Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szombaton Budapesten, az összes megyeszékhelyen, több vidéki városban is tartottak tüntetéseket, félpályás útlezárásokat, sőt több külföldi városban is demonstráltak magyarok a túlóratörvény elleni tiltakozásul és a szakszervezetek béremelési követelései mellett.

Az országos tiltakozásokat a szakszervezetek Országos Sztrájkelőkészítő és Demonstrációszervező Bizottsága (OSZD) szervezte, de számos párt, így az MSZP, a Jobbik, az LMP, a DK, a Párbeszéd és a Momentum is csatlakozott.

Budapesten a Várkert Bazárnál tartott demonstráción az MTI tudósítása szerint az összefogás szükségességét és az állampolgári jogokért való felelősségteljes kiállás fontosságát hangsúlyozták a budapesti tüntetés szónokai. A Fiatalok a Demokráciáért nevű civil szervezet és a Magyar Szakszervezeti Szövetség Ifjúsági Tagozata rendezvényén elsőként felszólaló Kiss Nikoletta, az ifjúsági tagozat vezetője arról beszélt, hogy fiatal dolgozókért és leendő munkavállalókért vonultak az utcára, mert - mint mondta - nem szeretnének olyan országban élni, ahol az emberek ki vannak szolgáltatva a munkáltatónak és, ahol a bérek nem biztosítják a megélhetést. Közösen kell tenni a tisztességes bérért, munkafeltételekért, valamint a rugalmas nyugdíjrendszerért. Szerinte a munka törvénykönyve nem a dolgozók érdekeit szolgálja.

Molnár Tímea civil aktivista azt hangoztatta, élni kell az állampolgári jogainkkal, hogy szembeszállhassunk azokkal, akik visszaélnek hatalmukkal. Felelősséggel vegyük ki a részünket a jövőnk alakításában, ne maradjunk tétlenek, vegyünk részt az elkövetkezendő választásokon - mondta.

Nagy Blanka: Orbánék a fiataloktól félnek

Nagy Blanka középiskolás diák azt mondta, hogy a kormány lejáratókampányt indított ellene, mert kritizálni merte őket. Azt híresztelték, hogy több tárgyból bukásra áll, de ez nem igaz. Szerinte a Fidesz bukott meg három dologból: tisztességből, emberségből és őszinteségből. Nagy Blanka szerint a Fidesz felháborítóan sokat lógott azokról a megbeszélésekről, melyek az emberek érdekeiről szóltak volna.

Nagy Blanka szerint Orbánék nem tőle félnek, hanem a fiatalságtól. Mert ők pontosan tudják, hogy mire képesek a fiatalok. Épp ezért szerinte kortársainak muszáj kiállnia, és muszáj elmondaniuk a véleményüket.

Nagy Blanka - a 444.hu tudósítása szerint - üzent az őt "ócsak kis prolinak" nevező - Nagy Blanka szavai szerint a "nemzet udvari bolondja", Bayer Zsoltnak is. Mint mondta: az ócska kis proli, aminek őt nevezte Bayer, azt a munkásosztályt takarja, ami termeli Bayer a "segge alá a javakat".

"Ha nem lennének ezek a prolik, nem lenne a haverjaidnak annyi pénze, hogy neked most egy tévéműsorod legyen" - mondta, majd azzal zárta, hogy ezeknek a kis proliknak elegük van, hogy amit ők éjt nappallá téve dolgoznak, azzal másokat kell gazdaggá tenniük. Nagy szerint fontos, hogy ez ne csak újabb tüntetés legyen, ami után mindenki hazamegy, hanem kezdjenek el cselekedni végre.

A túlóratörvény a cigányságot már 30 éve sújtja

A 444.hu a Várkert bazár elé szervezett túlóratörvény elleni tüntetésen felszólalók közül kiemelte még Balogh "Paci" Lajos roma aktivistát is, aki arról beszélt, hogy a túlóratörvény, ami ellen most tüntetnek, a gyakorlatban a cigányságot már harminc éve sújtja: az építőiparban a mai napig feketén dolgoztatják a cigányok többségét.

Szerinte 2010 után sem javult a cigányság helyzete. A Fidesz átalakította a közmunka intézményét, amely a gyakorlatban azzal járt, hogy "a cigány közmunkások a Fideszes földesurakat szolgálják. A cigányoknak a szőlőben kell dolgozniuk a megadott munkaidőn kívül!" - hívta fel a figyelmet.

Arra kérte a közönséget, harcoljanak a túlóratörvény bevezetése ellen, mert az a cigányságot sújthatja leginkább. "Álljatok ki mellettünk! Mi cigányok ott vagyunk - mint mindig - a magyar nép mellett! Ez a mi ügyünk is, veletek vagyunk! - mondta.

Szabad oktatást és véleménynyilvánítást!

Molnár Áron civil aktivista az MTI tudósítása szerint szabad oktatást és véleménynyilvánítást követelt, és ezért összefogásra szólította fel a Várkert Bazár előtti területet megtöltő tömeget.

Az Álljon le az ország - Budapest blokád címmel meghirdetett demonstráció résztvevői négy irányból érték el a Várkert Bazárt, a Szabadság híd, a Blaha Lujza tér, a Hősök tere és az Oktogon voltak a gyülekezőhelyek.

Több vidéki városban is szerveztek kormányellenes demonstrációkat, ezeket a budapesti tüntetés résztvevői kivetítőn figyelhették.

A demonstrációt követően a tüntetők egy csoportja a Lánchíd pesti hídfőjéhez vonult, ahol blokkolták az autóforgalmat. Ezt követően a rendőrök a tömeg nagy részét a járdákra szorították, ám néhányan leültek az úttestre, és a rendőri felszólítás ellenére sem voltak hajlandók elmenni. Ezért a rendőrök egyenként a földről felemelve elvitték őket a hídról. Ezt követően újra megindulhatott a Lánchídon az autóforgalom.