Ötven éve nem volt ilyen Magyarországon - mínuszba húzta az inflációt a benzináresés

A vártnál is nagyobb mértékben, 0,7 százalékkal csökkent a fogyasztói árszínvonal novemberben. Az üzemanyagárak esése miatt lett meglepő az adat.
MTI-Eco, Napi.hu, 2014. december 11. csütörtök, 09:00
Fotó: Napi.hu

Novemberben a fogyasztói árak átlagosan 0,7 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban, miközben a londoni elemzők átlagosan 0,5 százalékos mínuszt vártak - derül ki a KSH adataiból. Ezen időszak alatt a háztartási energia, az egyéb cikkek, üzemanyagok, a ruházkodási cikkek, valamint a tartós fogyasztási cikkek és az élelmiszerek ára csökkent, a szolgáltatások és a szeszes italok, dohányáruk drágultak. Egy hónap alatt - 2014. októberhez viszonyítva - a fogyasztói árak átlagosan 0,4 százalékkal csökkentek.

Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta: novemberben kizárólag a járműüzemanyagok árának mérséklődése okozta a rendkívüli csökkenést havi bázison. Már hatodszor fordult elő idén, hogy éves összevetésben negatív előjelű a fogyasztói árindex, de ez nem nevezhető általánosnak minden főcsoportban, így nem defláció - tette hozzá. Előzőleg 1963-ban volt példa hasonló mértékű éves árcsökkenésre. Az éves árcsökkenéshez a legnagyobb mértékben a háztartási energia, az üzemanyagok, és a ruházati cikkek, valamint a tartós fogyasztási cikkek árának csökkenése járult hozzá.

Ruhadrágulást hozott a tél

Az élelmiszerekért átlagosan 0,3 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, ezen belül csökkent az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, friss zöldség, gyümölcs (3,2 százalék), az étolaj (2,5 százalék), a sajt (1,7 százalék) és a sertéshús (1,1 százalék) ára. (Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek ára nem változott.) Nőtt a párizsi, kolbász (1,9 százalék), a tojás (1,1 százalék) és a száraztészta (0,8 százalék) ára. A szezonváltás miatt a ruházkodási cikkek drágultak a legnagyobb mértékben, 0,8 százalékkal. A szeszes italok, dohányáruk, a tartós fogyasztási cikkek, valamint a szolgáltatások kismértékben, 0,1 százalékkal drágultak egy hónap alatt. Az átlagnál nagyobb mértékben, 1,9 százalékkal csökkent az egyéb cikkek (lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek) ára, ezen belül a járműüzemanyagokért 4,6 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. A háztartási energia ára kismértékben, 0,1 százalékkal csökkent egy hónap alatt.

Ezek viszont nagyot drágultak
A járóbeteg-ellátás és az orvosi ellátás éves szinten mintegy tizedével drágult, a légi személyszállítás - az olajáresés ellenére - bő 13 százalékkal került többe. Folytatódott a középfokú oktatás tempós áremelkedése, a november közel 18 százalékos év/év drágulással zárult. A banki szolgáltatások ugyanakkor - az egy évvel korábbi, 50 százalékot is meghaladó árrobbanás után, amit a bankokra kirótt extra közterhek áthárítása okozott - olcsóbbak lettek, de csak a magas bázishoz képest.

Drágább dohány, olcsóbb benzin és kisebb rezsi

12 hónap alatt, 2013. novemberhez viszonyítva, az élelmiszerek ára 0,2 százalékkal csökkent. Ezen belül csökkent a cukor (17 százalék), az étolaj (7,7 százalék), a liszt (6,2 százalék), valamint a péksütemények (3,8 százalék) ára. Drágult többek között a házon kívüli étkezés (2,3 százalék), a tojás (2,0 százalék) és a tej (1,7 százalék). A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 2,8 százalékkal kerültek többe (itt kizárólag a dohánytermékek 7 százalék feletti drágulása húzza fel az árindexet, az alkoholok ugyanis olcsóbbak lettek), a szolgáltatások 1,6 százalékkal drágultak. Ez utóbbin belül a kulturális, oktatási és szabadidős szolgáltatások ára 2,4%-kal nőtt, a helyi tömegközlekedésé 6,8 százalékkal csökkent. Az egyéb cikkekért 0,7 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, ezen belül a járműüzemanyagok ára 2,5 százalékkal csökkent - utóbbi egymagában 0,2 százalékpontos mínuszt jelent az éves inflációban. A ruházkodási cikkek ára átlagosan 0,6, a tartós fogyasztási cikkeké 0,2 százalékkal mérséklődött. A háztartási energia ára csökkent a legnagyobb mértékben (13,0 százalék). Ezen belül a vezetékes gázért 16,1, az elektromos energiáért 16,0, a távfűtésért 6,0 százalékkal kellett kevesebbet fizetni 2013. novemberhez viszonyítva.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

htszht, 2014.12.11 16:45

A defláció a jelen gazdasági helyzetben a magyar gazdasági helyzetre gyógyír.
Természetesen a bankoknak akik az egész válságot generálták ès felelősek a jelen helyzetért azoknak rossz hír.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gitar53, 2014.12.11 16:26

Azért ezt nem mondhatnám!Februárban 149Ft-ért vettem a zöldborsó konzervet a multinál ami most 195Ft!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2014.12.11 15:09

nem ugyanaz ha azert van deflacio, mert egy bizonyos termek, jelen esetben az olaj vilagpiaci ara atmenetileg csokken ,vagy pedig ha azert mert recesszio van, nincs kereslet ezert kenyszerbol csokkentik az araikat a cegek.
jelenleg az elso a helyzet az ervenyes, ilyenkor kulonosebb teendoje sem a jegybanknak, sem a gazdasagi kormanyzatnak nincs.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ferences, 2014.12.11 13:07

@Bow-11Mano: Bocsánat 300 forint felett van az euró és emelkedik nem sokára az út díj is. Szóval nem csökkenteni fogjuk az árat, ha nem emelni. (Legalábbis mi biztosan.) Amúgy meg minek csökkentsük az árainkat, ha úgy se talál olcsóbbat aki elviszi az áruját.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2014.12.11 13:00

@unortodox: Te BÉRTOLLNOK !!
Sokszor leírtam ,hogy a 2002-2010 között felvett 12 000 milliárd ft HELYTELENÜL a meggyesi féle 50%os béremelésre a BAROM KORÓZS és hülye bandája miatt magasan megállapított nyugdíjakra ,az indokolatlanul fizetett 23-ik havi nyugdíjra és a MANYUP nevü takarékpénztárra ment amiből a szeretett főnököd 2011 -ben felvett 3 000 milliárd ft -ot melynek egy részéért MOL részvényt vett a BAROM.-
A valuta árfolyama azonnal 2-3 ft-ot romlott amikor a szakértő Matolcsi-Kósa- Lázár STB megszólalt államcsődöt vizionálva.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html