A kedvező gazdasági és foglalkoztatási folyamatokat alapvetően a hatéves bérmegállapodásban foglalt intézkedések, a családok otthonteremtésének támogatása, a kormány által meghozott munkaerő-piaci és gazdaságfehérítő intézkedések érdemben segítették - áll a PM közleményében.

A 2019-es év egészét tekintve a foglalkoztatási ráta 70 százalék fölé emelkedett, a munkanélküliségi ráta 3,4 százalékra csökkent, 2019. január-novemberben az átlagkereset pedig 11,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A minimálbér összege 2020. január 1-jétől 161 ezer forintra, a garantált bérminimum összege pedig 210,6 ezer forintra emelkedett. Ezzel - hasonlóan az előző évekhez - 2020-ban is jelentős mértékű béremelkedés valósulhat meg, így a magyar családok anyagi helyzete még tovább javulhat - írta a PM.

Idén a minisztérium szerint tovább folytatódnak a gazdaságvédelmi intézkedések is a vállalkozások további támogatásával, az adórendszer versenyképességének növelésével, az adminisztráció egyszerűsítésével. 2020. január elsejével az első Gazdaságvédelmi akcióterv minden eleme életbe lépett, például a kiva mértéke 13-ról 12 százalékra, a szálláshelyek általános forgalmi adója pedig 18-ról 5 százalékra mérséklődött.

A családvédelmi akcióterv keretében 2020. január 1-jétől az életük során legalább négy gyermeket nevelő nők mentesülnek a személyi jövedelemadó megfizetése alól - emeli ki a PM közleményében, amelyben azt is megemlíti, hogy bevezették a nagyszülői gyermekgondozási díjat is.

Az államháztartás központi alrendszere 2020 januárjában 90,4 milliárd forintos többlettel zárt. Ezen belül a központi költségvetés 40,8 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 25,7 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 23,9 milliárd forintos szufficitet értek el.