Rendszeres áramkimaradások nyírbálják a Mátra presztízsét

Egyeztetést kezdeményez az áramszolgáltató, a helyi önkormányzatok, illetve a mátrai sípályákat és szállodákat működtető vállalkozások bevonásával a téli idegenforgalmi csúcsszezonban a Felső-Mátrában előforduló áramszünetek miatt Balázs József fideszes országgyűlési képviselő.
MTI, 2013. február 10. vasárnap, 16:30
Fotó: Napi.hu

A politikus vasárnapi, Máraszentistvánon tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az áramkimaradások Sástótól felfelé gyakorlatilag a teljes Mátrát, Mátraházát, Galyatetőt, Kékestetőt, a felső-mátrai településeket, Mátraszentistvánt, Mátraszentimrét, Mátraszentlászlót egyaránt érintik. Az elmúlt időszakban több milliárd forint értékű turisztikai beruházás valósult meg a Mátrában, a sorozatos áramszünetek pedig veszélyeztetik ezek működését - tette hozzá.

Mint mondta: az áramkimaradások miatt technikai eszközök sora mennek tönkre, illetve súlyos presztízsveszteséget okoz a helyzet a térségnek a vendégek fokozatos elmaradása miatt. Elképzelhetetlen helyzet, hogy a XXI. század elején Magyarország egy területén rendszeresen kimaradjon az áram. Az hogy télen hó esik, nem vis maior - fogalmazott. A térség fideszes országgyűlési képviselője közölte, hogy az ügy megoldása érdekében azonnali kérdést kíván feltenni a nemzeti fejlesztési miniszternek a parlamentben.

Boros Norbert, az ELMŰ-ÉMÁSZ sajtószóvivője az MTI-nek korábban azt mondta, hogy a Mátrában az idén tetemes mennyiségű hó esett. Emiatt rendszeresen fák zuhannak a villanyoszlopokra, megszakítva a terület áramellátását. Szerinte a kialakult helyzetért nem felelős a cég. Az erdőtörvény ugyanis előírja a gazdák számára, hogy a vezetékek közelében ritkítsák, gallyazzák a fákat, azonban ezt nem teszik meg.

A vasárnapi sajtótájékoztatón a környék erdőbirtokosai nevében Kaszala Judit tagadta, hogy ez kizárólag a gazdák feladata volna. Amennyiben a szolgáltató megmondja, hogy mit, hol vágjanak ki, akkor azt a gazdák végrehajtják - tette hozzá.

Kőrösi Péter, a mátraszentistváni Sípark sportigazgatója hangsúlyozta, hogy az elmúlt évben már tetemes káruk keletkezett, egyrészt a tönkrement technikai eszközök miatt, másrészt több alkalommal kártalanítaniuk kellett a hoppon maradt síelőket. Ugyanakkor sokan azon hírek hallatán mondanak le a mátraszentistváni síelésről, amelyek az áramszünetekről szólnak.

Előházi Péter, Mátraszentimre független önkormányzati képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy a település lakosságának 80-90 százaléka az idegenforgalomból él, így az áramkimaradások közvetlen anyagi kárral járnak. Emellett áramszünet idején nincs oktatás az iskolában, az óvodában, és közvetlen károk is érik a családokat az áramkimaradás miatt tönkremenő kazánok miatt. Ráadásul ilyenkor se mobil-, se vonalastelefon-szolgáltatás nincs a térségben - tette hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

VoIe, 2013.02.10 20:12

@Zodiakus: Szegyellje magat az aki ezekre a tetvekre szavazott. Nem a magyarok juttattak ide az orszagot, hanem a tolvaj politikusok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2013.02.10 19:27

Isten hozott,a hetvenes évek Romániájában.Ebből is látszik hogy bő húsz év alatt nem sokat léptünk előre,néhol még inkább vissza!
Sorozatos áramszünetek,éhezés az Ormánságban.Hol élünk,és hová tartunk???
Szégellem magam,és még ezt teheti a tiz millió magyar is.Ha itthon van,ha külföldön.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oldwiseman, 2013.02.10 18:30

Arról bezzeg nem beszélt a Norbi, hogy miért nem érdemelnek meg legalább a legrizikósabb szakaszokon földkábelt az érintett települések? Ja, hogy az sokba kerül? így igaz, de ha elkezdték volna mondjuk 10-15 évvel ezelőtt kiváltani a 10,20, ill a 0.4kV-os légvezetékeket földkábelre, nos akkor most nem lenne miről beszélni! nos, többek közt ebben az esetben érhető tetten az a fajta hozzáállás,amit a multiknak elmutyizott honi áramszolgáltatók tanúsítanak, azaz adjuk a minimálisan tőlünk elvárhatót, cserébe kérjünk csiliókat mind a fejlesztésekért, mind pedig a szolgáltatásért. Ha csak arra gondolunk, hogy néznek ki az erdeink a nagy és különösen a középfesz légvezetékek látványától, továbbá elgondoljuk, hogy ezen légvezetékek karbantartásához is sok esetben mekkora pusztítást kell végezni, illetve az akkor felvonuló munkagépek mit hagynak maguk után, nos akkor joggal vetődik fel bárkiben, hogy miért nem lehet a minden érintettnek a legjobb megoldást megtestesítő földkábelek alkalmazása, ráadásul a föld felszíne alatt min 1 méter mélységben húzódó kábelek sem lennének a színesfém szakos cigó bandák szeme előtt, báj dö véj...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html