A rendőrségről szóló törvény alapján fokozott ellenőrzést rendeltek el az elkövetkező egy hétre Budapest X. és XIV. kerületére, a jogsértő cselekmények elkövetésének megelőzése, felderítése és megszakítása érdekében - írta honlapján az ORFK.

D. Kovács Róbert a X. kerület fideszes polgármestere a minap előterjesztést nyújtott be a képviselő-testületnek: belügyminiszteri és rendőri intézkedést kérne a drogválság miatt - idézte a hvg.hu.

Kőbánya egyre több utcáján "a tudatmódosító szert használó, illetve annak hatása alatt álló személyek tömegesen vannak jelen a közterületeken, ahol gyakran nyilvánosan követik el a tudatmódosító szer fogyasztását, garázdaságot, sértik a közerkölcsöt és a köztisztaságot". Előterjesztésében D. Kovács leírja: megkereste az országos rendőrfőkapitányt, hogy "tegyen meg minden lehetséges intézkedést, kezdeményezze a szükséges kapcsolatfelvételt és alkalmazzon minden létező eszközt és eljárást a közrend helyreállítása érdekében".

Kőbánya leginkább érintett területei a Városközpont, a Liget tér, a Kápolna utca és környéke, a Hungária körút és Salgótarjáni út, a Pongrác lakótelep, a Kis MÁV-telep és a Kőbánya alsó vasútállomás - derül ki az előterjesztésből. A kerületben egyébként időközi önkormányzati választást tartanak szeptember 30-án.

A beszámolók szerint a drogprobléma már Zuglóra, így például a X. kerülethez közeli Pillangó parkra is átgyűrűzött.