Paks 2-t újabb bővítés követi majd?

Megkerülhetetlennek nevezte a paksi bővítést Süli János, az atomerőmű két új blokkjának megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter, aki a Századvég Gazdaságkutató Zrt. konferenciáján arra hívta fel a figyelmet, már nem Paks II építését kellene mérlegelni, hanem újabb blokkok tervezését.
Dzindzisz Sztefan, 2017. október 5. csütörtök, 14:01
Fotó: Napi.hu

A Mavir Zrt. az elöregedő erőművek leállása miatt 2030-ra mintegy 5000 megawatt teljesítményhiányt prognosztizál - írja az MTI.

A beruházást vizsgáló európai uniós eljárások, illetve előírások miatti 22 hónapos csúszást próbálják megfelelő szervezéssel lerövidíteni. (Paks 2: megszólalt a Roszatom.)

A tervek szerint januárban megkezdik a felvonulási épületek kivitelezését, a szükséges engedélyek kiadása után pedig 2020-ban indulhat a két új atomerőművi blokk építése, amelyek közül az elsőt 2026-ban, a másikat 2027-ben szeretnék átadni - mondta a miniszter.

A Nemzeti energiastratégiában megfogalmazott fő célok és eszközrendszerek megváltoztatása nem indokolt, a kormányzati prioritás továbbra is a hazai energiaellátás hosszú távú fenntarthatósága, az ellátásbiztonság és a versenyképesség garantálása - mondta Kádár Andrea, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energetikáért felelős helyettes államtitkára.

Süli szerint az új blokkok környezetvédelmi és a telephely-engedélye már jogerős. A jövő év közepén adják be a műszaki terveket az Országos Atomenergia Hivatalhoz, amely, ha mindent rendben talál, megadja a létesítési engedélyt, ennek határideje 15 hónap. A létesítési engedély birtokában lehet a két új blokk építését megkezdeni. A beruházás megvalósításához 60-70 felvonulási épületre van szükség, egyebek mellett összeszerelő műhelyekre, betonkeverő üzemekre, speciális festőüzemekre, irodaépületekre.

A beruházás megvalósításakor a helyszínben több mint 8 ezer szakember, főként szerelő, illetve 1000 műszaki irányító dolgozik majd, a területen gazdasági térségfejlesztési programot is szeretnének beindítani.

A magyar villamosenergia-ellátás 30-32 százalékát importból fedezik, de idén januárban a rendkívüli hideg miatt ez az arány 54 százalékra is felment. Ha ilyen helyzetben üzemzavar történik, az komolyan veszélyeztetheti a hazai ellátásbiztonságot - jelentette ki a miniszter.

Az új blokkok a számítások szerint 93 százalékos teljesítmény-kihasználtsággal üzemelnek majd, így a megtérülés biztosított.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krislaci, 2017.10.05 15:51

Ezek vagy megőrűltek, vagy elherdálták a lopott százmilliárdokat. Nem akarok belemenni a korábbi indoklásaimba, de az a konklúzió, hogy Paks 2-őt is csak akkor érdemes fokozatosan üzembe állítani, amikor a Paks 1-et fokozatosan leállítják, ma is megalapozott.
Együttes müködésük energia gazdalkodásilag szükségtelen, és hatalmas többletköltséget okoz.
A megújulók rohamos műszaki fejlődését, és fajlagos árcsökkenésüket látva Paks 3-ra GONDOLNI IS AGYRÉM!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html