Azt gondolom, az új parlament május 6-án alakulhat meg, ez az Alaptörvény szerinti legkésőbbi időpont - mondta a Fidesz parlamenti frakcióvezetője az InfoRádió Aréna című műsorában. Ha sokan megtámadják a választás kisebb-nagyobb végeredményét, akkor a jogorvoslati idők bőven elhúzódhatnak odáig, hogy a parlament alakuló ülését nem lehet összehívni, csak május 6-ra.

Rogán Antal hozzátette: Senki ne higgye, hogy a választások eredményére addig kell várni, azt a választások napjának éjszakáján meg fogjuk ismerni.

A frakcióvezető elmondta: A külföldi szavazatoknak nincs nagyon nagy jelentősége, sajnos szembe kell néznünk azzal a ténnyel, hogy ez egy szimbolikus dolog, hiú ábránd azt gondolni, hogy komolyan változtathat a választások végeredményének. Akkor más lenne a helyzet, ha szoros verseny lenne, de a közvélemény-kutatások alapján nem ez tűnik erősen valószínűnek. Vasárnap éjszaka, legkésőbb hétfő hajnalban lehet 99 százalékos eredmény.

Az előző ciklusok tapasztalatát figyelembe véve az új kormány május végén, június elején alakulhat meg. Ehhez a parlamentnek kell némi idő, be kell nyújtani a kormányprogramot, azt meg kell tárgyalni, meg kell választani a miniszterelnököt, neki minisztereket kell jelölni, addigra fel kell állni a parlamenti bizottságoknak, amelyek elvégzik a szükséges meghallgatásokat, ezután tudja letenni esküjét a kormány. Az tűnik valószínűnek, hogy ez az EP-választás előtt lesz, ez majd persze a parlament döntése lesz, a választás előtt illik tartani egy rövid szünetet - fogalmazott Rogán.