Az új szerv feladata, hogy figyelemmel kísérje az egészségügyi ellátórendszer működését, megalapozza a stratégiai kormányzati döntéseket, közreműködik az új egészségügyi irányítási rendszer kialakításában.

A Medicalonline korábban azt írta, hogy a szervezet vezetője Jenei Zoltán lesz, aki öt éven át volt a Pécsi Tudományegyetem kancellárja, erről a posztról idén szeptemberben hívta vissza az innovációs miniszter. A közgazdász 2006-2007 között közel egy évig az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium rendészeti ügyekért felelős szakállamtitkáraként dolgozott.

Az országos kórház-főigazgatónak nagy szerepe lesz, megyei jogú városi kórházigazgatók kinevezését vagy leváltását javasolja majd Kásler Miklósnak, felügyeli a megyei kórházakat, itt költségvetési jogokat gyakorol, szervezeti változásokat hagy jóvá, költségvetést tervez és hagy jóvá, működést ellenőriz, fenntartói és munkáltatói jogköröket gyakorol. Azaz gyakorlatilag élet-halál ura lesz. Alapvető munkáltatói jogköröket kap a városi kórházak vezetőinek szintjén is - írja a 168 óra.