Október 1-jéig 614 ezer könyvet, illetve munkafüzetet rendeltek az iskolák 642 millió forint értékben, rendben lezajlott a pótrendelés - mondta az MTI beszámolója szerint Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár.

Augusztusban 13 millió tankönyvet szállítottak ki több mint négyezer iskolába 11,2 milliárd forint értékben. Az intézmények a pótrendeléseket a tanulók tavasztól szeptember 1-jéig történt iskolaváltása miatt adták le. Ezeket a tankönyveket már kiszállították, illetve a napokban szállítják ki.

Az ingyenes tankönyvek biztosítására az ideinél 2,8 milliárd forinttal több, 13,9 milliárd forint áll rendelkezésre a költségvetésben.

Az idei tankönyvrendelésben 85 százalék fölötti volt az állami kiadású tankönyvek aránya, és az államtitkár szerint a kormánynak nem célja a 100 százalék elérése. Az idegen nyelvű - különösen az angol - tankönyveknél számítanak a nemzetközi nagy kiadók jelenlétére. Ehhez képest Maruzsa elmondta, a közeljövőben terveznek még néhány kiadóvásárlást.

Az elmúlt hetekben három kiadó teljes tankönyv-portfólióját is felvásárolta az állam. Közülük a legnagyobb a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat Croatica kiadója, amelytől 171, többnyire kis példányszámú, a nemzetiségi oktatásban használt tankönyvet vettek meg.