Rezsicsökkentés: "váratlan beavatkozásra valószínű nincs szükség"

A hazai cégek versenyképességének az energiaköltségek csökkentésével való lehetséges javításáról beszélt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az indiai üzleti találkozó után a Napi Gazdaságnak. A novemberi lakossági rezsicsökkentés hatását még számolni kell, de váratlan beavatkozásra valószínű nincs szükség a tárcavezető szerint.
MTI, Napi Gazdaság, 2013. október 22. kedd, 10:58
Fotó: Napi.hu

A kormány első körben azért a lakossági, háztartási energiaár csökkentése mellett döntött, mert leginkább a háztartások kiadásai között voltak indokolatlanul magas arányúak a rezsikiadások - mondta el Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Napi Gazdaságnak adott interjúban. Természetesen a háztartások rezsicsökkentésének is van versenyképesség-javító hatásuk, hiszen a megmaradt jövedelmet a háztartások más termékek fogyasztására fordíthatják, vagyis erősödik a belföldi vásárlóerő, ez végső soron a növekedésben is jelentkezik - fogalmazott.

"A vállalati szektor támogatásáról is érdemes gondolkodni. Hogy ez mennyire fontos, azt jól mutatja a lengyel példa, ahol a kormány fordított sorrendben, először a cégek esetében kezdte leszorítani az energiaárakat. Ez a folyamat a termelési költségek csökkentésén keresztül sokkal gyorsabban javíthatja a hazai vállalatok versenyképességét. Az intézkedések nem hagyják érintetlenül a költségvetést sem, a cégek várhatóan kevesebb áfát és társasági adót fognak befizetni, ebben az évben is ez történt. Eddig úgy számoltuk, hogy a költségvetés adott szerkezete mellett a rezsicsökkentések nem borítják fel az egyensúlyt, vagyis eddig nem kellett beavatkozni. A novemberi lakossági árcsökkentés hatását számolni kell. Ezt követően lehet megmondani, van-e megfelelő fedezet a költségvetésben, vagy valamilyen pótlólagos intézkedésre lesz szükség a bevételkiesés miatt. Hozzá kell tennem, az áfakiesés átmeneti hatású, vagyis magától be fog állni az egyensúly, még ha átmenetileg lesznek is kilengések a költségvetés bevételei között; váratlan beavatkozásra valószínű nincs szükség" - közölte Varga Mihály.

Kitartanak az alternatív szolgáltatók
Ami a lakossági szolgáltatást illeti, a Népszabadság cikke szerint a Magyar Telekom és az Energetikai Központ a november 1-jei újabb 11,1 százalékos lakossági energiaár-csökkentés után is lát lehetőséget arra, hogy továbbra is 3-8 százalékos kedvezményt kínálva versenyezzen az államilag szabályozott árakon működő egyetemes szolgáltatókkal. Az Elmű-ÉMÁSZ még bizonytalan. A cseh hátterű Energetikai Központ Zrt. vezérigazgatója, Valéria Fára Lábadyová arra a kérdésre, hogy ezt miként sikerül kigazdálkodniuk, hatékonyságjavítási intézkedéseiket említette. A törvénymódosítások révén lakossági értékesítésük után mentesülnek a zöldáramdíj megfizetése alól, ám enélkül, ha nehezebben is, de szintén képesek lennének a kedvezmények biztosítására.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ZalanIvan, 2013.10.22 12:40

Ennyire szerencsétlen, legyengült társadalmat, hogy az emberek nagy részét el lehet kábítani havi pár száz, jó esetben pár ezer forintos rezsicsökkentéssel, miközben az élet egyéb területén naponta bukja el máshol azt az összeget. Mennyire jól ismeri a hatalom, hogy mi kell a népnek. Főleg úgy, hogy már a vasalót sem meri az ember bedugni, mert megszólal belőle a rezsicsökkentős demagóg szöveg.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html