Pénz ömlik a magyar vasútra - így költik el

Magyarország tizenkilenc közlekedésfejlesztési beruházáshoz nyerhet el támogatást az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) keretéből - adta hírül a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).
Napi.hu, 2016. június 20. hétfő, 15:54
Fotó: Napi.hu

A háromfordulós eljárásban Magyarország a tavalyi nyertes projekteket is beleértve a nemzeti borítékban elkülönített 1,08 milliárd eurót már a második pályázati körben teljes egészében képes lehet lekötni.

CEF-forrás felhasználásával valósulhat meg egyebek mellett a Budapest-Hatvan vasúti vonalszakasz, a Százhalombatta-Pusztaszabolcs vasútvonal és a Déli összekötő Duna-híd korszerűsítése, a GSM-R vasúti távközlési hálózat kiépítésének második üteme. Az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz támogatja 35 mozdony felszerelését ETCS2 vonatbefolyásoló rendszerrel, az M15 és M70 autóutak négysávúsítását, a dunai hajózás lehetőségeit bővítő több beruházást, elsősorban a kikötői infrastruktúra és a folyami információs szolgáltatások fejlesztése terén.

Magyarország a tavalyi első pályázati felhívás keretében a nemzeti keret negyedét lekötve nettó 86 milliárd forintot nyert el tizenhat közlekedési fejlesztéshez a CEF forrásaiból. Az akkor elfogadott beruházások közé tartozik egyebek között a komáromi Duna-híd megépítése, a Kelenföld-Százhalombatta vasúti vonalszakasz korszerűsítése, 59 elővárosi motorvonat felszerelése ETCS2 vonatbefolyásoló rendszerrel és az első hazai cseppfolyósított földgáz (LNG) töltőpontok létesítése. A projektek megvalósítása részben már zajlik, minden más esetben hamarosan megkezdődik.

Az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz egy új uniós alap, célja a transzeurópai hálózatok fejlesztésének felgyorsítása a 2014-2020 közötti időszakban. A közlekedési ágazatra fordítható teljes pénzügyi keret jelenleg 24,05 milliárd euró, ebből 11,30 milliárd eurót kizárólag a kohéziós országok használhatnak fel. Magyarország részére 1,08 milliárd eurót (337 milliárd forintot) különítettek el.

Az Európai Bizottság pénteken tette közzé annak a 195 befogadott közlekedési infrastruktúra-projektnek a listáját, amelyet 6,7 milliárd eurós kerettel az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) keretében támogat. Ebben a pakkban a bizottság közlése szerint 16 magyar projekt szerepel összesen 809,6 millió euró értékben. Erről bővebben itt olvashat.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK