Rontotta a magyar kilátást a Standard & Poors

Az eddigi pozitívról stabilra rontotta váratlanul a magyar adósosztályzat kilátását kedd este a hitelminősítő, amelyet a koronavírus-járvány okozta válsággal indokoltak. Azt várják, hogy a magyar államadósság is megugrik.
Szabó Dániel, 2020. április 29. szerda, 10:28
Fotó: Getty Images

"Arra számítunk, hogy a magyar gazdaság 2020-ban 4 százalékkal csökken, a koronavírus-járvány káros következményei miatt" - idézi a Portfolio az indoklást.

Ugyanakkor a Standard & Poors szerint erősek a makrogazdasági alapok, valamint a politikai ösztönzőknek hatniuk kell a gazdaságban, ezért arra számítanak, hogy a növekedés 2021-ben helyreáll. A jövő évi prognózisukban már 4,8 százalékos növekedést várnak. A mostani kockázatok között említik, hogy a munkanélküliség megduplázódhat, 7 százalékra is nőhet.

A válság miatt a költségvetési hiány azt okozhatja, hogy az államadósság 70 százalékra ugorhat a tavalyi 64,5 százalékról GDP-arányosan. 2021-re ennek a csökkenésére is számítanak.

Változatlanul BBB-besoroláson maradt az ország, de a pozitív helyett csak stabilra rontották a kilátásokat.

Máricus végén a Moody's nem változtatott a magyar besoroláson.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix7, 2020.04.29 10:44

"A válság miatt a költségvetési hiány azt okozhatja, hogy az államadósság 70 százalékra ugorhat"

Hu, ezért nem engedi Orbán elszállni az ÁHT hiányt!

A hiénák azonnal ugranak!
Az, hogy a zusa meg a többi nyugati állam költségvetése esetleg elszáll 10-15%-os hiánnyal, az nem számít, attól még AAA besorolású adósok lesznek!
:P

A kutya nem harapja meg a gazdája kezét!
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html