Februárban 125,6 millió liter benzin fogyott a hazai kutaknál, amely 9,8 százalékkal több mint egy évvel korábban - derül ki a NAV friss statisztikájából. Utoljára 2014 márciusában volt ennél magasabb éves bázisú növekedés.

A benzin átlagára februárban 310 forint volt, amely 34 forinttal kevesebb, mint tavaly ilyenkor. Ennek köszönhetően, hiába ugrott meg a fogyasztás, a teljes költés 400 millióval volt kevesebb, összesen 38,9 milliárd forint.

A gázolaj esetében - bár az árcsökkenés jóval nagyobb volt - nem volt kiugró a fogyasztás növekedése. Ez érthető is, hiszen a dízelüzemanyag-felhasználás nagy részben függ a gazdaság teljesítményétől, nem csak attól, hogy a tankolás végén mit mutat a számláló. Gázolajból 214,6 millió liter fogyott, 5,9 százalékkal több, mint tavaly. A 300 forintos átlagár 59 forinttal kevesebb éves bázison, így a teljes, 64,4 milliárdos ráfordítás 8,3 milliárd forinttal kevesebb, mint tavaly februárban.

A fogyasztás növekedésében idén februárban persze a naptárhatás is közrejátszott, hiszen 29 nap állt szemben a tavalyi 28-cal.

Mi lett volna ha?

Ha a februári fogyasztást a tavalyi árakon kellett volna finanszírozniuk a közlekedőknek, akkor 16,9 milliárddal többet hagytak volna ott a kutakon, mint így. Ezen séma alapján végigszámolva az üzemanyagforgalmat több mint 300 milliárdos megtakarítást jelentett az olaj árának 2014 végével kezdődött csökkenése.

Forrás: NAV, KSH, Napi.hu-gyűjtés

Bár az elmúlt hónapban az üzemanyag ára visszapattant a 300 forintos szintről, még mindig kevesebbet kell fizetni érte, mint tavaly, amikor már szintén vaskos mínuszok röpködtek. Most tehát az üzemanyagár-esés második hullámában vagyunk. A 300 forintos szint alá ugyanakkor már nem nagyon mehetnek az árak, hiszen - még ha csökken is az olaj ára - egyre nagyobb részt ad a fix jövedéki adó, amely a benzin esetében 120, a gázolajnál 110,35 forint literenként.