Pedig azok a mezőgazdasági termelőszervezetek, amelyek az újonnan előírt földhivatali nyilvántartásba nem jelentkeznek be, májustól nem köthetnek földhaszonbérleti szerződéseket. Bár a kormány a napokban kijavította a hibát, a földhivatali regisztráció felgyorsításához még az is kell, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a cégeknek árbevételi igazolásokat adjon ki.

A tavaly elfogadott földforgalmi törvény azt írja elő, hogy május elsejétől magánszemélyként csak úgynevezett földművesek, jogi személyként pedig mezőgazdasági termelőszervezetek lehetnek a hazai földpiac érdemi szereplői. Ez azt jelenti, hogy lényegében ők vásárolhatnak, illetve bérelhetnek termőterületeket.

Az új szabályozás azt is meghatározza, ki minősülhet földművesnek vagy mezőgazdasági termelőszervezetnek, majd pedig rendelkezik arról, hogy a földműveseknek és a mezőgazdasági termelőszervezeteknek be kell jelentkezniük egy új nyilvántartásba, amelyet a földhivatalok vezetnek. Így a földművesekről és a mezőgazdasági termelőszervezetekről egy-egy új és önálló nyilvántartás jön létre.

A földforgalmi törvény szerint a mezőgazdasági termelőszervezeteknek a földhivatali nyilvántartásba vételhez nyilatkozniuk kell arról, hogy éves nettó árbevételük több mint 50 százaléka mező-, és erdőgazdasági tevékenységből, illetve kiegészítő tevékenységből származik. Ilyen nyilatkozatot a földműveseknek is kell tenniük, ha nem rendelkeznek szakirányú képzettséggel.

Az év elején kiadott végrehajtási kormányrendelet viszont már azt tartalmazza, hogy az 50 százalék feletti mezőgazdasági bevételt a nyilatkozatok megtételéhez igazolással kell alátámasztani, amelyet a Nemzeti Adó és Vámhivataltól kell beszerezni (NAV). Ehhez a NAV külön igazolásmintát alakított ki.

Az agrarszektor.hu értesülései szerint a NAV a szabályozási ellentmondások miatt számos esetben egyáltalán nem adott ki igazolásokat, vagy hiánypótlásra kötelezte a mezőgazdasági termelőszervezeteket az elmúlt hetekben. A dokumentumok nélkül viszont a vállalatok nem fordulhattak a földhivatalokhoz, hogy nyilvántartásba vetessék magukat. Persze azzal sem mentek volna semmire, ha főtevékenységük alapján 50 százaléknál kisebb árbevételről szóló igazolásokat kapnak, mert a földhivatalok a regisztrációs kérelmeket így is elutasították volna.

A furcsa szabályozási helyzetben fennállt a veszélye annak, hogy sok mezőgazdasági termelőszervezet május elsejétől kiszorul a teljes földpiacról, ha a regisztrációs előírásokat addig sem tudja teljesíteni. A leglényegesebb paragrafusaiban éppen május elsejétől hatályba lépő földforgalmi törvény ugyanis többek között a földhivatali nyilvántartásba vételtől teszi függővé, hogy az agrárvállalkozások új földhaszonbérleti szerződéseket köthessenek (Mint ismert, termőföldeket - jogi személyként - továbbra sem vásárolhatnak).

Egy április 8-án megjelent jogszabálycsomagban a kabinet úgy orvosolta a helyzetet, hogy a végrehajtási kormányrendeletből "kivette" a főtevékenységre vonatkozó kitételt. Így most már a jogszabály - a földforgalmi törvénnyel összhangban - azt követeli meg, hogy az éves értékesítési nettó árbevétel több mint ötven százaléka származzon a mezőgazdaságból.

A földhivatali nyilvántartásba vétel felgyorsulásához azonban előbb arra van szükség, hogy a NAV új tartalmú "formanyomtatványt" adjon ki az árbevétel-igazolások kiállításához. Szakértők szerint azonban több esetben ezután is kérdéses lehet, hogy egyes vállalatok a földhivataloknál regisztráltatni tudják-e magukat.