A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) egy új, elektronikus árverési rendszer bevezetésével tervezi felpörgetni az állami vagyonértékesítést - közölte a tárca a Népszabadság kérdésére.

Hogy ez pontosan mit jelent, azt a lap szerint nem árulták el, csak annyit, hogy "a transzaprenciát és a nyilvánosságot teljes körűen biztosító" rendszerben várhatóan szeptembertől válnak majd mindenki számára megismerhetővé azok a vagyonelemek, amelyek eladásából az idei költségvetésben meghatározott bevételi előirányzatok teljesítését várják.

A lap szerint elképzelhető, hogy a rendszer úgy működik majd, mint a NAV elektronikus árverési rendszere. Az adóhatóság már évek óta online felületen értékesíti az adósoktól lefoglalt vagyonelemeket, és a liciteken bárki részt vehet, aki előzetesen regisztrál az oldalon.

A kabinet a költségvetésben 201 milliárd forintos bevételt tervezett az állami vagyon kezeléséből és értékesítéséből, amelynek nagy részét egy rejtélyes 169 milliárdos tétel teszi ki. Ennek a forrásáról a Nemzetgazdasági Minisztérium eddig mindössze annyit árult el, hogy nem klasszikus privatizációs bevételről lenne, hanem vagyoni értékű jog vagy jogok eladása.