Óriási meglepetés az államadósságban - negatív értelemben

Az államháztartás névértéken számított konszolidált bruttó (maastrichti) adóssága a GDP 77,3 százaléka volt 2014 végén, éppen megegyezett az egy évvel korábbival - közölte az MNB. Vagyis hiába nőtt meglepő mértékben - éves szinten - 3,5 százalékkal GDP - a törvényi kötelezettségek ellenére sem sikerült csökkenteni az államadósságot.
MTI, Napi.hu, 2015. február 17. kedd, 09:44
Fotó: Napi.hu

A közpénzügyi törvény szerint - ha csak 0,1 százalékkal. magyarán közel 30 milliárd forinttal, de évről évre csökkenteni kell az államadósságot. Ez tavaly. hatalmas meglepetésre nem sikerült, ugyanis az MNB előzetes adatai szerint a GDP arányos adósság 77,3 százalék maradt. Tavaly a GDP szintén meglepően gyorsan 3,5 százalékkal nőtt - ám még ez sem volt elég az adósság csökkentéshez. Az adósság összege 24 521 milliárd forint volt, 1436 milliárddal több, mint egy évvel korábban - jelentette kedden a pénzügyi számlák előzetes adatai alapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A negyedik negyedévben a GDP arányában 3,0 százalékponttal, értékben 597 milliárd forinttal csökkent az államadósság 739 milliárd forint hiteltörlesztés miatt, miközben 142 milliárddal nőtt a forint gyengülése miatt. (A negyedik negyedévben a forint 1,5 százalékkal gyengült az euróval szemben.) Az államadósság a múlt év közepén 82,9 százalékon tetőzött, amikor 25 935 milliárd forintot tett ki.

A nettó államadósság 23 207 milliárd forint volt és a GDP 73,1 százalékának megfelelő összeget tett ki a múlt év végén, 0,3 százalékponttal nőtt az utolsó negyedévben. A pénzügyi számlák előzetes adatai szerint az államháztartás tavalyi hiánya 692 milliárd forint, a GDP 2,2 százaléka volt. A negyedik negyedévben a hiány 127 milliárd forintot tett ki, ami az időszakra eső GDP 1,5 százaléka volt.

A háztartások 2014-ben 1882 milliárd forinttal növelték megtakarításaikat, amiből 551 milliárd forint a negyedik negyedévre jutott. A GDP arányában ez 5,9, illetve 6,4 százaléknak felel meg.

Az MNB megjegyezte, hogy a negyedik negyedévre vonatkozó adathoz a saját GDP-becslését használta. A Központi Statisztikai Hivatal március 6-án közli először a 2014 negyedik negyedévi nominális GDP adatot.

Forrás: MNB

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Abbe, 2015.02.19 14:26

@Abbe: Elnézést kérek, az alábbi hozzászólást az ápolók elvándorlásáról szóló íráshoz szántam. Félre ment...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2015.02.19 14:16

T matolcsy!

Ön, mint a Csuti Degenerált hű zászlóvivője felháborodik azon, hogy a sok "jótétemény" miatt, amivel ez az aljas banda megörvendeztette Mo-t állandóan a gáncsoskodásnak és bírálatnak van kitéve. Holott az Ön és eszmetársai szerint ez lazán hálátlanság, és majdhogy nem felségsértés...

Néhány szempont a vitához, és a hiányzó pénz forrásához:

Nem vezetünk be 1 kulcsos jövadót, mikor ennyire széthúzott a jövedelem szerző képesség. Nem véletlen, hogy civilizált, valódi demokráciákban szinte sehol nincs.

Nem építünk adóforintokból magánkluboknak stadiont-semekkorát!

Nem engedhető meg, hogy G elvtárss a haveri viszony okán 50 milliárd forint bevételhez jusson a gáz biszniszen keresztül.

Nem engedhető meg, hogy egy parlamenti patkóban ülő kretén - oldaltól függetlenül - sokszorosát keresse, mint egy naponta operáló orvos.

Nem hozunk létre egy KLIK-hez hasonló vízfejet luxusfizuval, ingyenes internettel, telefonnal, és személygépkocsi használattal a hűségért cserébe.

Megszüntetni a megyei közgyűlést és csatolmányait, mert a rendkívül drágán felállított járások szükségtelenné teszik.

Nem adunk a Los Angeles- ből érkezett paróka készítőnek a kaszinói után adókedvezményt...

Pillanatnyilag ennyi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nitro, 2015.02.19 12:22

@matolcsy: " A balos kormànyok rekord méretű államadósság növekedését az imf/ecb hitel és a manyupok okoztàk. "

Most meg miért mentegeted gyurcsányt?
Az imf/ecb hitelek a devizatartalékba kellettek, a manyupokat meg első orbán 1998-ban, azon melegében meg is szüntethette volna.

2015. évet jegyezzük, ha véletlenül időkapuba estél volna. A cikk a 2014 évvel foglalkozik, és megtudhatjuk belőle az adósság növekedést. Arra viszont nem derül fény az írásból, hogy : Hol a lóvé?
Látod mekkora szívás a 2/3. Csak a kdnp-re tudod kenni a felelősséget (a sz@rt).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

juliann, 2015.02.19 09:30

@Warlock: Kinek is kellett külföldre emigrálni, mert ahhoz is kretén volt, hogy idehaza megéljen?

Kérdésem:::Nem akarod ezt """modosítani""" ???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2015.02.19 09:08

@matolcsy: A 2002-2010 közötti kormányok 12 000 milliárd ft-al növelték az adósságot amelyből a pénzszóró Meggyesi kormány a 100 napos program keretében az első évben 929 milliárd ft al növelték az 50 %os béremelés és a felelőtlen magas nyugdíj megállapításokkal a MANYUP járulék kieséssel.
Lépcsőzetesen bevezették a 13-ik havi nyugdíjat ami 1 013 573,4 milliárd ft KÜLFÖLDI hitelt eredményezett 2009 junius 30-ig amikor JOGOSAN szüntette meg BAJNAI,mert a nyugdíj kasszát évi több mint 520 milliárd ft-al egészítették ki ami tartalmazta az ORBÁN által JOGOSAN az államiba irányított 3 000 milliárdot is.
Szerencsés lenne a szomoru tényeket mindenkinek reálisan látni-értékelni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html