Rekordot döntött az MNB

Az MNB igazgatóságának döntése értelmében az MNB 2016-os teljes nyeresége az eredménytartalékba kerül, ami így historikusan magas szintre, 160 milliárd forint fölé emelkedik - adta hírül a jegybank.
Domokos László, 2017. május 5. péntek, 14:33
Fotó: Napi.hu

A 2013 óta nyereséges jegybank a 2015-ös kimagasló eredmény után 2016-ban is jelentős, 54 milliárd forintot meghaladó nyereséget ért el.

Az éves eredmény kedvező alakulása a célzott jegybanki intézkedések (kamatcsökkentési ciklus folytatása, eszköztár átalakítás, önfinanszírozási program) következtében csökkenő kamatkiadásnak, a pénzügyi műveleteken realizált nyereségnek és az előző években tapasztaltnál mérsékeltebb, de továbbra is jelentős árfolyameredménynek köszönhető - számolt be az MNB.

Az MNB eredménytartaléka 2013 elején csupán 7 milliárd forintra rúgott. A 2016-os nyereség felhasználásáról az MNB igazgatósága április 24-én döntött. Így az eredménytartalék korábban nem tapasztalt szintre, 160 milliárd forint fölé emelkedik. A jövő évek várható eredményeit és potenciális kockázatait figyelembe véve a bőséges tartalék fedezetet nyújt az esetleges veszteségekre, így hosszú távon is biztosítja, hogy a jegybank gazdálkodása a költségvetéstől független maradjon - fogalmazott az MNB.

HOZZÁSZÓLÁSOK