a kilencvenes években Vlagyimir Meciaré Szlovákiában. E feltételezés szerint, ahogy akkor, úgy most is a rendszerrel szemben szerveződhet meg a civil társadalom. Egyesek szerint ennek kulcsa, hogy általában az egyenlőtlenségekre, a szegénységre, a leszakadásra kell koncentrálniuk a mozgalmaknak, nem pusztán a romakérdésre. Bíró szerint a kettő elválaszthatatlan: egyszerre feladata a civil társadalomnak a gazdasági és az etnikai/kulturális igazságtalanságok elleni fellépés.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Juzek, 2014.05.13 18:23

Tisztelt cikkíró!
Várhatsz még négy évet, amíg eljöhet a ti időtök is. Addig is próbáld a semlegességet gyakorolni, mert ha nem megy adj fel vele! lásd be nem neked való!
válts témát!
Pld. Bababörze! A politikai elemzések -mint olyan- nem lehet a számodra műfajod!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2014.05.13 16:47

@Axxtro:


mi akadt el és hogyan??
és mi is ez a rendszerváltás izé?
tényleg érdekel..mesélj már erről valamit
mitől nem volt jogállam? (ehhez azért több dolog szükségeltetik)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bogyu, 2014.05.13 16:03

Negatívnak negatív, de hogy hős lenne...baromság
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.05.13 13:39

@drama: ár betegségről és devianciáról ír:


..így igaz ,ha egy ember nem a dal miatt győz ,hanem mert nő ,és még szakállas is van, na az betegség -degeneráltság -deviancia ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

drama, 2014.05.13 13:25

Tisztelt jobbajobb!
Csupán az Euroviziós dalfesztivál győztesére reagálok: melyet Ön(árjamagyarként) veszi a fáradságot arra, hogy betegesnek tekintse!
Gondolom Ön (is) messze esik attól, hogy Isten képmásaként aposztrofálja Önmagát...-hihi
Egy énekes "elismerése", meghallgatása szubjektív dolog: az, hogy valaki transzsexuális(mint a győztes az oszrák énekes) már rég nem tekinthető BETEGSÉGNEK, a mai kor pszichológiai tudományában!
Anno az arab világban még 10 éve is elfogadhatalan lett volna(kvázi beteges-deviáns), hogy az arab nők iskolapadba ülhessenek és tanulhassanak: most VÉGRE ez egyre inkább teret nyer!
És ez így van jól!
Bár gondolom ÖN(mint árjamagyar csávó): ezt is nehezményezi :))
Viszont, hogy Orbánnak zabát adok, és eltartom(mert ez a"valami" még arra sem méltatja önmagát, hogy dolgozzon: bár Orbán szülei a hibásak: mert munkaundorra nevelték kis fiacskájukat) az VALÓBAN KÉNYSZER: mert senki nem kérdezett meg, hogy ennek a "valaminek" akarok-e zabát adni vagy sem: sajna muszáj!:)
Viszont ha nár betegségről és devianciáról ír:
Én azt tekintem betegesnek és devianciának: aki Orbánt élteti, és betegesre menetelteti magát "Szeretlek Viki" és "Viki neked van a a legnagyobb férfi lábaközöd"(nagyobb, mint egy négernek) táblával menetel :))))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html