Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Immár a magyar lakosság is kezdi felismerni, hogy nyugdíjaskorban anyagi szempontból küzdelmes időszakkal kell szembenéznie, tenni azonban nem tesznek annak érdekében, hogy ne így legyen.

Az OTP öngondoskodási index kitöltőinek 62 százaléka gondolja úgy, hogy nehezebb lesz a megélhetése nyugdíjas korában, mint a szüleinek volt, 35 százalék szerint pedig az állami nyugdíj nem lesz elegendő a biztos megélhetéshez - közölte az eredményeket az OTP Nyugdíjpénztár.

A KSH adatai is ezt mutatják, ugyanis a háztartások kiadásai folyamatosan nőnek, a nyugdíjas háztartásokban 8 százalékkal többet költöttek élelmiszerre 2018-ban, mint 2017-ben. Ennek ellenére a nyugdíjpénztár adatai azt mutatják, hogy az aktív keresők 57 százaléka nem rendelkezik nyugdíjcélú megtakarítással, csupán mintegy negyedük tervezi, hogy elkezd félretenni az időskori éveire a közeljövőben.

Némi reménysugárt jelent, hogy a kutatás alapján a fiatalabb generáció képviselői is egyre inkább szembesülnek ezekkel a problémákkal. Az Y generáció (az 1981-1996 között született korosztály) 45,3 százaléka, míg az eggyel fiatalabb (1997-ben vagy azután született) Z generáció 31,1 százaléka tartja kifejezetten küzdelmesnek a magyar nyugdíjasok helyzetét. Ám hiába tudatosulnak már fiatal korban az időskori megélhetés küzdelmei, sokan még mindig nem tesznek azért, hogy ez az időszak ne a problémákról, hanem a megérdemelt pihenésről és élményekről szóljon.

Minél korábban ismerik fel a fiatalok a nyugdíjcélú megtakarítások fontosságát, annál nagyobb az esélye, hogy a nyugdíjaskor nem csak a mindennapos küzdelmek, hanem a megérdemelt pihenés időszaka is lehet - mondta Nagy Csaba, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója.