A túlhajszoltság, a túlóráztatás és a kiszámíthatatlan időbeosztás egyre nagyobb gond a kereskedelmi dolgozóknak, különösen az élénk decemberi időszakban, ami elnyomja az eddigi béremelések munkaerő-megtartó erejét a nagy alapterületű egységekben - írja a Magyar Nemzet.

A havonta átlagosan bruttó 230 ezer, azaz nettó 160 ezer forint körül kereső áruházi dolgozók egyre több láncnál szervezkednek, formálódó összefogásuk pedig közös tiltakozást is eredményezhet a jövő év első felében.

Az eddig felmerült elképzelések szerint előre egyeztetett időpontban akár több vállalatnál egységes munkabeszüntetést is szervezhetnek, hogy elérjék: a munkáltatók tegyenek érdemi lépéseket az ágazat legnagyobb problémájának megoldására és a cégek ne csupán a profitjukat tartsák fontosnak.

Már a bolti feladatok ellátásába ugyancsak bevont áruházvezetők közül is többen támogatnák a beosztottak törekvéseit. A lap szerint ugyan a kereskedelemben megszokott az év végi hajtás, ám a nagyáruházakban a szezonálisan felvett dolgozók bevonásával sem könnyebb ellátni a feladatokat, akik ráadásul gyakran cserélődnek, betanításuk pedig külön időt vesz igénybe.