Józsefvárosi menzabotrány: megszólalt Pikó András

Új közbeszerzési eljáráson, átlátható módon, a versenyt megnyitva választjuk ki az új közétkeztetőt - mondta Pikó András józsefvárosi polgármester a Napi.hu-mak. A Közbeszerzési Döntőbizottság határozatát pedig bíróságon fogja megtámadni.
Napi.hu, 2020. július 5. vasárnap, 13:06
Fotó: Getty Images - Képünk illusztráció.

- Amikor jó egy hónapja a járványhelyzetben egyszemélyben a közétkeztetési szolgáltató leváltásáról döntött, számított-e rá, hogy ekkor vihar kerekedik belőle?

- Politikai viharra számítottam ugyan, ám az viszont szomorú és felelőtlen dolog, hogy a Fidesz a kerületi gyerekek és szüleik hazugságokra alapozott riogatását sem tartja túl nagy árnak a politikai céljai elérése érdekében. Ez a gátlástalanság mindig meg tud lepni.

- Minek tulajdonítja, hogy ez bekövetkezett?

- A menzabotrányt nem mi okoztuk, hanem a Fidesz, azzal, hogy a korábbi években monopolhelyzetbe hozott egy céget, túlárazott szerződéssel. A korábbi szerződéskötési folyamat ráadásul többszörösen jogsértő volt, ezt egyébként Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) sem vitatta. A választási programunkban azt ígértük, hogy a józsefvárosiak nyernek azon, hogy ha megszabadítjuk őket a korrupt rendszerektől. Minket ettől eltántorítani nem lehet. Ennek egyik eleme a közétkeztetés. Ezt már el is értük, még a büntetéssel együtt is sok tízmillió forintot spórolnak a kerületiek. Már ebben az átmeneti időszakban is olcsóbb, jobb minőségű és mindenek felett törvényes közétkeztetés folyt a kerületben.

- Ha mindezt előre tudta volna, akkor is meghozza ezt a döntést?

- Polgármesterként nem volt mérlegelési lehetőségem. Az előző szolgáltató szerződése semmisnek bizonyult a jogi vizsgálat során, ezért azt a jogszabályoknak megfelelően azonnal fel kellett mondani. Ha nem teszem meg, az lett volna törvénysértés.

- A jobboldali sajtó folyamatosan támadja Önt. Hogyan viseli? Hozzászokott már?

- A Fidesz-közeli propagandagépezet már a kampányban is törvénytelenség elkövetésével vádolt, azóta minden vizsgálat megállapította, hogy ez nem volt igaz. Más ügyben több sajtópert is nyertem ellenük, mégis folytatják. Néha teljesen értelmetlenül támadnak. A közétkeztetés ügyében mindenki tudja a kerületben, hogy milyen volt az előző szolgáltatás minősége, ezért teljes értelmetlen azt állítani, hogy nem voltak problémák.

- Az Ön által kiválasztott cégnél vizsgálatot indított a Nébih, és lejárt, illetve nyomon követhetetlen élelmiszereket talált az Eurest Étteremüzemeltető Kft. főzőkonyhájában, amiért komoly büntetést helyezett kilátásba. Mit gondol erről?

- A vizsgálat két hiányosságot állapított meg. Egyrészt kis mennyiségű hűtőben tárolt élelmiszernél a nyomon követhetőség sérült. Nem a fogyaszthatóság - a nyomon követhetőség. Tehát az élelmiszerek nem voltak romlottak, és senkinek az asztalára nem kerültek, mert megsemmisítették őket. Másrészt kis mennyiségű fűszer úgynevezett minőségmegőrzési ideje két hete lejárt. Nem tudom, hogy a vizsgálat mögött volt-e politikai szándék, a körülötte keltett botrány mögött jól láthatóan volt.

- A KD-nél is támadják az Ön döntését. Amennyiben ezt a döntését a hatóság megsemmisíti, mit lép majd?

- A döntőbizottság határozatát bíróságon fogjuk megtámadni. Az előző szerződés annyira túlárazott volt, hogy annak felmondásával és az átmeneti szerződés megkötésével is a büntetési tétel kétszeresét takarította meg az önkormányzat, de reménykedünk, hogy a bírósági per végén az 50 millió forintos büntetést is sikerül visszaperelnünk. A szerződéskötés előtt a közbeszerzési törvény által is nevesített közbeszerzési eljárást bonyolított le az önkormányzat, ezt jogszerűnek és törvényesnek tartjuk, szemben a korábbi, érvénytelen és semmis szerződéssel. Az abban közreműködők felelősségét, akár büntetőjogi felelősségét vizsgáljuk.

- Mikor, milyen formában írják ki az új közbeszerzési pályázatot a közétkeztetésre?

- Új közbeszerzési eljáráson, átlátható módon, a versenyt megnyitva választjuk ki az új közétkeztetőt. Ez tisztességes, olcsó, minőségi közétkeztetést hoz a kerületieknek a Fidesz monopolhelyzetet teremtő rablógazdálkodása helyett.

- A KBT Tanácsadó cég honlapján a mai napig elérhető Lukács Andrea az információink szerint március óta a VIII. kerület köztisztviselője. Amennyiben igaz, nem veti ez fel az összeférhetetlenség gyanúját?

- Lukács Andrea a kft.-ben ügyvezető volt, megbízatása megszűnt. A veszélyhelyzet miatti ügyintézés-leállás és - lassulás miatt a változásbejegyzés jelenleg is folyamatban van a cégbíróságon. Lukács az önkormányzat közbeszerzési irodájának vezetője, így részt vesz az új közétkeztetési pályázat kiírásban és lebonyolításában.

- Úgy tudjuk, Lukács Andrea korábban annak a dunaújvárosi kórháznak a közbeszerzési pályázatain közreműködött, ahol éppen az Eurest a közétkeztetési szolgáltató.

- Felelős akkreditált közbeszerzési szakértőként ő is részt részt a Szent Pantaleon Kórház uniós projektjében, 2016-ban. A megbízás azóta megszűnt, annak a szerződésnek egyébként kórházi eszközök beszerzése volt a tárgya. A dunaújvárosi kórház az étkeztetési közbeszerzési eljárását maga bonyolította le, abban Lukács Andrea nem vett részt.

- Véleménye szerint mikor rendeződhet megnyugtatóan a józsefvárosi közétkeztetés ügye?

- Azon dolgozunk, hogy minél előbb lezáruljon az új közbeszerzés.

- Igaz, hogy az Eurest nem szolgáltat tovább? Hogyan oldják meg a kialakult helyzetet?

- Az Eurest Kft. - eleget téve a Közbeszerzési Döntőbizottság határozatában foglaltatnak - július 1-től nem végez közétkeztetést Józsefvárosban. A Józsefvárosi Önkormányzatnak vannak kapacitásai arra, hogy házon belül lássa el a közétkeztetési feladatokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kanri_2, 2020.07.06 14:42

@Sancho12: ő csak továbbítja azt amit leírtak neki. Értelmet nagyon ne keress nála
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Sancho12, 2020.07.06 14:25

@Sancho12: Tudod így gömbölyű,vagy csak azt írod ami neked szimpatikus.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Sancho12, 2020.07.06 14:23

@Fricibacsi3: Figyelj strici vajon miért a teljes interjút írtad be?Ja akkor kiderülne a miért is.
Bár az eljárás nyílt volt, tehát bárki pályázhatott, az ajánlatok benyújtására az első kiírás esetében a rendelkezésre álló idő 1 hónap volt, a másodiknál pedig 9 nap. Az EVIN vezetői szerint ez nem kirívóan rövid, hanem a törvényekben foglaltaknak megfelelő hosszúságú eljárás, és azért volt szükség a sietségre, mert ? mint azt az önkormányzati cég vezérigazgató-helyettese, Bernáth Attila az Átlátszónak hozzátette:

hosszabb időintervallumok érvényesítésére azért sem volt lehetőség, mivel záros határidőn belül, 2020. június 27-vel át kellett venni Erzsébetváros parkolási szolgáltatását.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Fricibacsi3, 2020.07.06 13:25

@Arnika:
"Csaknem 65 milliós parkolási megbízásokat kapott Kupper András volt cége Erzsébetvárosban

2020.07.06. 09:15

És vannak, akik az Indexet olvassák

Erzsébetváros is a csalás miatt elítélt Kupper András korábbi cégével szerződött parkolásügyben, írja az Átlátszó.hu. A cikk szerint az önkormányzat tulajdonában lévő Erzsébetvárosi Ingatlangazdálkodási Nonprofit Zrt. (EVIN Zrt.) áprilisban és májusban is kiírt egy közbeszerzést a kerületi parkolóautomatákkal kapcsolatos feladatokra. Mindkettőt a C-Ware Kft. nyerte, amelynek korábbi tulajdonosát, Kupper Andrást ? szintén parkolással kapcsolatos ügyben ? korábban nyolcvanezer rendbeli csalás miatt elítélte a bíróság."

"Arról már írtunk tavaly decemberben, hogy a VII. kerületben a terhelt múltú Centrum csoporttal kötött 10 évre szóló szerződés lejárt, ami meglepte az októberben megválasztott ellenzéki önkormányzati vezetést. Niedermüller Péter polgármester végül eltolta a probléma megoldását, és fél évvel meghosszabbította a szerződést, főként azzal magyarázva a döntést, hogy nem dúskálnak a "tisztább hátterű" piaci szereplők jelentkezéseiben."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Arnika, 2020.07.06 11:25

@Fricibacsi3: Lopnoói a te fajtád lop Orbán vezetésével legalább 10 éve folyamatosan, Pikó elődje is benne vol
Hagytak adósságot amire úgy gondoltak hogy majd az adófizetők pénzéből kipótolják, ja ezt ég akkor kezdték amikor ellenzékben voltak.
Itt nem a jobb és baloldal lop, csak a Fidesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html