Schulz: teljes bizonyosság kell a Magyarországgal szembeni szankcióhoz

Csak akkor lehet szó az uniós szerződés hetes cikke szerinti szankció alkalmazásáról Magyarországgal szemben, ha 100 százalékos, minden kétséget kizáró jogi bizonyíték van arra, hogy a magyar alaptörvény módosítása súlyosan megsérti az Európai Unió alapértékeit - hangoztatta Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke, miután a témát az az állam- és kormányfők előtt is felvetette csütörtökön, a csúcstalálkozó kezdete előtt.
MTI, 2013. március 14. csütörtök, 21:33
Fotó: Napi.hu

A német EP-elnök arról is beszámolt, hogy José Manuel Barroso egyértelművé tette: a bizottság tüzetesen meg fogja vizsgálni, hogy a módosítás összhangban van-e az uniós szabályokkal, szerződésekkel és értékekkel. "Mindketten világossá tettük, hogy vannak kétségeink" - mondta az EP szociáldemokrata elnöke. A politikus hozzátette, hogy meglátása szerint jogi értelemben nagyon nehéz bizonyítani azt, hogy egy tagállam megsérti az uniós alapértékeket, és jelenleg úgy látja, hogy ehhez nincs is elegendő bizonyíték.

"Ha nincs 100 százalékos bizonyíték a jogsértésre, és ezt az adott tagállam be is tudja bizonyítani, akkor a dolog visszafelé sülhet el. Addig nem szabad cselekedni, amíg nem vagyunk teljesen bizonyosak a dolgunkban" - hangoztatta a szociáldemokrata Schulz, hozzátéve, hogy ha bizonyítható a jogsértés, akkor elindulhat az eljárás.

"Ha egy törvényhozás olyan szabályt fogad el, amely alapján az alkotmánymódosításokról a jövőben az Alkotmánybíróság nem dönthet (...) az talán összeütközésben állhat az uniós joggal, de nem tudom, várjuk meg, mit mond erről a bizottság" - fogalmazott Schulz, aki többször nyomatékosította, hogy a jogi vizsgálat az Európai Bizottság feladata.

A politikus nagyon fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy ez nem politikai vélemény vagy állásfoglalás kérdése; az eljáráshoz jogi bizonyíték kell arra, hogy a magyar alaptörvény módosítása sérti az uniós jogot és értékeket. Nagyon könnyű kijelenteni, hogy valami nem egyezik az unió értékeivel, de nagyon nehéz megdönthetetlen bizonyítékkal előállni, konkrét részletekbe menően bizonyítani mindezt - fogalmazott Schulz. A tagállamnak pedig teljes joga azt mondani, mutassátok meg, mely pontokon sértem az uniós jogot - tette hozzá.

Schulz úgy vélekedett, hogy lehet megjegyzést tenni arra, ha egy politikus kétharmados felhatalmazással megosztja az országot, ahelyett, hogy egyesítené. A szociáldemokrata EP-elnök szerint mindazonáltal egy dolog politikai nyilatkozatokat, észrevételeket tenni, és azt mondani egy alkotmányozó, kétharmados törvényhozásnak, hogy amit csinál, az politikailag elfogadhatatlan, és más dolog azt mondani, hogy amit tesz, az jogellenes, illegális, törvénysértő.

"Az uniós előírások, jogszabályok és értékek megsértésének bizonyítása nagyon kemény dió, de ha ez a helyzet, akkor az Európai Uniónak cselekednie kell, hogy a saját hitelességét megőrizze" - hangsúlyozta a szociáldemokrata politikus.

Az EP elnöke azt is közölte, hogy az EP több politikai csoportjának kérésére a strasbourgi székhelyű uniós parlament április 17-én vitát tart a magyarországi alkotmányos helyzetről.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

smithron, 2013.03.17 20:40

Egy kis zsarolás bőven belefér ebbe a szép új demokratikus világrendbe.

Blama kommenttárs szerint "először pénzügyi eszközökhöz nyúl az EU", természetesen még azelőtt, hogy meglenne a "teljes bizonyosság". S ez így van jól, így demokratikus, így jogszerű és így igazságos.

Mert ha esetleg mégsem lenne meg a teljes bizonyosság.... addig se múljék tétlenül az idő.....

Egyébként nagyon nem tetszik, hogy feszt baszogatják az Alaptörvényt, mert ez nagyon gáz. Ennél csak az aggaszt jobban, hogy ebben a szép demokráciában hiába rúgjuk seggbe akár az MSZP-t, akár a FIDESZ-t, a mocskos, korrupt EU mindenképpen a nyakunkon marad. Legfeljebb arról dönthetünk, hogy melyik tetü politikusunkat delegáljuk abba a bűnbandába.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

DCVI, 2013.03.17 19:23

http://www.hirado.hu/Hirek/2013/03/17/18/Navracsics_eles_hangu_levelet_irt_Viviane_Redingnek.aspx

Jogos levél.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.03.17 16:57

A gond az, hogy valóban úgy látszik: pénzügyi eszközökhöz nyúl az EU először.
Ez azt jelenti, hogy páriákká válunk.
Pénz ugyanis hozzánk, az országba máshonnn nem érkezik.
Nem érdekel az állam háztartása meg az 3 %-uk, nem érdekel, ha nem kap majd pénzt a földje után a földművelő ( még akkor is, ha Csányinak hívják, s ki nem állhatom a kapzsiságát ), megszakadnak a szociális és egészségügyi beruházások, az infratrukturálisak.

S majd üvölthetik a kétharmadisták: megtámadták Magyarországot?

Kik és miért?

Az Eu és a mi, Kétharmad antidemokratikus bűneinkért - csak ez lehet a válasz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

DCVI, 2013.03.16 22:42

http://hvg.hu/vilag/20130314_Unios_forrasok_zarolasaval_fenyegette_meg
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

DCVI, 2013.03.16 22:40

@bogyu:


Honoris Causa nekem is most szerettek volna kompetencia jogokat adni, de nem kértem belőle. Inkább hivatalosan levizsgázom és megszerzem a kellő tapasztalatot nem pedig egy aláírt díszes papírra várok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html