"A Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) a korábban kiadott rektorhelyettesi és kancellári rendelkezések továbbra is érvényben vannak; az Egyetemen az őszi szünet hivatalosan elkezdődött. A szünet utáni első munkanap 2020. október 27-én lesz.  Aki az őszi szünet alatt külön kancellári engedély nélkül az SZFE létesítményeiben tartózkodik, azt saját felelősségére teszi, vállalva annak minden következményét" - írja az SZFE vezetése közleményében, ami először a szinhaz.org-on jelent meg.

Az SZFE kancellárja pénteken utasítást adott ki arról, hogy a koronavírus-járvány terjedésére és "az SZFE létesítményeinek működési rendjét veszélyeztető ellenőrizhetetlen belső viszonyokra" tekintettel október 16. és 26. között őszi szünetet rendel el. (A tanév rendje szerint október 22-28. lett volna az őszi szünet - a szerk.) A szünet alatt valamennyi egyetemi épületben vegyszeres fertőtlenítési és műszaki karbantartási munkákat végeznek, ezért az épületek zárva tartanak, még a kollégium is. Az épületekben az őszi szünet alatt kizárólag kancellári írásos engedéllyel lehet tartózkodni - írta Szarka Gábor kancellár.

Az épületek pénteki kiürítését nem hajtották végre a diákok, a Facebook-oldalukon közölték: a blokádot fenntartják addig, amíg nem garantálják az egyetemük autonómiáját. Az épületek használatát senki nem tilthatja meg, a kollégisták birtokvédelemért folyamodtak a kerületi jegyzőhöz - jelentették be pénteki sajtótájékoztatójukon.

A hallgatók hétfő reggel 8 órára ismét tüntetést szerveznek az egyetemet fenntartó alapítvány alapítói jogait gyakorló (aki az innovációs miniszter) Innovációs és Technológiai Minisztérium elé.

"Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az egyetemünket fenntartó alapítvány alapítói jogainak gyakorlója immáron másfél hónapja nem válaszol követeléseinkre. Ezért hétfő reggel, a munkaidő kezdetén meg szeretnénk mutatni, hogy mennyien állnak az autonóm felsőoktatás mellett" - írták a szervezők az Eduline szerint az esemény Facebook-oldalán.

A diákok más egyetemistákkal együtt október 23-án 16 órától a Műegyetemtől induló vonulásos tüntetésre is hívják az embereket, megemlékezve az '56-os fiatalságról.