Sikerágazatot szorított sarokba a kormány Paks miatt

Akár háromszor annyi szélturbina működhetne Magyarországon, mint most, de a kormány hét éve nem engedi a szélturbinák építését - hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzet.
Domokos Erika, 2017. szeptember 27. szerda, 15:14
Fotó: Napi.hu

Amíg világszerte óriási lendülettel fejlődik a szélenergia-hasznosítással kapcsolatos műszaki ipar, és nagyszabású turbinatelepítések zajlanak, addig Magyarországon hét éve egyetlen szélerőmű sem épült - olvasható a napilapban.

Magyarországon utoljára 2006-ban adott ki a szakhatóság engedélyt szélparkok létesítésre, és 2010-re épült meg az utolsó turbina. Azóta csak az addig elkészült 37 szélfarm működik, 172 toronnyal. Az év elejétől pedig olyan szabályok léptek életbe, amelyek lehetetlenné teszik a turbinák építését. Ellehetetlenítő előírás például az, hogy minden új szélkeréknek legalább 12 kilométerre kell lennie a lakóövezetektől, miközben ilyen pont nem létezik az országban.

A jelenlegi mintegy 330-ról akár 1200 megawattra is meg lehetne növelni a hazai szélkerekek áramtermelő kapacitását anélkül, hogy veszélybe kerülne a villamosenergia-hálózat működése - nyilatkozta Lendvay Péter, a Magyar Szélenergia-ipari Társaság elnöke a Magyar Nemzetnek. A kormányzat ugyanis elsősorban arra hivatkozva tagadja meg az engedélyek kiadását, hogy nehézségekbe ütközik az áramtermelésbe belépő, illetve kilépő szélturbinák teljesítményének kiegyenlítése az országos hálózatban.

A valóságban nem a szabályozhatóság kérdése miatt akadályozza a kormány a szélfarmok telepítését - vélik a szakértők -, hanem azért, mert mindenáron piacot szándékozik teremteni a két új 1200 megawattos paksi atomerőműblokknak. Ugyanis nem lenne könnyű eladni a nukleáris üzemben kilowattóránként (a különböző számítások szerint) a 60, 80, 110 forintért megtermelt áramot, ha a piacon nagy mennyiségben állna rendelkezésre a szélkertekben termelt 10-15 forintos villamos energia - olvasható a lapban.

A szélparkokban előállított áramért kilowattóránként hozzávetőleg 30 forintos támogatott árat fizetnek az átvevők, de vannak olyan turbinatelepek, amelyek már most 10-15 forintért, tehát piaci áron adják el az áramot. Különösen nagy gondot okozhatna a drága atomerőművi áram eladása a 2020-2030-as években amikor a tervek szerint egyszerre termel majd a négy régi, 500 megawattos és a két új, 1200 megawattos paksi reaktor - írják.

Még több információt a Magyar Nemzetben olvashat a szélkerekek teljesítményének és a hálózatüzemeltető rendszerek technológiai fejlődéséről, a turbinák megtérüléséről és költségeiről az atomerőművel összehasonlítva.

Képünk illusztráció, forrás: Stocksnap

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pastorius, 2017.09.28 14:43

arról nem is beszélve, hogy semmi nem kezdődött még el, de már most tljesen átláthatatlan a projekt
a finnejkről nem is beszélve, akik nem tartják megépíthetőnek azt a tervet, ami nálunk is készül, úgy, ahogy van...ezért le is állították a dolgot...vagy tervezgetnek még az oroszok, javítgatnak, vagy nem lesz ott sem semmi---amit saját maguknak építenek (az lesz az első ebből a reaktorból), arról meg horrotörténetek keringenek..
hogy a francba lehet az ember így nyugodt
s közben ezermilliárdok fognak elfolyni (mondjuk már ez sem új)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2017.09.28 14:37

nekem alapvetően nem az atomenergiával van bajom, hanem azzal, ahogy ezt csinálták és csinálják..
nem értem (sajnos dehogynem) ezt a sietséget...
nem volt sem társadalmi, sem szakmai párbeszéd, pedig a költségek iszanyotosak lesznek..és megtérülés lehet, hogy csak álom..
a most működő reaktorok ma úgy lb. 2022-26-ig vannak engedélyezve...és még valszeg vagy 10 évet elbírnának..
most nem építkezni kéne, hanem vitázni, ütköztetni az érveket (nem politikait)és kivárni
egyelőre semmi sem igazolja azt a nagyon optimista feltételezést (amire paks2 megtérülése alapozódik), hogy brutális áramár-emelkedés lenne...és hát kérdés még, mi lesz a megújulókkal, hogy alakul
a végső költségeket mégcsak saccolni sem lehet, egy biztos, nem annyi, amennyit terveztek...és a mostani költségvetés is elrejt jónéhány járulékos költséget..
a fűtőelemek végleges tárolása nem megoldott (jelzem eddig sehol a világon)
miért? miért nem várunk ki, tesszük a dolgunkat, vitatkozunk, kutatunk, tanulmányokat, elenzéseket készíttetünk, figyelünk, kivárunk......és maradunk nyugton, a helyett, hogy januárban kapavágunk..ja ..és hova is...hát pont egy törésvonalra, ahol ha más nem is történik, tektonikus mozgások léteznek, amik, ha nem is nagy, de önmagukban kisebb mozgásokat előidéznek..ez szinte elkerülhetetlen..és persze azt a nemtom mekkora alapozó betontömböt pont arra építik..
az egész sutyiban el lett kapkodva, csak úgy, ahogy ezektől megszoktuk, pedig ez nem egy út, vagy egy lakótömb felépítése
(értem én, hogy gigagprojektből gigaöszegeket lehet lopni, de ebbe gyerekeink akár bele is rokkanhatnak..azt is értem és tudom, hogy a hatalom ezt pont leszarja (ahogy eddig is tette, szóval semmi új)...de én ezt nem teszem)
ha így megy a dolog, ahogy most így összehányták...biztos, hogy nem támogatom, sőt, ellenzem
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2017.09.28 11:21

@krislaci:
Na, most hogy nem mobilról írok még annyit hozzáfűznék, hogy erre meg vetnék egy pillantást a helyedben (egy téli nap): http://cdn.blog.hu/as/aszodiattila/image/magyarrendszerterheles_20151206.jpg

Főleg annak fényében, hogy Paks1 Kb 1700MW-on, a Mátrai Erőmű pedig kb 900MW-on dolgozik, azaz összesen 2600MW-on. Látható hogy a kettő együtt még az amúgy nem túl hosszú völgyidőszakot sem viszi el, aminek 3900MW terhelési igény volt a minimuma az adott napon.

Ehhez még hozzátenném, hogy a Mátrai Erőmű blokkjainak többsége ligniterőmű (kisebb részt gázerőmű, és még kisebb részt naperőmű), ami kétséges, hogy 2021 után még üzemelni tud, ugyanis az EU akkortól erősen szigorítani fog a széndioxid és kéndioxid kibocsátáson, és mivel a Mátrai Erőmű az EU legszennyezőbb erőművei közé tartozik, ez bizony érinteni fogja a lignites blokkjait.

Ezen kívül még két dolog:
1. Még nem lett leállítva az összes német atomerőmű, de le fogják őket
2. A német és osztrák nemzetközi energiaárakat egyrészt meg lehet köszönni az adófizetőiknek, ugyanis a különbséget ők fizetik, és a határidős áramtőzsde erre az időszakra vonatkozó alacsony árainak. Most még.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2017.09.27 22:16

@krislaci: akkor segítek az oldal használatában: ha egy másik komment alatt a válasz gombra nyomsz, akkor az oldal automatikusan egy bevezető @ karakterrel egyetemben a másik nevét odateszi, jelezve hogy a kommentjére reagálsz, pont mint tetted lejjebb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krislaci, 2017.09.27 21:57

@terabit: Azelőző kommentemben nem neked válaszoltam, hanem a beruházás politikai vonatkozásaival foglalkoztam.
Csak neked: az ország adott pillanatban rendelkezés álló kimenő villamos erőművi teljesítménye fizikai tény. A fogyasztói igényekhez való hozzáigazítása a rendszeirányítónak a feladata. (A kisebb szénerőművek és gázmotoros erőművek ki- és bekapcsolásával, és az azonnali piaci importunk módosításával.)
A teljes hazai teljesítmény több, mint 60%-át Paks 1 és a Mátrai Erőmű biztosítja, amelyek ésszerű kihasználása a lehetséges maximális teljesítményük sztenderd levétele (le- és felszabszabályozásuk túl lassú és gazdaságtalan).
Ezek azonban a hosszú völgyidőszakokban közel fedezik a fogyasztói szükségletet, a hazai átlagos termelői árnál jóval olcsóbb importtal kiegészítve.
Ezek mellé még csúcsidőszakokban sem "fér be" 2400 MW új teljesítmény.
Ha ennek az árát reálisan, piaci módon állapítják meg (tehát bele kalkulálják a brutális méretű hitel és az emberesen megmért kamatának törlesztését, valamint az amortizációt is), könnyen belátható, hogy az a jelenlegi azonnali piaci árak többszöröse lesz, tehát egyrészt súlyos veszteséget jelent a felhasználó magyar gazdaságnak az importhoz képest, másrészt a német export sokszor belengetett jövőbeni ellátása csak egy politikai blöff. Arról nem is beszélve, hogy a közeljövőben (és a távoliban sem) várható - az elektromos autózás terjedésén kívül - semmilyen jelentős fogyasztói igény növekedés.
Tehát összefoglalva: sem szakmai, sem gazdasági okok nem támasztják alá a gigaberuházást, így érvényesek az első kommentemben írtak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html