Reménytelennek látszik az érsebészhiány

A kormány ígéretei ellenére megoldhatatlan problémának látszik az érsebészhiány, egyszerűen nem jön ki a matek: akárhogy is csoportosítják az orvosokat, nem lesznek elegen a feladatok ellátásához.
Komócsin Sándor, 2019. február 26. kedd, 09:35
Fotó: Getty Images

Legfeljebb tüneti terápiának elegendő az az intézkedés, amivel az egészségügyért felelős államtitkár a minap reagált a napokban ismét nyilvánvalóvá vált országos érsebész hiányra - írja a Népszava. Néhány napon belül előbb a Péterfy Sándor utcai kórház baleseti központja majd veszprémi megyei kórház is kénytelen volt szűkíteni az érsebészeti ellátást, mert a feladathoz már nem tudnak orvost biztosítani.

Válaszul Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár bejelentette: centrumokba szervezik ezt az ellátást, ahol biztosított lesz a kellő számú orvos és a technológiai háttér is. Ennek érdekében elindult a Szent Imre Kórház és a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) érsebészetének a fejlesztése.

Ugyanakkor aki egy kicsit számol, annak nyilvánvaló, hogy abszolút hiány van érsebészből Magyarországon. A Magyar Orvos című szakmai lap legfrissebb száma, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Érsebészeti és Angiológiai Tagozatának felmérését ismerteti. Ők tavaly mindösszesen 119 olyan sebészt találtak, aki végez valamilyen szintű érsebészeti ellátást, ám közöttük mindössze 71 olyan orvos volt, aki teljes munkaidejét erre a feladatra használhatta.

Ahhoz, hogy a hazai betegek mindegyike megkapja szükség esetén ezt a speciális ellátást, a szakmai grémium szerint legalább 180 érsebész szakorvosra lenne szükség. Ráadásul a most dolgozó érsebészek átlagéletkora 53,5 év. Például 30 és 40 év között mindössze 16-an, 40-60 évesek 67-en, míg a 60-70 évesek 32-en dolgoznak.

A következő hat évben körülbelül 33 orvos szerezhet ilyen szakvizsgát, azaz több érsebész velük sem lesz, legfeljebb - ha közülük senki nem megy külföldre dolgozni - épphogy pótolják a munkát abbahagyó idős orvosokat. Miközben legalább 15 ezer érműtétre lenne szükség, jelenleg csak 9500-ra telik az érsebészek munkaidejéből. Az általuk el nem végzett beavatkozást legtöbbször más sebészeknek ad munkát, ők azonban nem eret javítanak, hanem amputálni kényszerülnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK