Rossz hír a kisnyugdíjasoknak - igazoltak egy végzetes sejtést

Aki tovább dolgozik és később vonul nyugdíjba, lényegesen jobb életesélyekkel vág neki a nyugdíjas éveknek – idéz a zoom.hu egy, a Statisztikai Szemlében megjelent kutatást. Ebből kiderült az is, hogy az alacsony jövedelmű nyugdíjasok halandósága 2,11-szer magasabb, mint az átlagnál nagyobb nyugdíjat kapó időseknél.
K. Kiss Gergely, 2018. február 26. hétfő, 11:43
Fotó: Shutterstock

A rugalmas nyugdíjkorhatár lehetővé teszi - megfelelő szolgálati idő elérése esetén - a korhatár előtti nyugdíjazást. Ám nyugdíjkorhatár elérése előtt nyugdíjba vonulók halandósága 23 százalékkal magasabb, mint a nyugdíjkorhatár betöltése után nyugdíjba vonulóké - állapította meg tanulmányában Marosi Judit, az Magyar Nemzeti Bank (MNB) biztosításmatematikusa és Molnár D. László, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság biostatisztikusa.

A zoom.hu által idézett cikk szerint akik Magyarországon magasabb nyugdíjat kapnak, illetve az átlagnál tovább dolgoznak, hosszabb ideig élnek, mint a kisnyugdíjasok.

A kutatók következtetése szerint az alacsony nyugdíjaknál a halandósági mutatókat a külföldön élő nyugdíjasok életkilátásai javították. A ONYF adatai szerint külföldre folyósított ellátások összege átlagosan 45 ezer forint volt a vizsgált 2015-ös évben. Ezek a kis összegű nyugdíjak jellemzően töredékellátások, vagyis annak élvezője néhány évet dolgozott Magyarországon, és most más országban él. A kutatók feltételezése alapján ezért életkörülményeik jobbak, mint a magyar kisnyugdíjasoké - ez magyarázta korábban az eltérésért a trendtől.

A kutatás szerint elsősorban a férfiak esetében igazolható, hogy a magasabb jövedelműek tovább élnek; egyértelmű volt a javulás az összeg emelkedésével. A hölgyek esetében nem volt ilyen "tiszta" az összefüggés a jövedelem-emelkedés és a várható élethossz között. A fizetéseket öt szintre osztották, az alsó háromba eső nők várható élethossza pedig lényegesen nem tért el egymástól, ám ezeken felül emelkedett az életkor. A férfiak estében egyértelmű az összefüggés a jövedelem és a várható élethossz között, ami a kutatók szerint a magasabb iskolai végzettséget és az aktív életükben megszerzett stabilabb egzisztenciát tükrözi - állítja Marosi Judit és Molnár D. László.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2018.02.27 16:14

@antitroll:
bezony ez is egy valasztovonal. nem veletlenul tudjak kimutatni, hogy akinek diplomaja van az 10 evvel el tobbet atlagban, mint akinek 8 altalonosra futotta max. mert az olyan ember teljesen mas ertekrend szerint el a legtobb esetben. volt nekem egy kedves komuves ismerosom, de az ipse vastagon alkoholista volt. abban is halt meg. neki a meggybor volt a malnaszorp. az o kozegeben "az volt a szokas", hogy reggel ket ratekaval indit.

a dolgok osszefuggnek, onamagaban egy-egy tenyezo determinal egy csomo masikat. maskor csak erosen befolyasolja, megint maskor meg tok mindegy. en pl crt monitor elott eltem le az eletem, napi 16 ora megvan atlagban. es nem vagyok szemuveges, tokeletes a latasom. kinaban pedig a lakossag 90%-a szemuveges, pedig 20 evvel ezelott csak a fele volt az. most akkor genetikai kerdes, vagy nem? reszben igen, leglabbis en azt gondolom az igazsag valahol feluton van...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarosPifta, 2018.02.26 16:57

hiteltelen újságírók szórják a napi hazugságot. Már bebukott a nincs munkaerő napi hazugság, most rászakadtak a ha majd nyugger leszel hazugságra.
Nem veszi észre még senki, hogy ebben a qrva országban elegünk van a hazugságokból?
Nem unjátok még? Nem szégyellietek magatokat?
Hazudik a politikus, a pap, a biztosítós, meg az újságírók, aki közzé teszi a hazugságokat.
Én már qrvára unom. És azok is, akik Vásárhelyen a fidesz-kdnp ellen szavaztak. Meg a külföldön dolgozó magyarok is unják.
Azért mert ti hazugok nem akartok erről tudomást venni, attól még hazudtok, és hazugnak is tartunk benneteket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2018.02.26 13:46

@dolfi57:
Ezek teljesen értelmetlen statisztikák. Minden nézőpont kérdése, de értelmetlen vita lenne...
Amelyik "irodistát" a stressz miatti infarktus stb nem viszi el 50-65 év között, az már elég szívós, hogy 80 évig kihúzza!

Szerencsére nekem vannak ellenpéldáim. Számos volt munkatársammal, aki tőlem ment nyugdíjba és nálam dolgozott fizikai munkásként (építőipar) tartom a kapcsolatot, elég gyakran bejönnek hozzám nosztalgiázni, nyitva áll előttük az ajtóm. 70-80 évesen is jó egészségben vannak, van amelyik még dolgozik!

Szerintem ez erősen az örökölt gének kérdése és ha nem sikerül rontani az esélyeken a bagóval, piával, akkor ez dominál.
A bagó és a pia meg nem attól függ kinek mi a végzettsége, szakmája.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2018.02.26 13:44

Na igen. És ott vannak a rokkant nyugdíjasok akik hamarabb mentek nyugdíjba csupa jókedvükből, nyilván a Mikulástól ők kérték az agyvérzést, a szívinfarktust, a végtag amputációt, csak hogy nyugdíjba mehessenek. És micsoda véletlen, hogy ezek az emberek kevesebb ideig élnek, mint az egészségesek.

Át ez agyrém !

Egy újabb hülye kutatás, gratulálok, remélem sok pénzt fizettek érte. Minden fillért megért....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

dolfi57, 2018.02.26 12:59

Akinek masabb a nyugdija az átlagnál, az fizikai munkát nem végzett tartósan, vagy egyáltalán csak irodában dolgozott.Kivételt kell tenni, akik a bányákban, vagy a kohászatban dolgoztak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html