Több pénzt kértek Pintértől a rendőrök

A belügyi szakszervezetek szerint igazságtalan, hogy míg a katonák illetményalapja jövőre 44 600 forintra emelkedik, addig a rendvédelmi illetményalap 10 éve változatlan.
Vég Márton, 2018. december 14. péntek, 12:30
Fotó: MTI Fotó

A rendvédelmi illetményalap emelését kezdeményezte Pintér Sándor belügyminiszternél Powell Pál, a Belügyi Érdekegyeztető Tanács (BÉT) munkavállalói oldal elnökének - derül ki a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) oldaláról. Leginkább azt sérelmezik, hogy a rendvédelmi illetményalap 2008. január 1-je óta, azaz 10 éve változatlanul 38 650 forint, ellenben a honvédelmi illetményalap 44 600 forintra emelkedik jövőre.

"A rendvédelem munkavállalói jellemzően a honvédelmi munkavállalókhoz hasonló feladatokat ellátva, sok esetben azonos kötelezettségekkel, azonos munkakörülmények között (határvédelem) teljesítenek szolgálatot. Ennek ellenére bér, szociális, egyéb juttatások, egészségügyi ellátás tekintetében hátrányosabb helyzetben vannak, mint a honvédelem területén dolgozó munkavállalók" - írta a belügyminiszternek címzett levelében Powell Pál.

A BÉT munkavállalói oldal elnöke szerint az életpályamodell bevezetése óta eltelt időszak változásainak negatív hatásai, a személyi állomány motiválatlansága, a rendvédelmi hivatás versenyképtelensége, a pályaelhagyók számának növekedését idézte elő. A problémák enyhítése érdekében azt javasolta, hogy a rendvédelmi illetményalap 2019. január 1-től 42 ezer forintra emelkedjen, 2020. január 1-től pedig érje utol a honvédelmi illetményalap mértékét.

Mindezt korábban már Demeter Márta, az LMP képviselője is követelte, de az ellenzéki politikus 60 ezer forintos illetményalapot tartott reálisnak. A képviselő szerint a honvédségnél és a rendvédelmi szerveknél is óriási a létszámhiány, valamint a fluktuáció, vagyis az újonnan belépők nagy része mindössze néhány hónapot követően távozik az állományból. Mindez pedig rengeteg túlórához, extra túlterheltséghez vezet az ezen a területen dolgozók körében, ami hosszú távon a hatékonyság romlását és akár baleseteket is eredményezhet.

HOZZÁSZÓLÁSOK