Idegesek a szomszédban: az Orbán-kormány retorikája miatt aggódnak

A román külügyminisztérium üdvözli Jean-Claude Juncker december elsejével - Erdély és Románia egyesülésének centenáriumi ünnepségével - kapcsolatos állásfoglalását, ugyanakkor aggodalmának ad hangot a "budapesti hatóságok retorikája" miatt.
Dzindzisz Sztefan, 2018. október 30. kedd, 07:50
Fotó: Getty Images

A bukaresti külügyminisztérium a G4Media.ro ellenzéki hírportál felkérésére reagált hétfőn arra, hogy a Krónika című erdélyi magyar napilap pénteki összeállításában több magyar politikus is bírálta az EB elnökének október 23-án, az Európai Parlamentben Klaus Iohannis román államfő jelenlétében elhangzott beszédét, amelyben Juncker a nagy román egyesülés napját egész Európa ünnepének nevezte.

A bukaresti külügyminisztérium szerint az Európai Bizottság elnökének üzenete annak a román államnak az európai szintű elismerése, amely "az idők során hathatós, a legszigorúbb szabványokat is kielégítő" intézkedéseket hozott a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek érdekében.

A bukaresti külügyminisztérium szolidaritásáról biztosította Junckert, kiemelve, hogy az EB elnöke a világháborúk után felépült európai jogrend - a regionális stabilitás és biztonság garanciája - tiszteletben tartásának fontosságát hangoztatta. A román külügyi tárca ugyanakkor aggodalmának adott hangot a budapesti hatóságok retorikája miatt, amely "megkérdőjelezni látszik" az európai népek közti békéhez és megértéshez vezető erőfeszítéseket. Leszögezik: Bukarest határozottan elutasít "minden olyan próbálkozást, amely a román nemzet képviselőinek bátor, legitim, az Egyesült Románia 1918-as létrejöttéhez vezető, a wilsoni elveken alapuló" cselekedeteit bírálja.

"Románia az egység, tolerancia és a polgárai közti - etnikumuktól független - kölcsönös tisztelet szellemében ünnepli 2018-at, a Nagy Egyesülés centenáriumát, és elítél minden olyan üzenetet és kijelentést, amely etnikai gyűlöletet, vagy konfliktust szít" - zárul a román külügyminisztérium állásfoglalása.

A bukaresti külügyi tárcát reagáltató G4Media felidézte: Kovács Zoltán magyar kormányszóvivő a történelmi ismeretek hiányának tulajdonította Juncker kijelentését, amely szerinte csak ráerősít az "EB-elnök alkalmatlanságára". A román lap Németh Zsoltot, a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnökét is idézte, aki szintén Juncker alkalmatlanságát ecsetelte a Krónikának. "Szíve joga, hogy Romániával együtt ünnepelje az ország centenáriumát, feltéve, ha nem próbálja meg kötelezővé tenni" - jegyezte meg a Krónikának Németh Zsolt.

Jean-Claude Juncker úgy vélekedett, hogy december elseje, a nagy román egyesülés napja nemcsak Románia, hanem az egész Európa ünnepe. "Azon a napon tehát együtt fogunk megünnepelni egy nagy történelmi pillanatot, amely Romániának és Európának is fontos" - jelentette ki az EB elnöke.

Kép forrása: Getty Images

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MLB2018, 2018.11.01 18:37

@Darabont1453: "Van egy rossz hírem ! Juncker a Néppárt jelöltjeként nyertem meg ezt a tisztséget, amit most betölt."
..és ez hogyan kapcsolódik a témához, te szerencsétlen? Meg a többi baromság amit ideöklendeztél? Mi nem tetszik? A valóság? :DD
A magasröptű irományodból nem derült ki mi a bajod, csak a frusztráltságot mértékét lehet érezni. :)))
Képtelen vagy felfogni miről írtam? Pedig nem bonyolult. Direkt a ti rém egyszerű szellemi állapototoknak megfelelően fogalmaztam. :DDD

Szaladj neki még1szer! Értelmezd mit írtam, aztán próbálj meg arra fröcsögni! orbánt meg továbbra is letojom, ti vagytok belé szerelmesek, hogy megrögzötten emlegetitek :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.11.01 17:47

@csaba7272:
Rajtunk kívül senki sincsen felháborodva! Csak egy ilyen hülye vezetés mint a mienk annak nincsen esze. Nem véletlen volt dec.1 1918.ban, Tisza István megdolgozott érte halottak százezreivel rokkantak milliójával.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba7272, 2018.11.01 17:39

Még a végén állófogadást rendez Juncker, Macron, vagy valamelyik brüsszeli főmufti dec. 1-én. Még arra is volna bőr a pofájukon, hogy netán magyar EP-s képviselőt is meghívjanak.
Csodálkozik Brüsszel, hogy nő az EU-ellenes hangulat Európában! Ők tesznek róla, hogy ez így van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2018.11.01 17:34

@MLB2018: " Tehát a félkegyelmű (neo)libsik tapsikolnak egy olyannak aki: egy tanulatlan tahó, vagy egy alkoholista vén trotty, vagy egy végtelenül rosszindulatú büdös paraszt. Válasszatok szerencsétlen marhák! "

Van egy rossz hírem ! Juncker a Néppárt jelöltjeként nyertem meg ezt a tisztséget, amit most betölt. A narancsos vajda és bandájának támogatásával.

Ne zavarjon a valóság....XDDDDD Persze ha valaki olyan sorvadt agyú, mint te meg az összes narancstroll, akkor csak a libsizés, a Sorosozás és a migráncsozásra futja az értelméből....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.11.01 15:27

Trianon óta sokkal kevesebb nép él ma másik nép uralma alatt, ez Trianon igazsága. Ha egy ország nemzeti ünnepét támadjuk jelen esetben Romániát, tökéletes öngól. Rossz országgá aláznak bennünket Orbánék!
Remélem annyi esze lesz hogy küld egy üdvözlő táviratot nekik, ha nem, ritka bunkó ország leszünk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html