Parlament: itt vége

Utolsó idei ülését tartja ma az Országgyűlés. A képviselők akár huszonhárom törvényjavaslatot is elfogadhatnak, köztük a jövő évi költségvetést.
Napi.hu, 2013. december 17. kedd, 07:53
Fotó: Napi.hu

A t. Ház ülése reggel 9 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd a zárószavazások következnek.

Összeáll végre a 2014-es büdzsé

Az Országgyűlés november végén már meghatározta a 2014-es büdzsé főösszegeit, vagyis bevételeit és kiadásait. A zárószavazáson az azóta eltelt időben kezdeményezett, fejezetek közötti átcsoportosításokat hagyhatják jóvá. A jövő évi költségvetés 15 983 milliárd 668,7 millió forintban határozza meg az államháztartás központi alrendszerének 2014. évi bevételi főösszegét, míg kiadási főösszegét 16 968 milliárd 306,1 millió forintban, a büdzsé hiányát 984 milliárd 637,4 millió forintban állapíthatja meg.

Emellett végleges formát ölthet a kormány pénzintézeti csomagja és új büntetés-végrehajtási törvényjavaslata. Felállíthatják a szocialista rendszer vizsgálatára hivatott Nemzeti Emlékezet Bizottságot, valamint a NAV-ügyet vizsgáló parlamenti bizottságot, továbbá meghatározhatják a Városliget új fejlesztési tervét is.

A szavazásokat követően a választás után felálló, jelenleginél kisebb parlament munkáját szabályozó új házszabályról tartanak részletes vitát.

Egyelőre kevés az ötlet tavaszra

Két törvényjavaslat szerepel a kormánynak a 2014-es tavaszi ülésszakra vonatkozó jogalkotási programjában. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter levelében - februári tervezett elfogadással - a bizalmi vagyonkezelőkről, valamint a kollektív befektetési formákról és kezelőikről, illetve egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló előterjesztéseket jelölte meg. Utóbbinak része lesz a jegybanktörvény módosítása is, amelyre a tárcavezető indoklása szerint a Magyar Nemzeti Bank "felügyeleti és működési tapasztalatai miatt van szükség."

Kövér László házelnök az M1 Napirend előtt című műsorában hétfőn azt mondta, várhatóan január közepén kezdenek ülésezni az országgyűlési bizottságok és január 20-án lesz a tavaszi ülésszak első plenáris napja. Arra számít - jelezte -, hogy nagyjából február közepéig, végéig be tudják fejezni a munkát, és március már a kampányidőszak lesz. Ez annyival lehet hosszabb április elejéhez képest, amennyivel később a köztársasági elnök kitűzi a választás időpontját - jegyezte meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK