Megszállja az utakat a rendőrség - mutatjuk, kik kerülnek célkeresztbe

Egy héten keresztül a tehergépkocsik és autóbuszok forgalmát ellenőrzik Európa 28 országában, közöttük Magyarországon is. Idén az első nemzetközi közúti ellenőrző akció vette kezdetét: a TISPOL (Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata) éves ellenőrzési terve alapján 2019. február 18. és 24. között kerül sor a „European Operation Truck&Bus” kampány végrehajtására.
K. Kiss Gergely, 2019. február 19. kedd, 12:32
Fotó: Napi.hu

A magyar rendőrség - amely 15 éve teljes jogú tagja a TISPOL szervezetének - részt vesz a fokozott ellenőrzés végrehajtásában, melyek hazánkban is a jelölt héten, hétfő reggeltől vasárnap estig tartanak - írja a baleset-megelőzés.eu.

Az ellenőrzések során a rendőrök és az együttműködő közúti ellenőrök együtt vizsgálják a szükséges személyi és menetokmányok meglétét, a járművezető vezetési alkalmasságát, a jármű műszaki állapotát, a szociális előírások megtartását, a rakomány rögzítésének biztonságos voltát és egyebeket. Az ellenőrzések mind a magyar, mind pedig a külföldi hatósági jelzéssel közlekedő gépjárművekre kiterjednek.

A rendőrség az ellenőrzés során a Nemzeti Közlekedési Hatóság mellett az Országos Polgárőr Szövetséggel is együttműködik.

Emiatt szükséges

Bár hazánkban a baleseti statisztikák tanúsága szerint a személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleseteknek a tehergépjármű vezetők a 8-9 százalékát, az autóbusz vezetők pedig mindössze az 1 százalékát okozzák, ezeknek a nagy méretű és tömegű járműveknek az időszakonkénti fokozott ellenőrzése mégis indokolt.

A tehergépkocsik és az autóbuszok közlekedésének jelentős kockázata van. Ennek egyik oka, hogy a nagy tömegű járművekkel való ütközés (vagy az általuk történő elütés) során a sérülési, illetve halálozási kockázat jelentősen nagyobb. A második magas kockázati tényező kifejezetten az autóbuszokra vonatkozik, amelyek személyszállítási célt szolgálnak, ezért ütközéskor, árokba boruláskor és egyéb balesetek esetén a sérülések tömegesen fordulhatnak elő. Emiatt autóbusz baleset esetén a tömegszerencsétlenségek, illetve halálos tömegszerencsétlenségek előfordulási gyakorisága nagyobb.

HOZZÁSZÓLÁSOK