Szereti a pálinkát? Ez a hír érdekelni fogja!

Fellendült idehaza az otthoni pálinkafőzés: az utóbbi években összesen 26 ezer főzőberendezést vásároltak a házi pálinkára vágyók, a készülékek tulajdonosai pedig tavaly a korábbinál harminc százalékkal többet, összesen 151 ezer liter párlatot állítottak elő otthonukban.
Domokos László, 2020. január 20. hétfő, 09:27
Fotó: Getty Images

Csak tavaly több mint 2200 új üstről érkezett bejelentés. A készülékekről 2015 óta vezetnek hivatalos statisztikát, az otthoni párlatkészítés mellett döntő személyek az elmúlt öt évben nagyjából 26 ezer főzőberendezésről adtak számot az önkormányzatoknál. A legtöbb üstöt eddig Pest megyében regisztrálták, de Veszprémben, Borsodban és Zalában is sokan vettek otthonra főzőkészüléket  - mondta Tállai András, a pénzügyminiszter helyettese Magyar Nemzetnek.

A jelenleg hatályos szabályok szerint 2016 óta legálisan csak az állíthat elő az otthonában, bejelentett készülékkel pálinkát, aki előzőleg párlatadójegyet vásárolt. A jegy ára hétszáz forint, és egy liter tömény ital elkészítésére jogosítja fel az érintettet. Tavaly 151 ezer adójegy talált gazdára - a darabszám több mint harminc százalékkal meghaladja az előző esztendőben rögzített mennyiséget. A jegyekből az állam 105 millió forint bevételre tett szert.

Az otthoni főzés szabályainak megtartását az önkormányzati adóhatóságok ellenőrzik, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ugyanakkor figyel arra, hogy a házi pálinkák ne kerüljenek kereskedelmi forgalomba, az ugyanis arra szolgál, hogy készítője és családja, vendégei fogyasszák el.

Az adómentes pálinkafőzés témája tavaly újra az unió napirendjére került. A magyar kormány szeretné eltörölni ezt a csekély terhet is, ezért minden ilyen törekvést támogat - fogalmazott az államtitkár.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tlg01, 2020.01.20 11:33

jó hírek ezek - további kellemes
elhülyülést
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html